Γιατί διαβάζω κάθε μέρα βιβλία στα παιδιά μου

Γιατί διαβάζω κάθε μέρα βιβλία στα παιδιά μου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Εύης Σαχινίδου Image3

Το σπίτι μου πάντα ήταν γεμάτο με βιβλία. Από τη μαθητική μου ζωή, αλλά και μετέπειτα στη φοιτητική, διάβαζα πολύ. Ήμουν παιδί που χανόταν για ώρες μέσα σε ένα βιβλίο και, μάλιστα, από την εφηβεία μου, προτιμούσα τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης. Σήμερα, 8 χρόνια μαμά οι βιβλιοθήκες στο σπίτι μας είναι γεμάτες και πολλά από αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα τη θέση τους σε κάποιο ράφι αλλά περιμένουν σε ήσυχες γωνιές του σπιτιού δεξιά και αριστερά μέχρι να βρουν τη θέση τους… Μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά φίλοι που έρχονται στο σπίτι μας είναι: “Μα τι τα κάνετε τόσα βιβλία;” Αλήθεια, αυτή η ερώτηση με φέρνει σε δύσκολη θέση και πάντα προσπαθώ να την απαντήσω όσο πιο ευγενικά μπορώ. Η απάντηση είναι απλή: Διαβάζουμε καθημερινά βιβλία μαζί με τα παιδιά αλλά και τα παιδιά μου, πλέον, διαβάζουν και μόνα τους. Τα οφέλη του βιβλίου είναι αναρίθμητα και η αξία ενός καλού βιβλίου δύσκολα μπορεί να καταγραφεί με λόγια. Ειδικά εκείνα τα βιβλία που σε συγκλονίζουν και αφήνουν αντίκτυπο στην πραγματική σου ζωή είναι ανεκτίμητης αξίας. Αντίκτυπο στην πραγματική ζωή μπορεί να σου αφήσει σίγουρα ένα βιβλίο ενηλίκων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ένα παιδικό βιβλίο στη ζωή του παιδιού σου. Μικροί και μεγάλοι παραδειγματιζόμαστε, αφομοιώνουμε συμπεριφορές και προσπαθούμε να τις κάνουμε πράξη στη ζωή μας. giati diavazo vivlia 1 Πριν απαντήσω στο ζήτημα του τίτλου ''Γιατί διαβάζω καθημερινά βιβλία στα παιδιά μου'' θα σου πω τα οφέλη που έχεις από ένα καλό παιδικό βιβλίο.
  • Τα παιδικά βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Πρώτα εμένα και μετά τα παιδιά μου. Τα μηνύματά τους αφορούν τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα: η ειρήνη, η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανεξιθρησκία είναι μόνο κάποια και είναι σπουδαίο τα παιδιά να εκτίθενται σε αυτά από μικρή ηλικία.
  • Ένα καλό βιβλίο με όμορφο περιεχόμενο και πλούσια πληροφορία μπορεί να σου προσφέρει πολλές γνώσεις. Γνώσεις ιστορικές, για τη φύση και το περιβάλλον, για τη συμπεριφορά και τόσα ακόμα. Ίσως, τις ίδιες πληροφορίες να εμπεριέχει και ένα σχολικό βιβλίο. Δεν ξέρω, όμως, αν είναι το ίδιο διασκεδαστικό σε σχέση με τα εξαιρετικά εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν σήμερα.
  • Ένα καλό βιβλίο μπορεί να διασκεδάσει. Έχουμε γελάσει πολύ με τα παιδιά διαβάζοντας αστείες ιστορίες. Έχουμε μιμηθεί αστείους ήρωες και έχουμε υιοθετήσει το χιούμορ τους σε πολλές αμήχανες στιγμές της καθημερινότητας.
Τώρα ήρθε η ώρα να σου πω γιατί διαβάζω βιβλία στα παιδιά μου, καθημερινά. Οι καθημερινές μας τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει άλλη τροχιά. Οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί και οι δικές μου αλλά και των παιδιών. Υπάρχει μια στιγμή, όμως, την οποία δεν την διαπραγματεύομαι με τίποτα. Ακόμα κι αν έχω γεμάτο νεροχύτη, ασιδέρωτα ρούχα, ή οτιδήποτε άλλο. Είναι η στιγμή που θα καθίσω ήρεμη να διαβάσω παρέα με τα παιδιά μου ένα βιβλίο. Ο μεγάλος μου γιος διαβάζει μόνος του. Και η μικρή δειλά-δειλά κάνει τα πρώτα της βήματα στην ανάγνωση. Επιμένω, όμως, να τους διαβάζω εγώ ένα βιβλίο την ημέρα. Συνήθως αυτό το βιβλίο είναι δική μου επιλογή. Με αφορμή τα νέα και τα ερεθίσματα της ημέρας επιλέγω κάτι που να έχει κάτι να μας πει. Να μας δώσει μια απάντηση ή μια πληροφορία σημαντική. giati diavazo vivlia 2 Ωστόσο, τα παιδιά δεν αρκούνται ποτέ σε ένα βιβλίο. Θέλουν και δεύτερο και τρίτο. Τα παιδικά διαβάζονται ευχάριστα και έχουν λίγες σελίδες οπότε τελειώνουν και πιο γρήγορα. Τις υπόλοιπες προτιμήσεις τους, τις διαβάζουν είτε ξεχωριστά ο καθένας στο δωμάτιό του,  είτε οι δυο τους παρέα. Είναι εκείνη η στιγμή της ημέρας που ξεχνάμε τα πάντα. Ό,τι μας προβλημάτισε ή μας στεναχώρησε. Είναι η στιγμή που ταξιδεύουμε παρέα με οδηγό ένα βιβλίο. Η ώρα που συνδέομαι με τα παιδιά μου και διαβάζουμε άλλη μια ιστορία μαζί. Αυτός και μόνο είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να διαβάζεις κάθε μέρα στα παιδιά σου ένα βιβλίο, δεν νομίζεις; Κόντρα στο ρεύμα τις εποχής και της τεχνολογίας που έχει γοητεύσει όλες τις ηλικίες, από τις πολύ νεαρές μέχρι και τις πιο ώριμες, επιμένουμε παραδοσιακά να διαβάζουμε βιβλία. Να μυρίζουμε το τυπωμένο χαρτί, να γυρνάμε τις σελίδες και να ακούγεται θόρυβος και να σημειώνουμε ό,τι μας εντυπωσίασε περισσότερο. Για όλους τους παραπάνω λόγους επιμένω να διαβάζω καθημερινά βιβλία στα παιδιά μου. Μια συνήθεια που θα γίνει τρόπος ζωής μεγαλώνοντας.