Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μας κάποιο σπορ. Και ποιο του ταιριάζει;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μας κάποιο σπορ. Και ποιο του ταιριάζει;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 4 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

 

 

 

 

 

Αν και η παιδική χαρά είναι το τέλειο γυμναστήριο για ένα νήπιο, για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, ιδανική δραστηριότητα είναι ένα σπορ. Γιατί οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός από διασκέδαση και ένα καλογυμνασμένο κορμί, προσφέρουν και πολλές ακόμη δεξιότητες στην ανάπτυξή του.

 

 

 

 

 

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου κάποιο σπορ;

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και σε πολύ απλή μορφή. Όσο πιο μικρή η ηλικία του παιδιού τόσο μικρότερες πρέπει να είναι οι επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό σύστημα και τον οργανισμό του. Οι κινητικές δεξιότητες, οι ικανότητες αντίληψης και προσοχής, η συναισθηματική ωριμότητα, και η σωματική διάπλαση του παιδιού, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή του ιδανικού σπορ. Ο πιο σημαντικός όμως  παράγοντας είναι να αρέσει στο ίδιο το παιδί. Προτιμά απλώς να διασκεδάζει; Θέλει να κάνει φιλίες; Του αρέσει να συναγωνίζεται; Ή προτιμά να αισθάνεται αυτόνομο άτομο που προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του;

 

Σε γενικές γραμμές οι  ηλικίες 6-12 είναι ιδανικές για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό.

 

Από 4-6 ετών: Η κολύμβηση είναι ένα από τα σπορ που οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν για το παιδί τους σε αυτήν την ηλικία. Στα 4-5 χρόνια μπορεί να ξεκινήσει επίσης γυμναστική, χορό, μπαλέτο, ρυθμική ή ενόργανη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τα σπορ, είναι η αγάπη και η επιθυμία που έχει για κάποιο από αυτά. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το παιδί τι σπορ θα ακολουθήσει.

 

Από 6-9 ετών: Στις ηλικίες αυτές τα παιδιά έχουν αποκτήσει πλέον αρκετές κινητικές δεξιότητες και μπορούν να συμμετέχουν σε αρκετά σπορ. Επειδή όμως δεν έχουν ακόμη τον κατάλληλο συντονισμό, καλό θα είναι να επιλέγονται αθλήματα που απαιτούν βασικές, απλές κινητικές δεξιότητες. Για την ηλικία αυτή είναι κατάλληλα τόσο τα ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, όσο και τα ατομικά όπως κλασικός αθλητισμός (στίβος), κολύμβηση, ρυθμική, ενόργανη. Επίσης η ηλικία αυτή ενδείκνυται και για τις πολεμικές τέχνες την ιστιοπλοΐα και το χορό.
 

Από 9-12 ετών: Στην ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να δοκιμάσει και πιο περίπλοκα αθλήματα, μια που οι κινητικές δεξιότητες είναι πολύ καλά αναπτυγμένες, οι αντιληπτικές τους ικανότητες είναι καλά διαμορφωμένες και ο συντονισμός ματιών-χεριών σχεδόν τελειοποιημένος. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε ομαδικά σπορ που απαιτούν στρατηγική, συνεργασία και συντονισμένες ενέργειες. Τέτοια σπορ είναι το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο. Μπορούν επίσης να ασχοληθούν και με το στίβο, το τένις, το χορό, και τις πολεμικές τέχνες. 

 

Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί σας;

 

Ομαδικά σπορ (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο)

Τα παιδιά είναι έτοιμα για ομαδικά σπορ γύρω στην ηλικία των 10 ετών, όταν αρχίζουν να κατανοούν και να εκτελούν τακτικές και στρατηγικές. Η συμμετοχή τους σε ομαδικά σπορ όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο τα βοηθά να αποκτήσουν νέους φίλους, να νιώθουν μέλη μιας ομάδας, να πειθαρχούν σε κανόνες και να μην λειτουργούν ατομιστικά αλλά να ψυχαγωγούνται και να διασκεδάζουν μέσα σε ένα σύνολο.

 

Κολύμπι

Με το κολύμπι τα παιδιά έρχονται ξανά σε επαφή με το υγρό στοιχείο, για πρώτη φορά μετά από την κοιλιά της μαμάς τους. Είναι ένα σπορ ασφαλές, καθώς ακόμη κι ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Επειδή τα μαθήματα γίνονται σε μικρή πισίνα, πάντα παρουσία του γονέα, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου, είναι ένα σπορ κατάλληλο για τα κάπως ντροπαλά αλλά και λιγότερο τολμηρά παιδιά.

 

Κλασικός χορός

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει πως ο κλασικός χορός αποτελεί ιδανική άσκηση για τα παιδιά με πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Επιπλέον, η δυνατότητα κινητικής έκφρασης λειτουργεί ευεργετικά και στα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία, μέσα από τον χορό εκτονώνονται και εκφράζονται πιο εύκολα. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από το σώμα τους.

 

Τένις

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο άθλημα να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είναι το γεγονός ότι «διδάσκει» στα παιδιά να έχουν αυτοέλεγχο, ευγενή άμιλλα, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και κυρίως αυτοεκτίμηση και σεβασμό προς τους άλλους, ενώ απαιτεί μεγάλη παρατηρητικότητα, ώριμη σκέψη και τέλειο έλεγχο του σώματος. Πρόκειται τέλος, για ένα σπορ που μπορεί να ακολουθεί το παιδί σας για όλη του τη ζωή, αφού το τένις δεν έχει ηλικία!

 

Πολεμικές τέχνες
Οι πολεμικές τέχνες βελτιώνουν τα αντανακλαστικά των παιδιών, τα μαθαίνουν να είναι πιο προσεκτικά, να αποκτούν έλεγχο στις κινήσεις τους, αλλά και στα συναισθήματά τους. Επιπλέον, λόγω της υψηλής προσοχής, παρατηρητικότητας και συγκέντρωσης που απαιτούν, τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να σκέφτονται προτού πράξουν.

 

Συνεργάστηκε η Ελεάννα Λίμα-Γκουσέτη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ