Παιδικά κρυολογήματα τον χειμώνα – Τι πραγματικά συμβαίνει

Παιδικά κρυολογήματα τον χειμώνα – Τι πραγματικά συμβαίνει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σε όλες μας έχει συμβεί! Με το που μπει ο χειμώνας τα παιδιά μας αρρωσταίνουν. Το ένα κρύωμα διαδέχεται το άλλο με την καταρροή, τον πυρετό και τον βήχα να μη λένε να σταματήσουν, όσο κι αν εμείς οι μαμάδες προσπαθούμε με χίλιους δυο τρόπους να τα καταπολεμήσουμε. Κι εκεί που επιτέλους βλέπουμε άσπρη μέρα και που το μικρό μας έχει αναρρώσει… Να σου πάλι μία νέα ίωση.  

Αποκλείεται να μην τα έχεις βιώσει κι εσύ όλα αυτά! Ειδικά, μάλιστα, αν έχεις και πολύ μικρό παιδάκι. Στο λέμε αυτό, διότι σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις, τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο περίπου 8-12 φορές βήχα ή καταρροή ετησίως, με τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα να εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες. 

Κι αν νόμιζες ως τώρα πως για όλα αυτά τα συμπτώματα ευθύνεται το κρύο που κάνει τον χειμώνα, μάλλον έκανες λάθος. Γιατί; Διότι άλλος είναι ο λόγος που τα παιδάκια μας ταλαιπωρούνται διαρκώς με ιώσεις και κρυώματα. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  

Δηλαδή, το παιδί σου μένει σε εσωτερικούς χώρους για να προστατευθεί από το κρύο και τις ιώσεις και τελικά… εκεί «αρπάζει» τα κρυολογήματα. Απίστευτο κι όμως αληθινό! «Το παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους πάει να πει αυτόματα πως τα παιδάκια έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Υπάρχει επαφή, γιατί τα παιδιά παίζουν και μοιράζονται τα ίδια παιχνίδια. Μοιράζονται, όμως, και τον ίδιο αέρα, που είναι μολυσμένος με περισσότερα μικρόβια, λοιμώξεις και ιούς», εξηγεί ο παιδίατρος, Θανάσης Ζαχαροδήμος.  

Συνεπώς… μήπως την επόμενη φορά να ξανασκεφτείς το παιχνίδι στο κρύο και σε κάποιον εξωτερικό χώρο; Με τα απαραίτητα πανωφόρια και ζεστά αξεσουάρ, το παιδί σου δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα! 

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές του συμβουλές τον παιδίατρο, Θανάση Ζαχαροδήμο.