Πως να επιλέγετε παιδικό σταθμό και τι πρέπει να προσέξετε

Πως να επιλέγετε παιδικό σταθμό και τι πρέπει να προσέξετε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η στιγμή που το παιδί θα φύγει για πρώτη φορά από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον για να πάει στον παιδικό σταθμό είναι μία από τις πιο σημαντικές της όχι μόνο για εκείνο αλλά φυσικά και για τους γονείς που θέλουν να είναι σίγουροι ότι έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Εάν έχετε αρχίσει κι εσείς την... έρευνα αγοράς, για τον παιδικό σταθμό που θα στείλετε από το Σεπτέμβριο το παιδί σας, αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να πάρετε την καλύτερη απόφαση:

Επισκεφθείτε το χώρο σε μια μέρα και ώρα λειτουργίας του

Σίγουρα, οι συστάσεις ή οι προτροπές από γονείς άλλων παιδιών είναι κάτι που θα λάβετε σοβαρά υπόψη, ωστόσο είναι σημαντικό να επισκεφθείτε κάθε παιδικό σταθμό που βρίσκεται στο εύρος των επιλογών σας για να έχετε μια δική σας άποψη. Εννοείται ότι οι χώροι θα πρέπει να είναι καθαροί, ασφαλείς για τα παιδιά και να διαθέτουν ποικιλία από αντικείμενα που δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά, όπως βιβλία και παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Κάτι άλλοι που θα πρέπει να προσέξετε είναι να υπάρχει διαφορετικός χώρος για τα πιο μικρά παιδιά -ώστε να μην συναναστρέφονται στενά τα μεγαλύτερα που μπορεί άθελά τους να τα σπρώξουν ή να τα χτυπήσουν καθώς παίζουν. Επίσης, παρατηρήστε την συμπεριφορά των παιδαγωγών. Στις μικρές ηλικίας τα παιδιά έχουν ανάγκη από στενή επαφή με τον άνθρωπο που τα φροντίζει. Όταν επισκεφθείτε τον παιδικό σταθμό, παρατηρήστε πώς αλληλεπιδρούν οι παιδαγωγοί και τα μικρά. Ιδανικά, θα πρέπει να στέκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτά (να είναι καθιστοί ή ακόμα και να ξαπλώνουν στο πάτωμα μαζί τους), να τα κρατούν τακτικά στην αγκαλιά τους και να είναι τρυφεροί αλλά και υπεύθυνοι στη συμπεριφορά τους.

Κάντε ερωτήσεις

Καμία απορία δεν είναι «ανόητη» ή «περιττή» όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Ζητήστε να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, όπως τι είδους εκπαίδευση και εμπειρία έχει το προσωπικό, για πόσα παιδιά είναι υπεύθυνο το ίδιο άτομο, ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά, εάν υπάρχουν δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, τι κάνουν σε «έκτακτες» περιπτώσεις, όπως εάν ένα παιδί ανεβάσει πυρετό ή χτυπήσει, κάθε πότε καθαρίζονται τα παιχνίδια κ.λπ. 

Εκτιμήστε την απόσταση από το σπίτι ή το χώρο εργασίας σας

Καλό θα ήταν ο παιδικός σταθμός να μην είναι πολύ μακριά από το χώρο όπου θα βρίσκεστε εσείς τις ίδιες ώρες, για να μπορείτε εάν προκύψει κάτι (αν για παράδειγμα σας ειδοποιήσουν ότι έχει πυρετό) να μπορείτε να φτάσετε μέσα σε 15-20 λεπτά, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους (αφού και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που θα φροντίσουν το παιδί) αλλά και για λόγους ψυχολογίας, τόσο δικής σας όσο και του παιδιού.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Ακόμα κι αν έχετε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι ένας παιδικός σταθμός είναι ο καλύτερος, εάν κάτι μέσα σας σάς λέει ότι το παιδί σας δεν θα περνάει καλά εκεί, είναι ένας αρκετά σημαντικός λόγος για να τον απορρίψετε. Να είστε σίγουροι πως όταν βρεθείτε σε εκείνον τον σταθμό όπου θα αφήνετε με σιγουριά και χαρά κάθε μέρα το παιδί σας θα το νιώσετε από την πρώτη στιγμή!