Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
1 Αυγούστου 2014
Πειράματα φυσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας; Κι όμως, ναι. Τα παιδιά από τη φύση τους θέλουν να μαθαίνουν. Όταν μάλιστα η μάθηση γίνεται πεδίο εξερεύνησης και τα παιδιά νιώθουν σαν μικροί μαθητευόμενοι μάγοι, τότε βάζετε τα πρώτα θεμέλια για την αγάπη της γνώσης. Δείτε μερικά πειράματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά. Το καλοκαίρι μάλιστα, είναι η ιδανική περίοδος, γιατί σας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε το μπαλκόνι ή τον κήπο και να αποφύγετε τις απρόβλεπτες επιπτώσεις για το σαλόνι ή την κουζίνα σας.
Ανακυκλωμένο χαρτί
Θα χρειαστείτε:
Χαρτιά προς ανακύκλωση (καλύτερα εφημερίδες)
Άδειο πλαστικό μπουκάλι
Σουρωτήρι κουζίνας
Μεγάλο στεγνό σφουγγάρι
Πλάστη
Λαδόχαρτο
Κόψτε το χαρτί σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα στο πλαστικό μπουκάλι. Γεμίστε το μέχρι τη μέση με νερό και κλείστε το καλά. Δώστε στο παιδί να κουνήσει γερά το μπουκάλι για να γίνει ο πολτός (μπορείτε να του πείτε να μετρήσει μέχρι το 100 εάν μπορεί). Εάν το χαρτί σας είναι πιο σκληρό τότε μπορείτε να το βάλετε με νερό στο μπλέντερ. Ανακατέψτε καλά σε μεγάλη ταχύτητα ώστε να γίνει ο πολτός.
Περάστε τον χαρτοπολτό από το σουρωτήρι. Ζητούμενο είναι να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και να μείνει καθαρός χαρτοπολτός. Τουμπάρετε το σουρωτήρι ώστε να πέσει ο πολτός στην επιφάνεια εργασίας που έχετε καλύψει με κομμάτια εφημερίδας για να αποφύγετε τις ζημιές. Ακουμπήστε πάνω από τον πολτό τη λαδόκολλα και περάστε τον με τον πλάστη ώστε να φύγει και η τελευταία ποσότητα νερού. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε περισσότερες από μία φορές για να γίνει το χαρτί σας όσο πιο λείο και λεπτό γίνεται. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και τοποθετήστε πάνω από τον πολτό το σφουγγάρι για να αφαιρεθεί η υγρασία. Αφήστε το μείγμα να στεγνώσει τη νύχτα. Το ανακυκλωμένο σας χαρτί θα είναι έτοιμο το επόμενο πρωί.
Ηφαίστειο χρωμάτων
Θα χρειαστείτε
Σόδα
Ξύδι
Χρώματα
Πλαστικά ποτήρια ή μπουκάλια
Μοιράστε τη σόδα σε διάφανα ποτήρια χρωματίζοντας κάθε ένα με διαφορετικό βασικό χρώμα. Μοιράστε και το ξύδι σε μερίδες και χρωματίστε κάθε μερίδα με τα βασικά χρώματα. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ρίξει το μαγικό υγρό (το ξύδι) στο «ηφαίστειο» και παρατηρείστε μαζί τι χρώμα λάβα θα βγει. Συζητήστε με το παιδί για τις μίξεις των χρωμάτων (μπλε και κίτρινο μας κάνουν πράσινο κ.λπ).
Η αόρατη μπογιά
Θα χρειαστείτε
Μαγειρική σόδα
Νερό
Βαμβάκι ή μπατονέτες
Πινέλα και
Μεζούρες μαγειρικής
Μαζί με το παιδί, βάλτε τέσσερις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με τέσσερις κουταλιές της σούπας νερό για να δημιουργήσετε το μαγικό σας μείγμα. Απλώστε ένα κομμάτι χαρτί, βουτήξτε την μπατονέτα στη μαγική, αόρατη μπογιά και ζωγραφίστε με αυτή ό,τι θέλετε στο χαρτί. Ζητήστε του να σχηματίσει έναν κύκλο, ένα λουλούδι ή ακόμη και ένα γράμμα. Στη συνέχεια ζωγραφίστε όλο το χαρτί με νερομπογιές για να αποκαλυφθεί η μυστική/μαγική εικόνα.
Τηλέφωνο από τενεκεδάκια ή πως ταξιδεύει ο ήχος με ένα σκοινί
Ο ήχος ταξιδεύει σε κύματα τα οποία μάλιστα κινούνται ταχύτερα μέσα από στερεά σώματα από ότι στον αέρα. Μπορεί άραγε να το καταλάβει αυτό ένα παιδί προσχολικής ηλικίας; Ας το προσπαθήσουμε με ένα από τα πιο παλιά και κλασικά παιχνίδια: το τηλέφωνο από τενεκεδάκια.
Θα χρειαστείτε
2 παλιά τενεκεδάκια
Σπάγκο
1 κατσαβίδι μικρό ή ένα αιχμηρό αντικείμενο
ψαλίδι ή κοπίδι
Αφαιρούμε τον πάτο από τα δύο τενεκεδάκια και προσέχουμε να μην μείνουν αιχμηρές γωνίες που μπορεί να τραυματίσουν τα παιδιά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να καλύψουμε την άκρη με αυτοκόλλητη ταινία. Τρυπάμε τον άλλο πάτο με ένα κατσαβίδι ή ένα αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό πρέπει να γίνει μόνο από ενήλικες. Περνάμε το ένα άκρο του σπάγκου μέσα στην τρύπα του τενεκέ, από την εξωτερική του πλευρά. Από την εσωτερική πλευρά δένουμε έναν μεγάλο κόμπο στον σπάγκο ώστε να μην βγαίνει όταν τραβάμε το τενεκεδάκι μας. Περνάμε το άλλο άκρο του σπάγκου στο δεύτερο τενεκεδάκι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Το κινητό μας τηλέφωνο είναι έτοιμο. Κρατάμε το ένα τενεκεδάκι εμείς και ένας φίλος μας το άλλο. Αν μιλήσουμε μέσα στο τενεκεδάκι με τον σπάγκο τεντωμένο και ας δούμε ένα ο φίλος μας θα ακούει κανονικά την φωνή μας.