Παιδικοί εφιάλτες – Πως να το βοηθήσετε να τους ξεπεράσει

Παιδικοί εφιάλτες – Πως να το βοηθήσετε να τους ξεπεράσει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα παιδιά ήδη από τη νηπιακή ηλικία έχουν μια εξαιρετικά ζωηρή φαντασία κι αυτό είναι υπέροχο... Εκτός, από όταν τους δημιουργεί κάποια μικροπροβλήματα, όπως οι εφιάλτες που τα κάνει να ξυπνούν τη νύχτα τρομαγμένα.

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, υπάρχει μια πιθανότητα μετά τα τρίτα γενέθλιά του να αρχίσει να ξυπνάει τη νύχτα ή να μην μπορεί να ηρεμήσει γιατί φοβάται το σκοτάδι, ή γιατί πιστεύει ότι υπάρχει ένα τέρας κάτω από το κρεβάτι του… Είναι η ηλικία στην οποία για τα παιδιά όλα είναι πιθανά -τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα. Για εκείνα, τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι εξαιρετικά ρευστά -οπότε είναι μάταιο να προσπαθείτε να τους εξηγήσετε ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα που ζουν μέσα στη ντουλάπα! Κι όταν πετάγονται από το κρεβάτι επειδή είδαν στον ύπνο τους ένα τρομαχτικό πλάσμα με τέσσερα κεφάλια και ουρά δεινοσαύρου, δεν αρκεί να τα διαβεβαιώσετε ότι ήταν απλώς ένας εφιάλτης.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθούν ξανά γαλήνια όσο πιο σύντομα γίνεται:

Μιλήστε στο παιδί

Μην κοροϊδεύετε το παιδί και μην υποβαθμίζετε τους φόβους του. Για εκείνο είναι 100% αληθινοί και είναι σημαντικό να μάθει να σας εμπιστεύεται για καθετί του προκαλεί ανησυχία και στρες. Δείξτε κατανόηση και διαβεβαιώστε το ότι είστε δίπλα του για να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα.

Διαβάστε του μια ιστορία

Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε αρκετά παιδικά βιβλία με πρωταγωνιστές παιδιά που φοβούνται να κοιμηθούν για να μη δουν εφιάλτες. Διαβάζοντας ένα από αυτά στο παιδί θα έχετε μια καλή αφορμή για να συζητήσετε το πρόβλημα και να του δείξετε ότι δεν είναι το μόνο παιδί που το αντιμετωπίζει αλλά και θα ανακαλύψετε διαφορετικές, ευφάνταστες λύσεις που δίνουν οι ήρωες της ιστορίας.

Μερικά από αυτά είναι «Οι σαράντα εφιάλτες» του Ευγένιου Τριβιζά (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), «Ο βασιλιάς των ονείρων» της  Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, εκδ. Άγκυρα,  «Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι», της Marjane Satrapi, εκδ. Επόμενος Σταθμός.

Περισσότερο φως

Αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο στο χολ ή στο παιδικό δωμάτιο. Με το λιγοστό φως που μπαίνει τη νύχτα στο χώρο του παιδιού, τα αντικείμενα μπορεί να δημιουργούν παράξενες σκιές που στη φαντασία του μετατρέπονται σε δράκους και τέρατα. Δώστε του την «εξουσία» να διαλέξει μόνο του ποιο φως θα αφήσει αναμμένο ή ακόμα και να επιλέξει σε κάποιο κατάστημα το δικό του φωτιστικό. Έτσι, θα νιώσει ότι είναι πια «μεγάλο» και θα φοβάται λιγότερο.

«Καταστρέψτε» τον εφιάλτη

Ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει αυτό που είδε στον ύπνο του και το τρόμαξε και στη συνέχεια, μαζί τσαλακώστε, σκίστε, καταστρέψτε το χαρτί. Με αυτή τη συμβολική πράξη θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πιο δυνατό από τους φόβους του και ότι είναι στο χέρι του να τους διώξει μακριά.

Περιορίστε τα έντονα ερεθίσματα

Καλό είναι αρκετές ώρες πριν τον ύπνο το παιδί να μην έρχεται σε επαφή με εικόνες που μπορεί να του δημιουργήσουν έντονα ερεθίσματα, όπως οτιδήποτε προέρχεται από ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση κ.λπ. Αποφύγετε επίσης να του διαβάζετε ή να του λέτε ιστορίες που μπορεί να είναι τρομαχτικές πριν τον ύπνο. Φροντίστε το περιβάλλον στο σπίτι να είναι ήσυχο και ήρεμο τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσει στο κρεβάτι.

Τεχνικές χαλάρωσης

Δείξτε στο παιδί μερικούς τρόπους για να ηρεμεί όταν ξυπνάει κάθιδρο εξαιτίας του εφιάλτη, όπως να παίρνει βαθιές αναπνοές. Μπορείτε ακόμα να το γράψετε σε μαθήματα γιόγκα για παιδιά όπου θα μάθει κι άλλες μεθόδους για να καθησυχάζει και να ελέγχει τη σκέψη του. Στην περίπτωση που οι εφιάλτες είναι ιδιαίτερα συχνοί και έντονοι ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα έντονου στρες (π.χ. μεταβολές στη διατροφικές συνήθειες, νυχτερινή ενούρηση κ.λπ.) είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.