Πως να μάθει την αλφαβήτα μέσα από 8 διασκεδαστικές ιδέες

Πως να μάθει την αλφαβήτα μέσα από 8 διασκεδαστικές ιδέες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τα γράμματα και την αλφαβήτα. Και δεν περιλαμβάνουν κατ’ ανάγκη θρανίο, μολύβι και χαρτί, αλλά πολύ παιχνίδι.

Δείτε μερικές ιδέες για διασκεδαστικά και καλοκαιρινά παιχνίδια με θέμα την αλφαβήτα και βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα και να τα συνδέουν με το σωστό ήχο.

1.Βότσαλα

Στα μάτια των παιδιών οι παραλίες είναι ένας τεράστιος καμβάς ζωγραφικής. Διαλέξτε τα πιο λευκά και λεία βότσαλα και ζωγραφίστε μαζί πάνω τους τα γράμματα. Μπορείτε να ζωγραφίσετε τα γράμματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά (και κυρίως τα φωνήεντα) περισσότερες φορές και μετά να σχηματίσετε μαζί λεξούλες.

2.Φτιάξτε τις δικές σας κάρτες μνήμης

Στο εμπόριο και στα καταστήματα θα βρείτε πολλές κάρτες μνήμης για την αλφαβήτα. Για να μάθω κάτι όμως, χρειάζεται να το ψάξω, να το βρω και να το επεξεργαστώ. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξετε μόνοι σας τις κάρτες μνήμης ή ένα αυτοσχέδιο αλφαβητάρι. Επιστρατεύστε χαρτόνια, ψαλίδια, μαρκαδόρους, κόλλες και πολλά παλιά περιοδικά. Κόψτε το χαρτόνι σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Από τη μία πλευρά του χαρτονιού γράψτε το γράμμα και από την άλλη, την εικόνα ενός αντικειμένου που αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα. Την εικόνα μπορείτε είτε να τη ζωγραφίσετε είτε να βρείτε μία αντίστοιχη φωτογραφία από κάποιο περιοδικό. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο δύο φορές, μία για τα κεφαλαία γράμματα και μία για τα μικρά. Στη συνέχεια παίξτε μαζί του παιχνίδι «βρίσκω το μικρό αδερφάκι» και ζητήστε από το παιδί να συνταιριάξει τα κεφαλαία γράμματα με τα πεζά.

3.Παιχνίδια γραμμάτων στην αυλή

Είναι η ιδανική λύση για τα παιδιά που είναι πιο ζιζάνια. Θα χρειαστείτε κιμωλία, ίσως και μία μπάλα. Γράψτε με την κιμωλία όλα τα γράμματα στο πεζοδρόμιο, στην αυλή ή στην άσφαλτο.  (Εάν έχετε μόνο γρασίδι τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παζλ δαπέδου από αφρώδες υλικό με τα γράμματα). Τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε είναι πολλά. Τα παιδιά μπορούν να πηδήξουν από γράμμα σε γράμμα μέχρι να σχηματίσουν το όνομά τους ή οποιαδήποτε άλλη λέξη.  Εναλλακτικά πετάτε την μπάλα. Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν σε ποιο γράμμα έπεσε η μπάλα και να σχηματίσουν λέξεις που να ξεκινούν από αυτό.

4.Με αόρατο μελάνι

Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με τα μαγικά γράμματα που θα αποκαλύπτονται. Ανακατέψτε το χυμό από ένα λεμόνι με λίγες σταγόνες νερό. Βουτήξτε μια μπατονέτα στο μίγμα και γράψτε τα γράμματα σε τετράγωνα κομμάτια χαρτιού. Με τη βοήθεια ενός φακού (ή με τη φλόγα ενός κεριού που απαιτεί όμως, παρουσία ενήλικα) ζητήστε από το παιδί να ανακαλύψει τα κρυμμένα γράμματα.

5.Κύβοι με γράμματα

Είναι ένας από τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να μάθει το παιδί την αλφαβήτα και να αναπτύξει το λεξιλόγιό του. Πάρτε 24 κύβους ίδιου μεγέθους. Σε κάθε έναν γράψτε στη μία πλευρά κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Στις άλλες πλευρές μπορείτε να ζωγραφίσετε αντικείμενα, ζώα ή πράγματα που ξεκινούν από αυτό το γράμμα ή να κολλήσετε αντίστοιχες εικόνες που βρήκατε σε περιοδικά.

6.Με καπάκια μπουκαλιών

Ίσως το πιο εύκολο και ανέξοδο παιχνίδι αλφαβήτου. Μαζεύετε τουλάχιστον 24 καπάκια μπουκαλιών (ορισμένα γράμματα ίσως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες φορές). Γράφετε σε κάθε καπάκι με μαρκαδόρο ένα γράμμα. Στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να βάλει σε σειρά τα καπάκια όπως λέει το τραγουδάκι της αλφαβήτου ή -για τα πιο προχωρημένα- να σχηματίσει απλές λεξούλες (μαμά, μπαμπά, κ.λπ,). Μπορείτε ακόμη να βάλετε όλα τα καπάκια σε μία τσάντα/σακούλα και να ζητήσετε από το παιδί να τραβήξει ένα σαν κλήρωση. Ζητήστε του να σας πει ποιο γράμμα είναι και εάν ξέρει κάποια λέξη που ξεκινάει από αυτό το γράμμα.

7.Κυνήγι φωτογραφιών

Εδώ το κόστος για τους γονείς ανεβαίνει, αλλά παράλληλα, κορυφώνεται το ενδιαφέρον του παιδιού. Δώστε του μία παιδική φωτογραφική μηχανή. Διαλέξτε ένα γράμμα και ζητήστε του να βρει αντικείμενα που ξεκινούν με αυτό και να τα φωτογραφίσει. Σχηματίστε μετά το δικό σας αλφαβητάρι με τις φωτογραφίες που τράβηξε το ίδιο το παιδί. Θα νιώσει εξαιρετικά υπερήφανο. Μπορείτε ακόμη να τραβήξετε εσείς φωτογραφίες από την καθημερινότητά του και να δημιουργήσετε το αλφαβητάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, στο γράμμα «Π» θα υπάρχει για παράδειγμα μία φωτογραφία από το παιδί που «παίζει».

8.Κουλουράκια από γράμματα

Όλα τα παιδιά απολαμβάνουν να ζυμώνουν κουλουράκια. Ανεβάστε, λοιπόν, το βαθμό δυσκολίας στην αγαπημένη τους ασχολία, ζητώντας τους να σχηματίσουν κουλουράκια στα σχήματα των γραμμάτων.