Άγχος αποχωρισμού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Άγχος αποχωρισμού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Συμβαίνει σε πολλά παιδιά! Μόλις έρθει η ώρα να πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο ξεκινούν τα κλάματα, η προσκόλληση στη μαμά, τα ξεσπάσματα θυμού και άλλες παρόμοιες αντιδράσεις. Άγχος αποχωρισμού λέγεται κι αν… το βιώνεις το τελευταίο διάστημα, μη σε πιάνει πανικός και στενοχώρια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ειδικά, μάλιστα, μετά από τόσους μήνες καραντίνας, εγκλεισμού στο σπίτι και προσκόλλησης πάνω σου, δεν είναι καθόλου παράλογο το μικρό σου να ξεσπά που πρέπει να αποχωριστεί εσένα και τον μπαμπά του. Νιώθει ότι βγαίνει από τη ζώνη ασφαλείας του, αλλά θα το ξεπεράσει. Να είσαι σίγουρη για αυτό! Και, φυσικά, μη θεωρήσεις ούτε λεπτό ότι κάνεις εσύ κάτι λάθος, ότι φταις που το αποχωρίζεσαι για να πάει στο σχολείο. Δυστυχώς, σε εμάς τις μανούλες δημιουργούνται καμιά φορά τέτοιου είδους σκέψεις και μας κάνουν να νιώθουμε τύψεις και ενοχές, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει λόγος! Όλα τα παιδάκια πηγαίνουν σχολείο και αποχωρίζονται τους γονείς τους και αυτό θα κάνει και το δικό σου! άγχος αποχωρισμού

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού ονομάζεται το άγχος που βιώνουν τα παιδιά όταν καλούνται να αποχωριστούν τους γονείς τους ή κάποιο άλλο πρόσωπο που τα φροντίζει. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στον πρώτο χρόνο ζωής και να διαρκέσει μέχρι τα 4 χρόνια του παιδιού ή να διακοπεί και να επανεμφανιστεί γύρω στον 4ο χρόνο ζωής. Το παιδί γκρινιάζει ή κλαίει όταν η μαμά ή ο μπαμπάς (το πρόσωπο, δηλαδή, της προσκόλλησης) φεύγει, γιατί νιώθει ότι το εγκαταλείπει. Η ένταση και η διάρκεια του άγχους αποχωρισμού, πάντως, διαφέρει αρκετά ανάμεσα σε διαφορετικά παιδιά. Και κάτι ακόμα… Το άγχος αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και με κατάλληλες τακτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μένεις άυπνη και να αγχώνεσαι κι εσύ που το μικρό σου βιώνει τώρα αυτήν την κατάσταση. Σύντομα όλα θα φτιάξουν!

Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού

Υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σου δείξουν ότι το παιδάκι σου βρίσκεται σε κατάσταση άγχους αποχωρισμού. Παρατήρησέ το καλά, αναγνώρισε αυτά τα σημάδια και μόνο τότε θα μπορέσεις να το βοηθήσεις ουσιαστικά να ξεπεράσει αυτήν την έντονη ανησυχία που βιώνει όταν έρχεται η στιγμή να σε αποχωριστεί. συμπτώματα άγχους αποχωρισμού

Άγχος αποχωρισμού από 10 μηνών

Γύρω στην ηλικία των 10 μηνών το παιδί αρχίζει και γίνεται πιο ανήσυχο όταν βρίσκεται μακριά σου. Για σκέψου… Μήπως κάθε φορά που το αφήνεις στην κούνια του ή το δίνεις σε κάποιον άλλο να το κρατήσει και σε χάνει από τα μάτια του αρχίζει να αναστατώνεται και να κλαίει; Τότε, έχει αρχίσει να αισθάνεται έντονα το άγχος αποχωρισμού.

Άγχος αποχωρισμού και ύπνος

Άγχος αποχωρισμού μπορεί να αναγνωρίσεις και στη διάρκεια του ύπνου του παιδιού σου. Αν, δηλαδή, παρατηρήσεις ότι όταν το βάζεις για ύπνο αρνείται να σε αφήσει να φύγεις από κοντά του ή ξυπνά μέσα στη νύχτα και σε ψάχνει, τότε ναι! Έχει άγχος αποχωρισμού. Το στάδιο αυτό φτάνει στο αποκορύφωμα του μεταξύ των 10 με 18 μηνών και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τα 2 με 4 χρόνια.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το άγχος αποχωρισμού

Μη… βάζεις τα κλάματα κι εσύ βλέποντας το μικρό σου να κλαίει ή να είναι αναστατωμένο. Σκέψου ότι πολλές μανούλες βρίσκονται στη θέση σου, αλλά και πως για όλα υπάρχει λύση. Ναι! Και το άγχος αποχωρισμού θα το αντιμετωπίσεις και θα δεις πολύ σύντομα το μικρό σου να μην κλαίει και πανικοβάλλεται όταν… σε χάνει από τα μάτια του.

Σταδιακή γνωριμία με άλλα πρόσωπα και χώρους

Αν το παιδί σου έχει μάθει να κινείται όλη μέρα μόνο στο δικό σας σπίτι, είναι λογικό να αντιδράσει όταν το πας σε έναν παιδικό σταθμό και όταν καταλάβει ότι εκεί θα περνά σχεδόν όλη του την ημέρα. Τι θα κάνεις εσύ; Πήγαινε στην αρχή μαζί του μερικές φορές, μίλησέ του για το πόσο ωραία θα περνάει με τις δασκάλες και τους νέους φίλους του και όλα… θα πάνε καλά! Παιδί που κλαίει

Κάνε του σαφές ότι θα γυρίσεις

Η έννοια του χρόνου είναι σημαντική για να καταπολεμήσει το μικρό σου το άγχος αποχωρισμού. Πες του, λοιπόν, - κάθε φορά που το αφήνεις στον παιδικό σταθμό- ότι θα γυρίσεις το μεσημέρι να το πάρεις. Μίλησέ του στοργικά και δώσε του να καταλάβει πως μόνο λίγες ώρες θα είστε μακριά. Έτσι, θα έχει κάτι να περιμένει και θα παραμείνει πιο ήσυχο στο σχολείο του.

Να είσαι ψύχραιμη

Δεν χρειάζεται να βάζεις και εσύ τα κλάματα κάθε φορά που αρχίζει το παιδάκι σου να κλαίει επειδή πρέπει να σε αποχωριστεί. Καταλαβαίνεις ότι θα κάνεις ακόμα χειρότερα τα πράγματα!

Δώσε του ένα αγαπημένο του αντικείμενο

Λατρεύει κάποιο αρκουδάκι; Έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι που δύσκολα αφήνει από τα χέρια του; Δώσε το του να το έχει μαζί στο σχολείο και θα δεις πως έτσι θα είναι σίγουρα πιο ήσυχο!

Ανεξαρτητοποίηση στο σπίτι

Αν το μικρό σου σε… κυνηγάει παντού μέσα στο σπίτι, αν σε ακολουθεί όπου κι αν πας, προσπάθησε να σταματήσεις αυτήν τη συνήθεια. Ενθάρρυνέ το να καθίσει στο δωμάτιό του, να παίξει μόνο του με τα παιχνίδια του και στο τέλος επιβράβευσέ το.