Πώς η συμπεριφπρά των γονιών μπορεί να εξασφαλίσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής στα παιδιά

Πώς η συμπεριφπρά των γονιών μπορεί να εξασφαλίσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής στα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι καλές συνήθειες ξεκινούν από νωρίς! Για την ακρίβεια, όσο πιο νωρίς τις υιοθετήσουν τα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να τις συνεχίσουν για μια ζωή!

Στην εποχή μας που η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και άλλες παθήσεις αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρές ηλικίες, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η άσκηση θα τα βοηθήσουν να χτίσουν και να διατηρήσουν έναν γερό οργανισμό. Το να το καταφέρουμε όμως δεν είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια που βάζουν η τηλεόραση και η διαφήμιση. Όμως αξίζει τον κόπο, να προσπαθήσουμε, ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες:

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά παρακολουθούν από κοντά και κάθε στιγμή ό,τι κάνετε! Εάν εσείς οι ίδιοι τρέφεστε σωστά, γυμνάζεστε και φροντίζετε την υγεία σας, τότε όχι μόνο κάνετε καλό στον εαυτό σας αλλά και αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να το κάνουν και εκείνα γιατί, πολύ απλά, είστε το πρότυπό τους. Στείλτε το μήνυμα ότι αυτό είναι σημαντικό για τη ζωή σας και την οικογένειά σας και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα το λάβουν!

Πείτε το θετικά!

Τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλύτερα όταν τους τονίζουμε τι μπορούν να κάνουν από ό,τι όταν εκτοξεύουμε απαγορεύσεις και αρνήσεις. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τα επιβραβεύουμε για το πόσο καλά τα πήγαν στο κολυμβητήριο παρόλο που δεν είχαν όρεξη να πάνε, παρά να τα επιπλήττουμε που το μόνο που θέλουν είναι να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν αυτοπεποίθηση και δημιουργούν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους.

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε από αύριο να απαγορεύετε όλα τα junk food ή να έχετε την απαίτηση το παιδί σας να αρχίσει να κάνει πιο σωστές επιλογές τόσο στη διατροφή του όσο και στις καθημερινές του συνήθειες. Υιοθετήστε μικρές αλλαγές κάθε φορά που συνολικά και μακροπρόθεσμα θα έχουν σημαντικές συνέπειες.

Περιορίστε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες

Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι αυτές οι δραστηριότητες συνοδεύονται από κακές διατροφικές συνήθειες και επιτείνουν την καθιστική ζωή που συνδέεται με παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Δώστε στα παιδιά άλλες, εξίσου ευχάριστες εναλλακτικές, όπως να πάτε στο πάρκο για να κάνουν ποδήλατο ή να περπατήσετε οικογενειακώς μέχρι την πλατεία. Ιδανικά, ο χρόνος που ασχολούνται με tablet, τηλεόραση και υπολογιστή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα.

Ανακαλύψτε δραστηριότητες που τα διασκεδάζουν

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Εάν λοιπόν ο γιος σας δεν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο όπως οι φίλοι του ή η κόρη σας προτιμάει το τένις από το χορό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δώστε τους την ευκαιρία να επιλέξουν τι είναι αυτό που τους αρέσει, δοκιμάζοντας διαφορετικές δραστηριότητες και προτιμήστε να ασχοληθούν με εκείνη που τα διασκεδάζει περισσότερο γιατί έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν για πιο πολλά χρόνια.

Ποτέ μην επιβραβεύετε τη συμπεριφορά του παιδιού προσφέροντας σοκολάτες, παγωτά ή περισσότερη ώρα στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Βρείτε άλλους τρόπους, όπως να πάτε μαζί μια εκδρομή ή να το καλέσετε στο σπίτι ένα φίλο του για να παίξουν.

Φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα όλοι μαζί

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το οικογενειακό τραπέζι είναι ευεργετικό για όλη την οικογένεια. Καταρχάς, βλέποντας τους γονείς να απολαμβάνουν τη σαλάτα και τα λαχανικά τους, τα παιδιά μαθαίνουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να προτιμούν τις υγιεινές τροφές. Επιπλέον, διδάσκονται ποιοι είναι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι και εξασφαλίζετε χρόνο που περνάτε μαζί.