Πώς να πείσετε το παιδί σας να τρώει πρωινό

Πώς να πείσετε το παιδί σας να τρώει πρωινό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου King's του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε  στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Nutrition», τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό φαγητό, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, τα παιδιά που τρώνε πρωινό κάθε μέρα έχουν καλύτερο διατροφικό «προφίλ», λαμβάνοντας τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά (32%) που παρέλειπαν το πρωινό, δεν λάμβαναν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου (έναντι ποσοστού μόνο 4% για τα παιδιά που έτρωγαν κανονικά το πρωί). Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, μικρότερο αριθμό απουσιών και καλύτερη ψυχοκοινωνική λειτουργία στο σχολείο. Μάλιστα αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το πρωινό μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη μαθησιακή ικανότητας και στην αυξημένη απόδοση των μαθητών.

 

Επειδή το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό, δείτε πώς θα βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία να το απολαμβάνουν καθημερινά, για την καλύτερη υγεία και απόδοσή τους.

 

Δώστε το καλό παράδειγμα. Είναι πιο πιθανό να αρχίσει να «χτίζει» το παιδί υγιεινές συνήθειες, αν βλέπει τους γονείς του να τρώνε πρωινό γεύμα κάθε μέρα.

 

Δώστε τους τη δυνατότητα της επιλογής. Θα μπορούσαν να διαλέξουν εάν θέλουν δημητριακά ή ομελέτα.

 

Φροντίστε να έχετε πάντα αρκετό χρόνο το πρωί. Το ζητούμενο είναι να μην βιάζεστε για να μην είστε αγχωμένοι και να μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό μαζί με τα παιδιά.

 

Έχετε πάντα πάνω στο τραπέζι εύκολα υγιεινά σνακ, όπως ένα μπολ με φρούτα, ή μπάρες δημητριακών, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε κάτι υγιεινό, όταν η οικογένεια βιάζεται.

 

Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι δεν τρώμε πάντα όσα μας αρέσουν, αλλά και τροφές ή ροφήματα που μας κάνουν καλό.

 

Ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθάει στην προετοιμασία του πρωινού, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, για να εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Μπορεί να φαντάζει απλό, όμως θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του αρνητισμού του μικρού σας.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές πρωινού για το παιδί;

 

  • Δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι ή φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Αυγό βραστό με μια φέτα ψωμί του τοστ 
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα τριγωνάκι τυρί 
  • Γάλα χαμηλών λιπαρών και μια μπάρα δημητριακών-φρούτων 
  • Γιαούρτι με φρούτο και μέλι
  • Ψωμάκι ολικής άλεσης για σάντουιτς με μαργαρίνη και μαρμελάδα 
     

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)