logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο;

Ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο;

Τα χρώματα δεν επηρεάζουν μόνο τα αισθήματα και την ψυχική κατάσταση του παιδιού αλλά και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Γι’ αυτό και ειδικά για το παιδικό δωμάτιο η επιλογή των χρωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα για το δωμάτιο του παιδιού σας;

Τα χρώματα τα χωρίζουμε σε θερμά (είναι οι αποχρώσεις που συνδέονται με τον ενθουσιασμό και την ευδιαθεσία) και ψυχρά (εκφράζουν ηρεμία και γαλήνη). Γι’ αυτό, αν έχετε ένα ήρεμο παιδί ή ντροπαλό παιδί, καλό θα ήταν να το βοηθήσετε να ανακαλύψει την άλλη πλευρά του χαρακτήρα του με «ζεστά» χρώματα. Το κόκκινο, για παράδειγμα αναζωογονεί και δίνει ενέργεια για παιχνίδι.

Αν πάλι το παιδί σας είναι ζωηρό, γεμάτο ενέργεια και κάποιες φορές ίσως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, τα «ψυχρά» χρώματα (όπως το πράσινο), θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει. Αν το παιδί έχει φοβίες, το μπλε είναι κατευναστικό και ηρεμεί, ενώ το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας είναι πολύ καλό για την ψυχική ισορροπία. Το γαλάζιο και το ροζ, παραμένουν κλασικές επιλογές, αλλά είναι και χρώματα που γαληνεύουν.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα ζεστά χρώματα: To κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, θεωρούνται ζεστά χρώματα. Σε γενικές γραμμές αυτά τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης, αλλά και κάποια συναισθήματα θυμού και επιθετικότητας.

Το κόκκινο είναι ένα ιδιαιτέρα δυνατό χρώμα που διεγείρει και ενεργοποιεί το σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με αυξημένες αθλητικές επιδόσεις, αλλά και με αυξημένη επιθετικότητα και με αδυναμία συγκέντρωσης.

Το κίτρινο, εκτός από χαρούμενο και φωτεινό χρώμα, έχει συνδεθεί έντονα με την καλή διάθεση. Το απαλό κίτρινο μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, ενώ οι πιο λαμπερές του αποχρώσεις μπορούν να τονώσουν τη μνήμη και να αυξήσουν το μεταβολισμό. Παρόλα αυτά όμως, το κίτρινο σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει υπερένταση στο παιδί. 

Το ροζ, το αγαπημένο χρώμα των κοριτσιών, προκαλεί χαλαρωτική διάθεση και σε γενικές γραμμές ηρεμεί.

Το πορτοκαλί, φιλικό και φιλόξενο, έχει έναν ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα. 

 

Τα ψυχρά χρώματα 

Περιλαμβάνουν το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Αν και πρόκειται για τα «χρώματα της ηρεμίας», κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης. 

Το μπλε, είναι ένα χρώμα που ηρεμεί το μυαλό και βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων. Ένας χώρος όπου κυριαρχεί το μπλε, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου ή είναι επιρρεπή σε ξεσπάσματα.

Το μοβ συνδυάζει τη σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου, γι’ αυτό (σε μικρές δόσεις), είναι κατάλληλο για το παιδικό δωμάτιο.

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης και συνδέεται με τη γαλήνη και την ηρεμία. Λειτουργεί χαλαρωτικά στο μυαλό και το σώμα, μειώνει το άγχος και ενισχύει τη συγκέντρωση. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ