3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

37η & 40η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στη 37η και 40η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μία μικρής κολοκύθας.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Είσαστε πλέον στο μήνα σας! Αν και η ολοκληρωμένη κύηση θεωρείται μετά τις 38 εβδομάδες, ο τοκετός μπορεί να έρθει από στιγμή σε στιγμή. Τα συμπτώματά σας δε διαφέρουν από το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο μπορεί να παρατηρήσετε μια ήπια βελτίωση στις καούρες και το αίσθημα δύσπνοιας και βάρους. Δεν είναι η ιδέα σας, το μωρό έχει εμπεδωθεί, ή πια απλά έχει «κατέβει» και έχει πάρει τη θέση του για τον τοκετό. Στο επόμενο διάστημα θα αρχίσετε να νιώθετε τις συσπάσεις, οι οποίες γίνονται όλο και ισχυρότερες και σηματοδοτούν τη μετάβαση στον τοκετό. Αυτό το διάστημα να μιλάτε τακτικά με το Γυναικολόγο σας και να βρίσκεστε σε ετοιμότητα. Θα παρατηρήσετε ότι μπορεί να έχετε αυξημένα και πιο παχύρευστα κολπικά υγρά αυτή την περίοδο, τα οποία μπορεί να είναι και λίγο αιματηρά. Ανάλογα με την περίπτωση και τις πιθανές ανησυχίες, είναι πιθανό ο Γυναικολόγος να σας συστήσει να κάνετε προληπτικά εισαγωγή στο μαιευτήριο προς αναμονή για κολπικό τοκετό ή για προγραμματισμένη καισαρική. Σε αντίθετη περίπτωση, το σπάσιμο το νερών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τοκετού. Η ποσότητα του νερού διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, από μερικές σταγόνες και ελαφρύ αίσθημα υγρασίας, έως μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είστε σίγουρη αν πρόκειται για ούρα ή όχι, επικοινωνήστε με το Γυναικολόγο σας.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυο είναι σχεδόν έτοιμο να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο. Αυτό το διάστημα ξεπερνάει τα τρία κιλά και ολοκληρώνεται η ωρίμανση των πνευμόνων, η τελευταία σημαντική εξέλιξή στο μέτωπο της ανάπτυξης. Η ωρίμανση των πνευμόνων πραγματοποιείται με την παραγωγή μιας ειδικής ουσίας στην εσωτερική επιφάνεια των κυψελίδων, η οποία λέγεται επιφανειοδραστικός παράγοντας και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του πνεύμονα. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε γαλακτόρροια από τους μαστούς σας. Πρόκειται για το πρωτόγαλα, το οποίο είναι ο προάγγελος του μητρικού γάλακτος. Όπως είναι πιθανό να γεννηθεί λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο, έτσι είναι πιθανό και η κύηση να διαρκέσει και λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση των 40 εβδομάδων. Δεν αναπτύσσονται όλα τα έμβρυα με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό, έτσι αυτές οι αποκλίσεις είναι αναμενόμενες. Μπορεί επίσης να είχε υπολογιστεί εξ αρχή λανθασμένα η πιθανή ημερομηνία τοκετού και στην πραγματικότητα το μωρό σας να είναι ακριβώς πάνω στην ώρα του.

Έξυπνα tips:

Να θυμάστε πως μετά τη γέννα δε θα επανέλθει το σώμα σας αμέσως στην αρχική του κατάσταση, αλλά θα περάσετε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές και σωματικές διεργασίες. Όσον αφορά το σωματικό σας βάρος, αν και θα χάσετε πολλά κιλά αμέσως μετά τη γέννα, μπορεί να χρειαστεί ένα μεγαλύτερο διάστημα για την πλήρη επαναφορά στο αρχικό σας σωματικό βάρος. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στην ψυχολογία σας, με μια καταθλιπτική διάθεση τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, περίοδος κατά την οποία μπορεί να νιώθετε περισσότερη κόπωση, άγχος και απαισιοδοξία, αλλά τυπικά υποχωρεί. Ακολουθήστε τις συμβουλές αυτές για να επανέλθετε γρηγορότερα:

  • Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο και να εκμεταλλεύεστε τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας.
  • Συνεχίστε την ισορροπημένη διατροφή της εγκυμοσύνης και συνεχίστε να πίνετε άφθονο νερό.
  • Περιορίστε τις επισκέψεις από άτομα εκτός τις κοντινής οικογένειας.
  • Μην διστάσετε να δεχτείτε βοήθεια από φίλους και συγγενείς. Ελαφρύνετε το πρόγραμμά σας για να ασχοληθείτε με το μωρό σας.
  • Μην απομονώνεστε. Μιλήστε στο σύντροφο, φίλους και οικογένεια, ακόμη και ηλεκτρονικά.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος της εγκυμοσύνης, μιας περιόδου γεμάτης τόσο με δυσκολίες, όσο και με όμορφες στιγμές. Η ολοκλήρωσή της σηματοδοτεί την άφιξη του νεότερου μέλους της οικογένειάς σας στον κόσμο και το πέρας των περισσότερων δυσκολιών και συμπτωμάτων. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της, έχετε μπροστά σας μία περίοδο αναπροσαρμογής του σώματος και της ψυχολογίας που τυπικά διαρκεί λίγους μήνες, αλλά μόλις περάσει και αυτή θα μείνουν μόνο οι όμορφες στιγμές με το μωρό σας.