Η διατροφή του παιδιού είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος ειδικά στη σημερινή εποχή, καθώς το παιδί «βομβαρδίζεται» από ελκυστικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών, γρήγορων φαγητών και σνακ, που δεν ...
1 Μαρτίου 2018
Αν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο με μισοφαγωμένο το τοστάκι του, ίσως ήρθε η ώρα να πειραματιστείτε με νέες συνταγές για το σχολικό κολατσιό.
Το μικρό ενδιάμεσο γεύμα, που θα τονώσει το παιδί σε κάποιο σχολικό διάλειμμα, πρέπει να είναι νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό και να παρασκευάζεται με φαντασία. Στα σάντουιτς που είναι πάντα η καλύτερη και πιο εύχρηστη λύση δοκιμάστε τα εναλλακτικά «περιτυλίγματα» για τα θρεπτικά υλικά τους: εκτός από τα διάφορα είδη ψωμιού υπάρχει η αραβική πίτα ή η καλαμποκένια τορτίγια. Αλλά και η πίτα που χρησιμοποιούμε για το σουβλάκι όταν ψηθεί λίγο στην τοστιέρα αλλάζει μορφή και ταιριάζει μια χαρά, με τα πιο απρόβλεπτα υλικά. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε με υλικά και γεύσεις έχοντας γνώμονα για την επιλογή σας τη νοστιμιά αλλά και τη θρεπτικότητα των υλικών.
Πρωτεΐνες οι απαραίτητες
Τυρί, το ελληνικό: Πειραματιστείτε με κάθε είδος ελληνικού τυριού, που θα εφοδιάσει το παιδί σας με το ασβέστιο της ημέρας. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φέτα συνδυάστε τη με τομάτα, ρίγανη, μία σταγόνα λάδι στο ψωμί και –αν αρέσει στο παιδί σας- λίγη πάστα ελιάς.
Αντικαταστήστε τα αλλαντικά με φρέσκο κρέας: Αντί για τα αμφιλεγόμενα για την υγεία μας αλλαντικά δοκιμάστε να προσθέσετε στο σάντουιτς φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή ακόμη και μία λεπτή φέτα μοσχαριού που θα έχετε βράσει ή ψήσει μόνοι σας.
Αυγό: Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, διατροφικής αλλά και νοστιμιάς. Γίνεται ομελέτα και ταιριάζει στη τορτίγια ή βράζει καλά και μπαίνει στο σάντουιτς με συμβατικό ψωμί. Τι κερδίζει το παιδί σας; Εκτός από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ο κρόκος περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο και βιταμίνες A, B, B2, B12 και D.
Τόνος: Είναι ένα συστατικό που ταιριάζει σε όλα τα ψωμιά και τις ζύμες και δένει τέλεια με μαγιονέζα και μαρούλι. Τα Ω3 λιπαρά που περιέχει ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κροκέτες ψαριού ή κοτόπουλου: Ψημένες στον φούρνο και όχι τηγανισμένες κάνουν το ψάρι και το κοτόπουλο λαχταριστή τροφή για -δύσκολα στο φαγητό- παιδιά. Συνδυάζονται με λαχανικά, μαγιονέζα ή μουστάρδα και κάνουν και το πιο μικρό σάντουιτς χορταστικό.
Βάλτε χρώμα στο κολατσιό (και βιταμίνες στον οργανισμό)
Σε κάθε είδους σάντουιτς χωράνε μαρούλια, τομάτες και λάχανο ή καρότο, τριμμένα στον τρίφτη.
«Τζούφιο» τζατζίκι: Το δροσερό dressing
Θέλετε λίγη πρωτεΐνη ακόμη; Προσθέστε σε ένα κλασικό σάντουιτς λίγο τζατζίκι χωρίς σκόρδο και μεταμορφώστε το. Θα χρειαστείτε 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 μικρό αγγούρι τριμμένο και καλά στραγγισμένο, άνηθο, λάδι, αλάτι και μηλόξυδο.
Φρούτα, το εναλλακτικό κολατσιό
Μήλο: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ και λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του φαίνεται να προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου. Επειδή η φλούδα περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες, προτιμήστε μήλα βιολογικής καλλιέργειας.
Αχλάδι: Πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και μετάλλων όπως χαλκός, σίδηρος, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.
Μπανάνα: Το πιο δημοφιλές και εύκολο στην κατανάλωσή του φρούτο για κολατσιό. Δεν χρειάζεται πλύσιμο, ξεφλουδίζεται εύκολα και η νόστιμη σάρκα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Το κάλιο που περιέχει παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, ενώ τα σάκχαρα που περιέχονται στη μπανάνα παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό. Η μπανάνα αλλά και τα άλλα φρούτα συνδυάζονται ιδανικά με μία χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια που είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.