Self-care, φροντίδα του εαυτού, είναι μια έννοια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συνήθεια ή πρακτική στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας ...
12 Απριλίου 2017
Μήπως η ζυγαριά σας δείχνει λίγα κιλά παραπάνω από το κανονικό σας βάρος, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και νιώθετε κάπως φουσκωμένη; Σας προτείνουμε κάποια έξυπνα τρικ, προκειμένου να χάσετε κάποια από τα περιττά σας κιλά χωρίς να ταλαιπωρηθείτε με βασανιστικές δίαιτες. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διορθώσετε κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες και να αντικαταστήστε κάποιες τροφές με άλλες σαφώς πιο ελαφρές.
Αποφύγετε τις ολιγοθερμιδικές δίαιτες
Το πρώτο βασικό λάθος που κάνουμε όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, είναι ότι καταναλώνουμε ελάχιστες θερμίδες. Αυτό είναι εντελώς άσκοπο, μια που όταν καταναλώνουμε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα ο οργανισμός αντιδρά και προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το σοκ καίγοντας μυϊκή μάζα, γεγονός που τελικά δυσκολεύει κατά πολύ το αδυνάτισμα.
Πείτε όχι στο αλάτι
Όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι για να ξεφουσκώσουμε και να αποτοξινωθούμε είναι σκόπιμο να πίνουμε πολλά υγρά και παράλληλα να αποφεύγουμε τα αλμυρά και τα βαριά φαγητά. Αυτή η γενική αντίληψη που έχουμε βασίζεται σε μια διατροφική αλήθεια: Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακράτηση και ευνοεί το φούσκωμα, ενώ αντίθετα το κάλιο όπως και το νερό (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων) ευνοούν τη διούρηση άρα το ξεφούσκωμα και την αποτοξίνωση.
Μην αποκλείσετε κάποιες τροφές
Δεν είναι σκόπιμο να «εξορίζουμε» κάποιες κατηγορίες τροφών από τη διατροφή μας, γιατί ο οργανισμός έχει την ικανότητα να μεταβολίζει κάθε τροφή, ανάλογα βέβαια με την ποιότητα και την ποσότητά της. Γι' αυτό, θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής καταναλώνοντας καθημερινά 60% σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες. 22% λιπαρά, κατά προτίμηση φυτικά, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (αντί για ζωικά όπως το βούτυρο) και 18% πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι, γάλα και γαλακτοκομικά.
Πίνετε πολύ νερό
Οι διατροφολόγοι μας επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές γερμανικών ινστιτούτων που διεξήγαγαν παρόμοιες μελέτες. Ωστόσο θεωρούν πως σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους παίζει και το φαινόμενο της θερμογένεσης που ενεργοποιείται κατά την κατανάλωση νερού. Εκτός λοιπόν, από την απαραίτητη υγρασία που προσφέρει στον οργανισμό, το νερό βοηθάει στο να ελέγξουμε την πείνα μας. Φροντίστε να πίνετε το λιγότερο ενάμισι λίτρο την ημέρα.
Χρησιμοποιήστε ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών
Δίνουν γεύση στο φαγητό και μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτά το λάδι, που παχαίνει πολύ περισσότερο.
Καταργήστε τελείως το τηγάνι
Και αν έχετε τη δυνατότητα, αντικαταστήστε το με αντικολλητικά σκεύη που δεν χρειάζονται πολλά λιπαρά για το μαγείρεμα. Ατμομάγειρας, φούρνος και γκριλ προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Τρώτε φρούτα αλλά μην το παρακάνετε με την ποσότητα
Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα σε μεγάλες ποσότητες. Και μολονότι είναι απαραίτητα στον οργανισμό επειδή προσφέρουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την ποσότητα.
Τηρήστε ένα σταθερό «ωράριο» στα γεύματά σας
Αν ο οργανισμός έχει συνηθίσει να παίρνει το μεσημεριανό του ή τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σε μια συγκεκριμένη ώρα τότε το... ρολόι του θα λειτουργεί καλύτερα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός και η λειτουργία των λιποκυττάρων στην πέψη της τροφής και της κατανάλωσης ενέργειας.
Κοιμηθείτε νωρίς
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι αδύνατοι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες περισσότερο από τους υπέρβαρους την εβδομαδιαία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ορμονικές αλλαγές που συμβάλλουν στην απόκτηση βάρους, σε χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης (ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη) και σε υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης (ορμόνης που αυξάνει την όρεξη).
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος- διατροφολόγος)