Κατοικίδια ζώα και παιδιά: Ποια τα οφέλη για το παιδί και τι κατοικίδιο να διαλέξω

Κατοικίδια ζώα και παιδιά: Ποια τα οφέλη για το παιδί και τι κατοικίδιο να διαλέξω

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ήρθε η στιγμή που τα παιδιά σας ζητούν ένα κατοικίδιο ζώο; Η σχέση μας με τα κατοικίδια ζώα είναι μια σχέση αγάπης. Ένας ισχυρός δεσμός μέσα από την οποίο γινόμαστε καλύτεροι και τρυφερότεροι άνθρωποι, ενώ έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς μάθουμε να ζούμε με ζώα, τόσο το καλύτερο. Ειδικά τα παιδιά, έχουν αδυναμία στα ζώα, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική και ευχάριστη παρέα για αυτά. Αν το παιδί σας θέλει ένα κατοικίδιο κι έχετε χώρο να το φιλοξενήσετε στο σπίτι, μη διστάσετε. Τα οφέλη από την συμβίωση μεταξύ παιδιών και κατοικίδιων είναι πολλά και θα τα μάθουμε στη συνέχεια.

Ποια είναι τα οφέλη του να μεγαλώνει με κατοικίδιο ζώο ένα παιδί;

Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα αναπτύσσουν την κοινωνικότητα τους, μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα, αλλά κυρίως ενισχύουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Μέσω μιας υγιούς σχέσης με το κατοικίδιό του, το παιδί θα μπορέσει να μάθει πολλά για τα συναισθήματα των άλλων, όπως και για τα δικά του, μέσα από τη συχνή τους αλληλεπίδραση. Ειδικά ο σκύλος, μην ξεχνάτε πως είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό και αυτό η παρέα μαζί του αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης του παιδιού.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, εμφανίζουν λιγότερο άγχος. Αφήνοντας το παιδί να προσέχει και να ταΐζει τακτικά το κατοικίδιό του, θα το βοηθήσει να νιώσει πιο υπεύθυνο και θα μάθει να αναλαμβάνει πιο εύκολα υποχρεώσεις.

Φυσικά, βασική και απαραίτητη προϋπόθεση πριν αποκτήσετε κατοικίδιο είναι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι αλλεργικό στο τρίχωμα κάποιου ζώου.

Τι κατοικίδιο να διαλέξω για το παιδί μου;

παιδιά-με-κατοικίδιο-σκύλο

Τα οικόσιτα ζώα πλέον είναι πολλά. Από τα πιο δημοφιλή, όπως σκυλιά και γάτες, μέχρι χρυσόψαρα, χαμστεράκια, πουλιά, χελώνες, κουνελάκια και άλλα πολλά. Καλύτερες επιλογές για να αναπτυχθεί μια πιο άμεση σχέση με το παιδί και την οικογένεια είναι σίγουρα τα σκυλιά, στη συνέχεια οι γάτες και μετά τα κουνελάκια. Όποιο ζωάκι και να επιλέξετε, το παιδάκι σας σίγουρα θα αναπτύξει κάποια σχέση μαζί του, απλά δεν θα είναι ενδεχομένως τόσο άμεση όσο με ένα σκυλάκι ή μια γατούλα.

Το πρόβλημα με τα χρυσόψαρα, τα πουλιά ή τις χελώνες είναι πως το παιδί δεν θα μπορεί να εισπράξει με άμεσο τρόπο την προσοχή και την αγάπη τους, ούτε να παίξει μαζί τους ή να τα χαϊδέψει. Από την άλλη, τα κουνελάκια είναι μεν συντροφικά ζώα και δείχνουν την αγάπη τους, ωστόσο είναι λίγο φοβικά και έρευνες δείχνουν ότι δεν απολαμβάνουν τόσο το παιχνίδι με μικρά παιδιά.

Φυσικά, όσον αφορά τις γάτες, αποτελούν σίγουρα μια καλή επιλογή για το σπίτι, καθώς είναι πιο ανεξάρτητες. Ο σκύλος παραμένει στην κορυφή της λίστας ως ένα από τα αγαπημένα ζωάκια των παιδιών, καθώς τους δείχνει τον ενθουσιασμό του και την όρεξή του για παιχνίδι.

Ράτσες σκύλων: Ποια σκυλιά είναι κατάλληλα για παιδιά και διαμέρισμα

Σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ράτσα σκύλου που θα επιλέξετε, καθώς ο χαρακτήρας τους διαφέρει. Μια ράτσα που είναι γνωστή ως από τα καλύτερα κατοικίδια για οικογένεια είναι τα Basset Hound. Πρόκειται για σκυλάκια πιστά στην οικογένειά τους και πολύ αγαπησιάρικα.

Μια άλλη, καλή επιλογή είναι τα Beagle, τα οποία είναι παιχνιδιάρικα και πολύ φιλικά. Το σχετικά μικρό μέγεθος τόσο των Basset Hound όσο και των Beagle είναι ιδανικό για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες.

Αρκετά δημοφιλής ράτσα για όσους αναζητούν μικρόσωμα σκυλιά είναι και τα Bulldog. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως είναι άγρια σκυλιά, ωστόσο αυτό αποτελεί μύθο. Τα Bulldog είναι παιχνιδιάρικα και αναπτύσσουν εύκολα σχέσεις με τα μικρά παιδιά. Παράλληλα, δεν είναι πολύ δραστήρια και έτσι δεν θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά στο παιχνίδι.

Τέλος, μην ξεχνάτε το ελληνικό Κοκόνι! Πρόκειται για μια μικρόσωμη, πανέξυπνη και χαριτωμένη ράτσα που όλα τα παιδιά αγαπούν. Είναι εύκολα εκπαιδεύσιμα σκυλιά που λατρεύουν τα αφεντικά τους και θέλουν να είναι ενεργά μέλη της οικογένειας.

σκύλος

Ράτσες σκύλων που μπορείτε να επιλέξετε αν μένετε σε ευρύχωρο σπίτι 

Αν έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι σας και δεν σας πειράζει να ζήσετε μαζί με ένα μεγαλόσωμο σκυλί, τότε τα Golden Retriever είναι τα ιδανικά για εσάς και τα παιδιά σας. Είναι μια ράτσα που όλα τα παιδιά αγαπούν και είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο ως τα καλύτερα σκυλιά για οικογένειες. Είναι γνωστά για την υπομονή τους και αρκετά ενεργητικά και παιχνιδιάρικα.

Μια άλλη προτεινόμενη ράτσα είναι τα Collie. Πρόκειται για την ράτσα της αγαπημένης μας «Λάσι», από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά. Τα πανέμορφα, φουντωτά Collie αποτελούν μια σπουδαία επιλογή για την οικογένεια, εξαιτίας του συγκροτημένου χαρακτήρα τους και της ευγενικής προσωπικότητας τους.

χαρούμενη-οικογένεια-με-σκύλο

Συμβουλές για αρμονική συμβίωση παιδιού και κατοικίδιου ζώου

H γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας σχέσης ζωής, από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν και να νοιάζονται για τα ζώα, να φέρονται με ευγένεια και σεβασμό σε κάθε ύπαρξη.

Από τους πιο βασικούς κανόνες που δεν πρέπει να παραμελείτε είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής! Παράλληλα, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να παίζουν με τα ζώα με σεβασμό. Δεν πρέπει να προσπαθούν να χαϊδέψουν ή να ακουμπήσουν ζώα τα οποία δεν είναι φιλικά, ούτε να τα ενοχλούν ενώ κοιμούνται ή τρώνε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όσο το παιδί είναι ακόμη μικρό, να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο την ώρα που παίζει με το κατοικίδιο της οικογένειας.

Όποιο κατοικίδιο και να επιλέξετε, να ξέρετε ότι η σχέση με τα ζώα χτίζεται, όπως και οι σχέσεις με τους ανθρώπους. H παρουσία του στο σπίτι, με τη σωστή φροντίδα, δεν θα επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την υγεία του παιδιού σας, εκτός και αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη αλλεργιών σε κάποιο μέλος της οικογένειας. Αν το κατοικίδιό σας είναι καθαρό και υγιές δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Η χαρά θα είναι μεγάλη για το παιδί αλλά και όλη την οικογένεια!