Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
12 Μαΐου 2016
Οι έγνοιες της μητρότητας, οι μεγάλες ορμονικές διαταραχές μετά από μία εγκυμοσύνη και μία γέννα, το νέο βαρύ πρόγραμμα είναι παράγοντες που ευνοούν τις αϋπνίες κατά την περίοδο της μητρότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να επανακτήσετε τον ύπνο σας.
Βάλτε πρόγραμμα
Ειδικά τους πρώτους μήνες το πρόγραμμα της μητέρας αναστατώνεται λόγω του θηλασμού. Συνεπώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξυπνάτε όταν ξυπνάει το μωρό και να αποκοιμιέστε μαζί του. Ωστόσο ένα υποτυπώδες πρόγραμμα είναι κάπως εφικτό. Για παράδειγμα, φροντίστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Ένα στάνταρ πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε σωστά το βιολογικό σας ρολόι.
Μην επιφορτίζεστε με περισσότερες δουλειές από αυτές που μπορείτε να αντέξετε
Για παράδειγμα, αφού καλύψετε τις βασικές ανάγκες του μωρού σας, κάντε focus στον εαυτό σας. Ξαπλώστε, κάντε ένα μπάνιο και μην αρχίσετε να σκέφτεστε πως το σπίτι χρειάζεται ξεσκόνισμα!
Αποβάλετε το άγχος και το στρες της ημέρας
Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο! Οποιαδήποτε σκέψη, ανησυχία και προβληματισμό έχετε στο μυαλό σας, καλό είναι, πέφτοντας στο κρεβάτι να τις «διώχνετε» μακριά. Εάν νιώθετε κουρασμένη μην παρατείνετε το χρόνο που είστε ξύπνια ειδικά το βράδυ αλλά πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο.
Μην πετάγεστε από το κρεβάτι με τον πρώτο ήχο που κάνει το μωρό
Ναι, είναι δύσκολο, αλλά δώστε του λίγο χρόνο! Μπορεί απλά να μουρμουρίζει και όχι απαραίτητα να πεινάει!
Αερίστε σωστά το χώρο σας
Να θυμάστε ότι η σωστή θερμοκρασία «ύπνου» είναι 24 - 26 °C. Επίσης, ο καλός ύπνος δεν θέλει ξηρή ατμόσφαιρα.
Μην κοιμάστε στον καναπέ
Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε στο κρεβάτι μας, γιατί έτσι, «εκπαιδεύουμε» τον οργανισμό μας να συνηθίσει την ιδέα, ότι ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για ύπνο.
Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους
Αν βέβαια αυτό είναι εφικτό. Κινητοποιήστε τη μαμά, την αδελφή σας ή το σύντροφό σας να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα, τις δουλειές του σπιτιού ή με τα ψώνια.
Αποφύγετε την τηλεόραση
Τόσο η τηλεόραση, όσο και οι οθόνες των υπολογιστών, όχι μόνο δε μας χαλαρώνουν, αλλά δημιουργούν έντονη υπερένταση και αϋπνίες.
Φροντίστε για τη σωστή συσκότιση του δωματίου
Αν ξυπνάτε πολύ πρωί, ενώ νιώθετε πως θέλετε να κοιμηθείτε ακόμα, πιθανώς να φταίνε οι κουρτίνες και τα παραθυρόφυλλα. Αλλάξτε τις απλές κουρτίνες με κουρτίνες συσκότισης, και κλείστε καλά από το προηγούμενο βράδυ τα παντζούρια.
Γυμναστείτε
Όποτε μπορείτε γυμναστείτε πολύ ελαφρά, εάν το επιτρέπει ο γιατρός σας ή βγείτε να περπατήσετε. Η σωματική άσκηση, πάντα εξασφαλίζει έναν πιο χαλαρό ύπνο.