delta-newlogo

Φοβάται το νερό και τη θάλασσα; Πώς να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο

Φοβάται το νερό και τη θάλασσα; Πώς να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο

Το καλοκαίρι, η θάλασσα και τα παιχνίδια στο νερό δεν είναι για όλα τα παιδιά η απόλυτη διασκέδαση. Πολύ συχνά, φοβούνται να πλησιάσουν το νερό -συνήθως εξαιτίας κάποιας παλιότερης «δραματικής» εμπειρίας που δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει. Μάθετε πώς να τα βοηθήσετε να το κάνουν και να απολαύσουν ξανά τις χαρές της θάλασσας!

Σεβαστείτε το φόβο του

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως, ακόμα κι αν στα δικά σας μάτια δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται, το παιδί σας σίγουρα έχει κάποιο λόγο που νιώθει έτσι. Ίσως το προηγούμενο καλοκαίρι κατάπιε κατά λάθος νερό και το αίσθημα του πανικού μέχρι να πάρει ξανά ανάσα το έχει στιγματίσει. Αντί λοιπόν να υποτιμάτε το φόβο του, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του.

Για να το πετύχετε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε κάνοντας μερικά βήματα προς τα πίσω. Ένας απλός τρόπος είναι να του ζητήσετε να σταθεί κοντά στην ακροθαλασσιά ή στην άκρη της πισίνας σε ένα σημείο  όπου να μπορεί να βρέχει μόνο τις πατούσες του. Αφού συνηθίσει την αίσθηση του νερού και εφόσον νιώθει χαλαρό και ευδιάθετο, μπορείτε να το κρατήσετε αγκαλιά και να το προτρέψετε να βρέξει ολόκληρα τα πόδια του, τον κορμό κ.λπ. μέχρι να φτάσει το νερό στο λαιμό του -ανάλογα με την ηλικία του, μπορείτε είτε να το κρατήσετε από το χεράκι είτε να τα κρατάτε στην αγκαλιά σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια από τον πιο οικείο χώρο της μπανιέρας. Βοηθήστε το να συνηθίσει την αίσθηση του νερού στο πρόσωπό του και να κρατάει την αναπνοή του μέσα στο νερό. Σε κάθε περίπτωση, εάν το παιδί αντιδρά ή δείχνει αγχωμένο μην επιμείνετε να συνεχίσει την προσπάθεια.

Εστιάστε στην διασκέδαση, όχι στο φόβο

Τα παιδιά που διστάζουν ακόμα και να πλησιάσουν το νερό, ίσως χρειαστούν ένα έξτρα κίνητρο: μερικά πλαστικά παιχνίδια, χρωματιστά σφουγγάρια, ποτηράκια… επιστρατεύστε όσα αξεσουάρ πιστεύετε ότι μπορούν να δώσουν στο παιδί την ώθηση που χρειάζεται για να μπει μέσα στο νερό. Στη συνέχεια, προσπαθήστε σταδιακά να το κάνετε να βρέξει το πρόσωπό του, χωρίς να φοβηθεί. Και πάντα, να προχωράτε με μικρά βήματα και μόνο όταν είστε σίγουροι ότι το παιδί είναι έτοιμο για το επόμενο!

Επίσης, αυτό που κάνει τα παιδιά χαρούμενα όσο τίποτα άλλο είναι τα άλλα παιδιά! Κανονίστε να πάτε στη θάλασσα μαζί με φίλους του. Βλέποντας τους συνομηλίκους του να διασκεδάζουν και να παίζουν στο νερό το πιθανότερο είναι ότι θα θελήσει κι εκείνο να μπει στην παρέα (και στη θάλασσα). Εάν όλες οι τεχνικές αποτύχουν, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Γράψτε το παιδί σε μαθήματα κολύμβησης, σε τμήμα που αντιστοιχεί στην ηλικία του. Οι εκπαιδευτές γνωρίζουν πώς να το εξοικειώσουν με το νερό και πώς να του μάθουν τις βασικές δεξιότητες για να κολυμπά σωστά και με αυτοπεποίθηση.  

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ