Ο θηλασμός είναι ουσιαστικής σημασία διαδικασία, τόσο για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και για τη δημιουργία ενός υγιούς και ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ σας, με πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο. Δυσ ...
12 Ιουνίου 2017
Τώρα που το μωρό σας αρχίζει να απολαμβάνει τις πρώτες στερεές τροφές, μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να του μαγειρέψετε με ασφάλεια, τα πρώτα του νόστιμα γεύματα!
Δεν χρειάζεται να είστε μία καταπληκτική μαγείρισσα για να ετοιμάσετε νόστιμα και θρεπτικά φαγητά για το μωρό σας. Είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε και πολύ πιο οικονομικό. Και βέβαια το πιο σημαντικό, ξέρετε πολύ καλά τι τρώει το παιδί σας. Απλά σιγουρευτείτε μήπως είναι αλλεργικό σε κάποια ουσία και μη φοβάστε να είστε δημιουργικές!
Βασικοί κανόνες
Πάντοτε, μετά από όποια εισαγωγή νέας τροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο του μωρού σας, περιμένετε τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν δοκιμάσετε την επόμενη νέα τροφή. Έτσι θα έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να διαπιστώσετε κάποια πιθανή αλλεργική αντίδραση.
Αν το μωρό σας δεν έχει ακόμη συνηθίσει να τρώει στερεά τροφή, αλέστε ή πολτοποιήστε (εάν είναι απαραίτητο) το φαγητό του.
Αποθηκεύστε το σπιτικό φαγητό του μωρού σε μερίδες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύετε κάθε ημέρα και να είστε σίγουρες ότι τρέφεται σωστά και υγιεινά.
Επιλέξτε τροφές καλής ποιότητας και χρησιμοποιήστε φρέσκα τρόφιμα (ή βιολογικά) όποτε είναι δυνατόν.
Αν έχετε τη δυνατότητα, ετοιμάστε το φαγητό ακριβώς πριν να ταΐσετε το μωρό σας. Μαγειρέψτε τις τροφές έως ότου γίνουν μαλακές και τρυφερές. Αφού κάνετε το φαγητό πουρέ, μπορείτε να προσθέσετε νερό για να κάνετε την υφή πιο λεπτόρρευστη.
Μην προσθέτετε στο φαγητό του μωρού ζάχαρη, αλάτι, καρυκεύματα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος.
Το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν τα βράσετε, χρησιμοποιείστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό.
Διαλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και απομακρύνετε όλο το λίπος πριν μαγειρέψετε.
Αν πρόκειται να μαγειρέψετε κοτόπουλο, απομακρύνετε το δέρμα από τα πουλερικά.
Μην αφήνετε μαγειρεμένο κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ χρόνο. Αν μαγειρέψετε ποσότητα μεγαλύτερη από όση χρειάζεσθε για ένα γεύμα, βάλτε το υπόλοιπο στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει.
Μην χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα λαχανικά γιατί περιέχουν περισσότερα αλάτι από ότι χρειάζονται τα μωρά.
Πλύνετε πολύ καλά τα φρέσκα λαχανικά κάτω από καθαρό νερό βρύσης.
Απομακρύνετε όσο λίπος είναι ορατό από το κρέας, τις πέτσες και προσοχή στα κόκαλα.
Κόψτε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι σε μικρά κομμάτια και κάντε τα πουρέ χρησιμοποιώντας βρασμένο νερό ή ζωμό μαγειρέματος για να έχετε την επιθυμητή σύσταση. Τα ζεστά κρέατα μπορούν να αλεστούν καλύτερα από τα κρύα.
Κανόνες ασφαλείας
Για να αποφύγετε την μετάδοση μικροβίων, μην επιτρέπετε ωμές ή μερικώς μαγειρεμένες τροφές, όπως κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή άλλα υγρά να έρχονται σε επαφή με άλλες τροφές ή επιφάνειες, πιάτα ή σκεύη που σερβίρονται ή ετοιμάζονται άλλες τροφές.
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, ώστε να αποφύγετε την επιμόλυνση των τροφών.
Ξεπλύνετε τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση.
Μην χρησιμοποιείτε επιφάνειες με ρωγμές.
Προτιμήστε γυάλινες επιφάνειες κοπής, γιατί καθαρίζονται πιο εύκολα.
Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε πρέπει να τα πλένετε με σαπούνι και ζεστό νερό, να τα ξεπλένετε πολύ καλά και να τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα.
Πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν την προετοιμασία του φαγητού και κατά την διάρκεια της παρασκευής του φαγητού.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος διατροφολόγος