Γυαλιά ηλίου για παιδιά – Μάθε ποια είναι τα κατάλληλα

Γυαλιά ηλίου για παιδιά – Μάθε ποια είναι τα κατάλληλα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τώρα που το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ, το πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία του παιδιού από τον ήλιο. Και βέβαια, εκτός από καπέλο και αντιηλιακό, το παιδί χρειάζεται και προστασία για τα μάτια του. Από ποια ηλικία όμως επιτρέπεται να φορέσουν τα παιδιά γυαλιά ηλίου; Και ποια είναι τα κατάλληλα γυαλιά για κάθε ηλικία;

Έτσι κι αλλιώς ο ήλιος είναι επικίνδυνος για τα μάτια μας, τα παιδικά μάτια όμως, κινδυνεύουν περισσότερο από των ενηλίκων, μια που δεν έχει αναπτυχθεί εντελώς ο μηχανισμός απορρόφησης της UV ακτινοβολίας. Επίσης λόγω έντονης δραστηριότητας το καλοκαίρι,  τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα στον ήλιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κατώτερο όριο από το οποίο και μετά να επιτρέπεται η χρήση των γυαλιών ηλίου. Έτσι κι αλλιώς κάτω από την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.

Τι πρέπει να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε γυαλιά ηλίου στο παιδί

Από την ηλικία των 6-12 μηνών -όταν τα βρέφη επιτρέπεται πλέον να εκτεθούν περισσότερο στον ήλιο- μπορούν να αρχίσουν να φορούν γυαλιά. Κάποιοι οφθαλμίατροι ωστόσο συνιστούν να μη φορούν πριν τα 2-3 έτη, γιατί η όραση μέχρι τότε δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Εξάλλου, ένα πλατύγυρο καπέλο αρκεί για να προστατέψετε τα μάτια του παιδιού από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα παιδικά γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου των παιδιών θα πρέπει να δεσμεύουν 100% και τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB. Η ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το χρώμα των φακών. Προτιμήστε γυαλιά φτιαγμένα από πολυανθρακικό άλας, ένα υλικό το οποίο απορροφά το 80% των υπεριωδών. Σε ό,τι αφορά τα τζάμια των γυαλιών, επιλέξτε αυτά που αναγράφεται πάνω τους «100% αντι-UV, δείκτης 3». Η  εφαρμογή είναι ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε, καθώς τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά και να ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του γιατί θα το ενοχλούν. Διαλέξτε έναν ελαφρύ σκελετό που εφαρμόζει καλά. Επίσης πρέπει να εφαρμόζει άνετα στη μύτη και πίσω από τα αυτιά και να υπάρχει καλή κάλυψη της περιοφθαλμικής περιοχής (γύρω από το μάτι). Για την καλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την προστασία από τη σκόνη, ένας άθραυστος μαλακός σκελετός, που εφαρμόζει καλά, είναι η καλύτερη επιλογή για τα γυαλιά ηλίου των παιδιών.  Αναζητήστε γυαλιά ηλίου που έχουν ελαστικούς σκελετούς, κατασκευασμένους από καουτσούκ, για να αποφευχθεί το σπάσιμο και πιθανός τραυματισμός των ματιών ή του προσώπου. Τέλος, προτιμήστε τους οργανικούς φακούς γιατί είναι πιο ανθεκτικοί στις γρατσουνιές και ελαφρύτεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους.

Προσοχή: Γυαλιά ηλίου που πωλούνται ως παιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν περισσότερη ζημιά στα μάτια απ’ ό,τι να μην φοράνε καθόλου. (Καθώς η ίριδα του ματιού ανοίγει περισσότερο βλέποντας μέσα από το σκούρο φακό, επιτρέπει μεγαλύτερο ποσό UV ακτινοβολίας να περάσει στο μάτι, εφόσον τα γυαλιά δεν έχουν προδιαγραφές απορροφητικότητας).

Με τη συνεργασία της οπτικού Σοφίας Πατσούρη