Για μια καλή και ευχάριστη
εγκυμοσύνη βασικό συστατικό είναι ο συνδυασμός ηρεμίας, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης με μέτρο. Πολλές φορές, η πρόσληψη επιπρόσθετου βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας. Η γυμναστική, λοιπόν, έρχεται να προσφέρει ευεξία και θετική ενέργεια, συμβάλλοντας στην καλή ψυχική υγεία της γυναίκας, καθώς και στη μετέπειτα φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Σε αυτό βοηθούν οι ενδορφίνες, οι ορμόνες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και προκαλούν ένα ασυναγώνιστο αίσθημα ευφορίας. Ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο βήμα και μετά θα δείτε πώς η γυμναστική στην εγκυμοσύνη θα σας γίνει μια καλή και μόνιμη συνήθεια. Σύντομα θα δείτε πως με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε ακόμη περισσότερο αυτή την τόσο όμορφη περίοδο της ζωής σας.
Γυμναστική στις εγκύους: Ποια είναι τα οφέλη της
Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η ανάπτυξη διαβήτη κύησης, ο οποίος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τόσο του μωρού όσο και της μητέρας. Επιπλέον, συμβάλλει στο να έχετε μία άνετη και χωρίς πόνους εγκυμοσύνη, σας προετοιμάζει για τον τοκετό, ενώ αποτελεί σημείο κλειδί για να επανέλθετε γρηγορότερα στη φόρμα σας.
Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η ενδυνάμωση των μυών και η αύξηση της ευλυγισίας. Έτσι μπορείτε να αντέξετε το αυξανόμενο βάρος του μωρού και να κινείστε πιο άνετα κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη θα ενδυναμώσει την καρδιά και την αναπνοή σας, ενώ η συστηματική άσκηση θα απαλύνει κάποιες από τις φυσιολογικές ενοχλήσεις, όπως οι πόνοι στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες ή το πρήξιμο στα πόδια.
Ποια είδη γυμναστικής να επιλέξω κατά την εγκυμοσύνη;
Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλά πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη. Οι πόνοι στη μέση και η αίσθηση ότι τα πόδια σας είναι «βαριά» είναι πολύ συνηθισμένες εμπειρίες για τις περισσότερες εγκύους. Οι ήπιες μορφές άσκησης θα σας ωφελήσουν σημαντικά σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να ξεφύγετε από τη μονοτονία.
Κατά το
πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, τόσο για αυτή τη πρώτη περίοδο της κύησης, όσο και για τους επόμενους μήνες. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο, αρκεί να είναι προσεκτικές. Οι ασκήσεις που συνιστούν οι ειδικοί σε αυτό το στάδιο είναι η
γιόγκα, τα μικρά βάρη και το κολύμπι. Αν είστε έγκυος μέσα στο καλοκαίρι, τότε το κολύμπι είναι ιδανικό για την περίπτωση σας. Μέσα στο νερό, το σώμα απαλλάσσεται από το βάρος του, ενώ οι μύες και οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται.
Στο
δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς θα υπάρξει μια φυσιολογική πρόσληψη βάρους λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Η γιόγκα συνιστάται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, με αρκετή προσοχή, όμως, στις θέσεις που παίρνει το σώμα. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμά με στάσεις της γιόγκα και ασκήσεις για εγκύους.
Η άσκηση στο
τρίτο τρίμηνο είναι αρκετά δύσκολη, αλλά παραμένει εφικτή. Είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζεστε με ασφάλεια και να αποφεύγετε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πτώση. Ενδεδειγμένες μορφές άσκησης είναι η γιόγκα, η μέθοδος του
πιλάτες, καθώς και το χαλαρό περπάτημα.
Ανάμεσα στις συχνές ερωτήσεις των μελλουσών μαμάδων είναι ποιες είναι οι δημοφιλείς
ασκήσεις για εγκύους και αν επιτρέπονται συγκεκριμένα είδη άσκησης όπως η γυμναστική με ελεύθερα βάρη, το TRX, καθώς και ασκήσεις όπως τα squat (καθίσματα). Η δική μας συμβουλή είναι προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης, απαραίτητο βήμα να μιλήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας δώσει τις σωστές απαντήσεις και οδηγίες για το δικό σας πρόγραμμα.
Πόση ώρα μπορώ να περπατήσω στην εγκυμοσύνη;
Οι περισσότερες υποψήφιες μαμάδες προτιμούν το περπάτημα σαν την πιο εύκολη μορφή άσκησης και όχι άδικα. Επιπλέον, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το περπάτημα βοηθά στην καταπολέμηση σχηματισμού κιρσών, αφού αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, και ενισχύει τους μυς του υπογαστρίου και των ποδιών.
Απολύτως απαραίτητο είναι να εξοπλιστείτε με καλά και ποιοτικά αθλητικά παπούτσια, τα οποία θα σας προσφέρουν πιο άνετο περπάτημα. Με τα κατάλληλα αθλητικά, λοιπόν, μη διστάσετε να βγαίνετε συχνά για περπάτημα, με μέση διάρκεια τη μισή ώρα. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε, τόσο στη στη σωματική σας ευεξία, όσο και στη συναισθηματική σας υγεία, θα είναι ανεκτίμητα.
Επιτρέπονται οι κοιλιακοί όταν είμαι έγκυος;
Μετά το πρώτο τρίμηνο (για να είμαστε πιο ακριβείς, μετά την 16η εβδομάδα της κύησης), καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση σε ύπτια θέση, διότι στη στάση αυτή, η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα ασκεί πίεση σε μεγάλα αγγεία της κοιλιάς και παρεμποδίζεται η ροή του αίματος. Έτσι, είναι πιθανό να επηρεαστεί η αίσθηση της ισορροπίας και του συντονισμού και μπορεί να προκληθεί τάση για λιποθυμία.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται να αποφεύγονται ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά. Οι περισσότερες παραδοσιακές ασκήσεις κοιλιακών συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή. Βέβαια, μπορείτε να ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς μυς με «έμμεσες» ασκήσεις, με τη βοήθεια ενός ειδικού γυμναστή, που θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης.
Πώς θα νικήσω την κυτταρίτιδα κατά την εγκυμοσύνη;
Η κυτταρίτιδα είναι απολύτως φυσιολογική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το σώμα περνά από μια μεγάλη αλλαγή και μαζί με αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και το διατροφολόγιο που ακολουθείται.
Εάν εμφανίσετε κυτταρίτιδα κατά την εγκυμοσύνη, πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να δώσετε μεγάλη προσοχή στη διατροφή σας. Το ότι είστε μέλλουσα μανούλα δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τρώτε...για δύο, γι’ αυτό καλό είναι αν μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να προτιμάτε λιγότερα τρόφιμα που δεν ωφελούν το σώμα σας, όπως: ζωικά λίπη, γλυκά, καπνιστά, αλατισμένα και αναψυκτικά. Τέτοια τρόφιμα όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα, αλλά παράλληλα είναι και επιβλαβή για το μωρό σας. Έτσι, με υγιεινή διατροφή και άσκηση, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσετε κυτταρίτιδα.
Όλες οι παραπάνω συμβουλές για τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη θα βοηθήσουν όχι μόνο ανατομικά το σώμα σας, αλλά θα επηρεάσουν θετικά και την ψυχολογία σας. Πάνω απ’ όλα φροντίστε να απολαύσετε αυτή την περίοδο της ζωής σας και να μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας!