Οικογενειακές γιορτές και πώς να μοιραστείτε τη μαγεία των Χριστουγέννων με τα παιδιά σας

Οικογενειακές γιορτές και πώς να μοιραστείτε τη μαγεία των Χριστουγέννων με τα παιδιά σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη περίοδος για να χτίσουμε θετικές αναμνήσεις στα παιδιά μας, που αργότερα στη ζωή τους θα λειτουργούν σαν ασπίδα απέναντι στις δυσκολίες. Σε ορισμένους μάλιστα από εμάς η επιθυμία για τη δημιουργία «ιδανικών» στιγμών στις ημέρες των Χριστουγέννων γίνεται αυτοσκοπός με τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε υπερβολικές προσδοκίες και τελικά να δρέψουμε απογοητεύσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ισχύει το «μέτρον άριστον». Ανάμεσα σε ανταλλαγές δώρων, εορταστικά τραπέζια, κάλαντα και επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς πάρτε ανάσα και περάστε χαλαρά και αληθινά Χριστούγεννα με τα παιδιά σας. Κι ας παρεισφρέουν πού και πού και καβγαδάκια για τον χρόνο μπροστά στις οθόνες και το ακατάστατο υπνοδωμάτιο…

Για καλά και δημιουργικά Χριστούγεννα

 • Δραπετεύστε από τις εξουθενωτικές προετοιμασίες των ημερών, που επιβάλλουν οι κοινωνικές συμβάσεις και αφιερώστε έστω και μία μόνο ημέρα αποκλειστικά στο παιδί σας. Είναι μοναδικό για τη ζωή σας και πρέπει να το ξέρει.
 • Ξεναγηθείτε στην πόλη παρέα, σαν η Αθήνα να είναι ένας τουριστικός προορισμός: Επισκέψεις σε μνημεία και μουσεία, αλλά και περίπατοι στο ιστορικό κέντρο με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και γλυκό είναι ό, τι πρέπει για να έρθετε κοντά με τα παιδιά και τον σύντροφό σας και να μοιραστείτε κοινές ενδιαφέρουσες εμπειρίες.
 • Αντί να γκρινιάζετε για τις οθόνες, μοιραστείτε το ενδιαφέρον τους γι αυτές. Ζητήστε από το παιδί σας να σας ξεναγήσει στον δικό του ηλεκτρονικό κόσμο και γιατί όχι; Μπείτε στο παιγνίδι.
 • Εμφυσείστε τους την αγάπη για προσφορά, κάνοντας μαζί τους μία πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης.
 • Αντί για τηλεόραση κάντε τη διαφορά και ανοίξτε το ραδιόφωνο, ένα μέσο, που δεν κυριαρχεί στην καθημερινότητα, του σπιτιού αλλά ντύνει με μουσική και πρόζα τις δράσεις μικρών και μεγάλων.
 • Μην καλείτε μόνο συγγενείς και δικούς σας φίλους. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να προσκαλέσουν δικούς τους φίλους, τους οποίους θα περιποιηθείτε μαζί και -αν οι γονείς τους δεν έχουν αντίρρηση- οργανώστε ένα εορταστικό sleepover με ξενύχτι, που θα προηγηθεί και ένα μεγαλοπρεπές πρωινό, που θα επακολουθήσει.
 • Προετοιμάστε μαζί τους το εορταστικό δείπνο. Ζητήστε τη γνώμη τους για το μενού και αφαιρέστε επιτέλους τη γαλοπούλα, που απεχθάνονται από το κύριο πιάτο.
 • Οργανώστε μία κοντινή οικογενειακή εκδρομή επιλέγοντας έναν προορισμό φιλικό στα παιδιά. Μία φάρμα ή ένα χιονοδρομικό κέντρο ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού θα γεμίσουν με χαρές τις αποσκευές των παιδικών αναμνήσεων.
 • «Βρείτε» τα με τον σύντροφό σας: Γεφυρώστε χάσματα, συζητήστε τις διαφορές σας, ρίξτε τους τόνους: Ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνουν οι ευτυχισμένοι γονείς.
 • Μην κάνετε επαναλήψεις, μην το ρωτάτε την προπαίδεια του οκτώ, μην βάλετε μαθήματα αγγλικών και προπονήσεις στις ενδιάμεσες των αργιών μέρες. Αν μπορείτε, πάρτε κι εσείς άδεια από τη δουλειά σας και τεμπελιάστε παρέα με τα παιδιά σας. Η αργία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μήτηρ κακίας αλλά ευεργετικής αλληλεπίδρασης.
 • Μείνετε σπίτι! Αφού περιηγηθείτε στη στολισμένη πόλη, βγείτε για φαγητό, κάνετε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και ψωνίσετε καλούδια και δώρα, κλείστε πίσω σας την πόρτα του σπιτιού σας, ανάψτε τζάκι ή καλοριφέρ, παραγγείλετε φαγητό και βάλτε μία καλή οικογενειακή ταινία να παίζει παγώνοντας τον χρόνο στο τώρα.
 • Μιλήστε στα παιδιά σας για τα δικά σας παιδικά Χριστούγεννα. Μοιραστείτε αναμνήσεις, παραμύθια, ιστορίες του παππού και της γιαγιάς. Το παρελθόν είναι οι ρίζες. Και οι ρίζες είναι η δύναμή μας.