Πώς να κάνετε το παιδί να τρώει (σχεδόν) τα πάντα

Πώς να κάνετε το παιδί να τρώει (σχεδόν) τα πάντα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

 

 

 

 

Από την ελαφριά πικράδα μιας μελιτζάνας μέχρι την ιδιαίτερη υφή της μαγειρεμένης μπάμιας ή και την εκρηκτική αψάδα μιας καυτερής σάλτσας, τα παιδιά μπορούν να τρώνε τα πάντα -και μάλιστα με ευχαρίστηση. Αρκεί, να ακολουθήσουμε τη σωστή τακτική! Να μερικές συμβουλές για να μην ακούσετε ποτέ τη φράση «αυτό δεν το τρώω»!

 

 

 

 

 

Κάντε την ώρα του φαγητού διασκέδαση

Δεν χρειάζεται να σερβίρετε το φαγητό σε σκεύη με φιγούρες από τους αγαπημένους τους ήρωες ούτε να «ζωγραφίζετε» στα πιάτα φατσούλες χρησιμοποιώντας κομμάτια φρούτων. Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι να περνάτε όλοι μαζί πραγματικά καλά όταν βρίσκεστε συγκεντρωμένοι στο τραπέζι. Από μικρή ηλικία δώστε στο παιδί τη δική του θέση στο τραπέζι και αφήστε το να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα, ακόμα κι αν χρειάζεται να πιάνει τα μακαρόνια με τα χέρια, να βουτάει τα χεράκια του στις σάλτσες και να βρωμίζει το πάτωμα.

 

Βάλτε μερικούς βασικούς κανόνες

Χωρίς να χρειάζεται να είστε υπερβολικά αυστηροί (άλλωστε, είπαμε, το πιο σημαντικό την ώρα του φαγητού είναι η απόλαυση), θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οριοθετούν τη συμπεριφορά των παιδιών στο τραπέζι, ώστε να υιοθετήσουν «καλούς τρόπους». Ένας από αυτούς είναι να παραμένουν στα καθίσματά τους κατά τη διάρκεια του γεύματος -ακόμα κι αν δεν πεινάνε και δεν έχουν σκοπό να φάνε. Μπορείτε επίσης να βάλετε ως προαπαιτούμενο ότι, αν δεν τους αρέσει το φαγητό, θα πρέπει να δοκιμάσουν έστω μία μπουκιά από κάθε πιάτο. Και καθώς μεγαλώνουν, καλό είναι να μάθουν να βοηθάνε στο στρώσιμο και το μάζεμα του τραπεζιού.

 

Αφήστε τα να δοκιμάζουν

Ακόμα κι αν αυτό που τρώτε είναι καυτερό/ξινό/αλμυρό ή γενικά οτιδήποτε που πιστεύετε ότι δεν θα ενθουσιάσει το παιδί, μην του αρνηθείτε να δοκιμάσει κάτι από το πιάτο σας εάν το ζητήσει. Ακριβώς επειδή θέλετε το τραπέζι να είναι ένας χώρος χαρούμενος και απολαυστικός, καλό είναι εκεί το παιδί να ακούει μόνο «ναι» και ποτέ «όχι». Εάν πρόκειται για κάτι που δεν επιτρέπεται να δοκιμάσει (π.χ. κρασί ή καφέ), αφήστε το τουλάχιστον να το μυρίσει. Από την άλλη, μην πιέζετε ποτέ το παιδί να φάει κάτι -αν υπάρχει συχνά στο τραπέζι, κάποια στιγμή θα κάνει μόνο του την απόπειρα να το γευτεί.

 

Επαναλάβετε την προσπάθεια

Είναι μάταιος κόπος να προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί να αδειάσει το πιάτο με τα ρεβύθια εάν έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να κατεβάσει μπουκιά. Μην αγχώνεστε. Αλλά, από την άλλη, ούτε να υποκύπτετε στην αδιαλλαξία του και να αποφασίζετε ότι «δεν τρώει τα ρεβίθια». Αντίθετα, φροντίστε να τα σερβίρετε ξανά μετά από μερικές μέρες (ενδεχομένως μαγειρεμένα ή σερβιρισμένα κάπως διαφορετικά)... Κάποια από τις απόμενες φορές θα είναι σίγουρα και η τυχερή!

 

Δώστε τους νόστιμα φαγητά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πολλά παιδιά που είναι εξαιρετικά δύσκολα στο φαγητό στο σπίτι τους, τρώνε σχεδόν τα πάντα όταν είναι στη γιαγιά ή σε κάποια θεία; Ίσως το μυστικό να κρύβεται στον τρόπο που μαγειρεύουν! Μπορεί τα μυρωδικά που χρησιμοποιούν, τα μπαχαρικά και οι συνδυασμοί που κάνουν να είναι πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να δίνουμε στα παιδιά να φάνε τροφές χωρίς να αναβαθμίζουμε καθόλου τη γεύση τους με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, σκόρδο κ.λπ. Πριν του δώσετε να δοκιμάσει κάτι, δοκιμάστε το πρώτα εσείς. Εάν δεν σας αρέσει, γιατί να αρέσει σε εκείνο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη γεύση του.

 

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μέχρι μια ηλικία, οτιδήποτε γνωρίζει το παιδί για το φαγητό (και όχι μόνο) προέρχεται από εσάς. Αυτό σημαίνει πως για να κατανοήσει τη σημασία της υγιεινής διατροφής θα πρέπει να βλέπει εσάς να απολαμβάνετε τα λαχανικά σας, να συνοδεύετε με τη σαλάτα κάθε γεύμα σας και να φροντίζετε να τρώτε πάντα (ή όσο πιο συχνά μπορείτε) καθισμένοι στο τραπέζι και σε κλίμα ηρεμίας.

 


Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)