Οδηγός ασφαλείας για τα Χριστούγεννα

Οδηγός ασφαλείας για τα Χριστούγεννα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Ας βεβαιωθούμε ότι θα τα γιορτάσουμε με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις! Χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάλες, φωτάκια, δώρα... Τα συστατικά της εορταστικής ατμόσφαιρας αυτών των ημερών είναι πραγματικά πολύ λαμπερά και ευχάριστα, όμως μπορεί να κρύβουν κινδύνους κυρίως για τα μικρά παιδιά! Να τι πρέπει να προσέξουμε αυτές τις μέρες για να περάσουμε καλά και ασφαλή Χριστούγεννα!
 • Τα κεριά μπορεί να μας βάζουν σε ρομαντική και εορταστική διάθεση, όμως πριν ανάψουμε τη φλόγα ας βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε μέρος όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά για να αποφύγουμε εγκαύματα, αλλά και μακριά από κουρτίνες ή υφάσματα που μπορεί να αρπάξουν φωτιά.
 • Εάν στο σπίτι υπάρχει τζάκι, θα πρέπει να τοποθετούμε πάντα την προστατευτική καλύπτρα όταν είναι αναμμένο. Και εννοείται ότι δεν πηγαίνουμε ποτέ για ύπνο χωρίς να έχουμε σβήσει τα κεριά και το τζάκι.
 • Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες του δέντρου γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Ας τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τις φτάσουν...
 • Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Προσοχή στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια. Υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
 • Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Θα είναι πιο ασφαλή για εκείνα και θα τα χαρούν περισσότερο!
 • Όσο χαρούμενα σχέδια και αν έχουν οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν με αυτές, γιατί αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει φόβος ασφυξίας.
 • Αυτές τις μέρες, όλοι έχουμε στο σπίτι μας πολλά γλυκίσματα και κεράσματα. Προσοχή στις καραμέλες και τους ξηρούς καρπούς που είναι πιθανό να προκαλέσουν πνιγμό στα  μικρά παιδιά.
 • Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα καπνού να βρίσκονται πάντα εκεί που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις.
 • Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη. Τα προστατεύουμε από το να πλησιάσουν τις καυτές επιφάνειες και πάντα όταν μαγειρεύουμε φροντίζουμε το χερούλι της κατσαρόλας να μην εξέχει σε σημεία όπου μπορεί να το φτάσουν τα παιδιά.
 • Τις γιορτινές μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά, τα πιτσιρίκια μένουν περισσότερες ώρες στο σπίτι όπου καλούνται να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους! Γι' αυτό προσέχουμε διπλά τις μπαλκονόπορτες και τα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.
 • Στις γιορτές όλοι θα βρεθούμε οικογενειακώς σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη με πολυκοσμία. Δεν ξεχνάμε ποτέ να κρατάμε τα παιδιά συνεχώς από το χέρι και πάντα από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου όταν περπατάμε.
Με τη συνεργασία του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», που ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων, www.pedtrauma.gr