Κρυολόγημα μωρού και πως να το διαχειριστείτε

Κρυολόγημα μωρού και πως να το διαχειριστείτε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η πρώτη ιωσούλα που θα περάσει το μωρό είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εμπειρία για κάθε γονιό! Είναι όμως και κάτι αναπόφευκτο, αλλά και “χρήσιμο” αφού μέσα από την… εξοικείωσή του με τους ιούς θα αποκτήσει τα αντισώματα που του είναι απαραίτητα για να αποκτήσει ανοσία από αυτούς για την υπόλοιπη ζωή του.

Εκτιμάται ότι στην περίπτωση που ένα μωρό έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά θα περάσει κατά μέσο όρο 7 κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του -περισσότερα εάν πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό. Εμείς σας δίνουμε μερικές αλλά πολύ αποτελεσματικές συμβουλές για να ανακουφίσετε το μωρό σας όταν περνάει τα πρώτα του κρυολογήματα.

Δώστε του άφθονα υγρά

Το κρυολόγημα είναι σε γενικές γραμμές μια ίωση που δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για το παιδί. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι να πάθει αφυδάτωση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό ανεξάρτητα από την ηλικία του να του δίνετε άφθονα υγρά. Αυτό σημαίνει να προσφέρετε πιο συχνά το στήθος σε ένα μωρό που θηλάζει ή να του δίνετε πιο συχνά γάλα εάν πίνει με μπιμπερό, εάν πρόκειται για μωρό ηλικίας έως 4 μηνών. Σε μεγαλύτερα μωρά μπορείτε να δίνετε λίγο λίγο μικρές ποσότητες νερού, ενώ από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω μπορείτε να του δώσετε και χυμούς φρούτων, αφού τους διαλύσετε με νερό.

Καθαρίζετε συχνά τη μυτούλα του

Το συνάχι προκαλεί έντονη δυσφορία στο μωρό γιατί επηρεάζει πολλές λειτουργίες του, όπως τον ύπνο και την ικανότητά του να φάει. Επιπλέον, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, τα μωρά δεν συνηθίζουν να αναπνέουν από το στόμα, οπότε όταν η μύτη τους είναι βουλωμένη νιώθουν πραγματικά άσχημα. Και επειδή δεν έχουν την ικανότητα ακόμα να φυσάνε τη μύτη τους μόνα τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γονείς τους για να τα ανακουφίσουν. Για να διατηρείτε τη μυτούλα του καθαρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπούλες φυσιολογικού ορού ή τις συσκευές αναρρόφησης της ρινικής βλέννης. Καθαρίστε τη πολλές φορές την ημέρα, κυρίως πριν το φαγητό και τον ύπνο.

 

Μην δώσετε κανένα φάρμακο (εκτός εάν σας το έχει δώσει ο παιδίατρος)

Αν και τα φαρμακεία είναι γεμάτα από σιρόπια για το βήχα, ρινικά σπρέι και αποχρεμπτικά που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει να ξέρετε ότι ελάχιστα από αυτά ενδείκνυνται για παιδιά μικρότερα από 6 ή και 12 ετών. Όσο για τα αντιβιοτικά, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο κοινό κρυολόγημα -αντίθετα, ο παιδίατρος είναι πιθανό να συνταγογραφήσει κάποιο εάν εξελιχθεί σε κάποια λοίμωξη μικροβιακού τύπου, όπως ωτίτιδα.

 

Επισκεφθείτε τον παιδίατρο

Εάν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και κάνει πυρετό ή εάν είναι κάτω των 6 μηνών και κάνει πυρετό πάνω από 38,8 ή ο πυρετός διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες, ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο. Το ίδιο και στην περίπτωση που τα συμπτώματά του επιδεινώνονται ή εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ωτίτιδα (θα το καταλάβετε επειδή θα τραβάει ή θα χτυπάει το αυτάκι του) ή κάποια άλλη λοίμωξη (βρογχίτιδα κ.λπ.). Τέλος, ενημερώστε άμεσα το γιατρό εάν υπάρχουν σημάδια αφυδάτωσης (λιγότερες βρεγμένες πάνες, άρνηση να πιει υγρά) ή δυσκολίες στην αναπνοή.

 

Ανασηκώστε το κεφαλάκι του στον ύπνο

Εάν το συνάχι δυσκολεύει τον ύπνο του μωρού αυτό το κόλπο μπορεί να το κάνει να νιώσει καλύτερα: βάλτε κάτω από το στρώμα στην κούνια του μια διπλωμένη πετσέτα ή ένα μαξιλαράκι έτσι ώστε να το κεφαλάκι του όταν ακουμπάει να είναι μερικά εκατοστά πιο ψηλά από το σώμα του, Προσοχή: για λόγους ασφάλειας, μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια μέσα στην κούνια για να ανασηκώσετε το κεφαλάκι του μωρού.

 

Πάρτε το περισσότερες αγκαλιές

Το μωρό σας νιώθει άσχημα και θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερες δόσεις φροντίδας και αγάπης από εσάς. Πάρτε το αγκαλίτσα, νανουρίστε το, αποκοιμίστε το στην αγκαλιά σας και μην επιμείνετε σε όποιο πρόγραμμα ρουτίνας έχετε ξεκινήσει μέχρι να αναρρώσει εντελώς -περίπου σε 10 έως 14 μέρες.