Πώς να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Πώς να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το άγχος, μετά κυρίως τον 1ο μήνα λοχείας, είναι η γρήγορη απώλεια κιλών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε από την αρχή ότι οι μητέρες  που θηλάζουν δεν πρέπει να χάνουν γρήγορα βάρος. Η απώλεια βάρους σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι αργή, σταθερή και να μην επηρεάζει τη γενική διατροφική κατάσταση της γυναίκας, ειδικά εάν θηλάζει. Επειδή το σώμα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές (ορμονικές, σωματικού βάρους, ψυχολογικές κ.λπ.) θα πρέπει οποιαδήποτε απώλεια βάρους να γίνεται μόνο με βάση της οδηγίες του ειδικού ιατρού ή διαιτολόγου. Πριν ξεκινήσει η απώλεια βάρους είναι απαραίτητο να γίνει ένας εργαστηριακός έλεγχος, να υπάρξει αξιολόγηση του βάρους σε σχέση με το ύψος και να ληφθεί το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό. Η ισορροπημένη διατροφή για την απώλεια βάρους είναι απολύτως ενδεδειγμένη. Η υιοθέτηση δίαιτας που μπορεί να βρει κάποιος από φίλους ή σε ιστοσελίδες ή οπουδήποτε αλλού, μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Δίαιτες «express» ή με υποσχέσεις όπως «χάστε 7 έως 10 κιλά σε μια εβδομάδα» είναι απαγορευτικές και επικίνδυνες για την υγεία! Σε γενικές γραμμές για την απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη:
  • Είναι απαραίτητες όλες οι ομάδες τροφίμων (δεν αφαιρούμε τις ομάδες που φοβόμαστε, όπως τα μακαρόνια, το ψωμί κ.λπ.).
  • Χρειάζεται υπομονή για μια σταθερή απώλεια κιλών.
  • Είναι απαραίτητη η γυμναστική και γενικότερα η αθλητική δραστηριότητα μόλις το επιτρέψει ο γυναικολόγος.
  • Φρούτα και λαχανικά: απαραίτητα για τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες τους.
  • Απαραίτητα τα 3 κύρια γεύματα και τα 2 μικρότερα ενδιάμεσα. Εάν δεν υπάρχει χρόνος για 5 γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον τα 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).
  • Πρωινό: απαραίτητο γεύμα για το ξεκίνημα της ημέρας. Συχνά ακούμε ότι δεν είναι εύκολο γιατί δεν προλαβαίνουμε ή δεν το έχουμε συνηθίσει. Το πρωινό, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι ένα από τα γρηγορότερα γεύματα και μπορεί να περιλαμβάνει εύκολες λύσεις, π.χ. καφές και φρυγανιές ή γάλα και μπισκότα κ.λπ.
  • Προσοχή στις γυναίκες που θέλουν να χάσουν βάρος μετά την εγκυμοσύνη ενώ θηλάζουν. Ίσως πιθανότατα παρατηρήσουν ότι χάνουν γρηγορότερα βάρος λόγω και της αυξημένης κατανάλωσης θερμίδων από το θηλασμό και των γενικότερα αυξημένων αναγκών. Επειδή όμως μπορεί να δυσκολέψει αυτή η απώλεια βάρους το θηλασμό, καλό θα ήταν να συμβουλεύονται διαιτολόγο και να μην υπερβάλλουν στο ρυθμό που χάνουν βάρος. 
  • Οργανώστε το χρόνο σας. Επειδή μετά τον τοκετό, ειδικότερα εάν εργάζεστε, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες και το βρέφος χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, συχνά το άγχος για απώλεια βάρους συνδυάζεται με ένα συνολικά αυξημένο άγχος για να τα καταφέρετε όλα στην εντέλεια!
  1. Βάλτε ένα πρόγραμμα/μενού στην εβδομάδα σας. Ισορροπήστε τις ημέρες έτσι ώστε να τρώτε ψάρι, πουλερικά, κρέας, όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά κ.λπ., με σωστή συχνότητα. Εάν σας περισσέψει το φαγητό, δεν είναι κακό να το καταναλώσετε και την επόμενη ημέρα, φθάνει να το έχετε διατηρήσει στο ψυγείο και να μην ξεφύγετε από τα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής στη διάρκεια της εβδομάδας.
  2. Οργανώστε τα σνακ σας και τα γεύματα που θα παίρνετε στη δουλειά. Μην αφήνετε κενά γεύματα στη διάρκεια της δουλειάς, γιατί δεν θα έχετε τη δύναμη να συνεχίσετε το απαιτητικό πρόγραμμα της φροντίδας του μωρού.
  3. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωσή σας. Πιείτε νερό και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, ιδιαίτερα εάν θηλάζετε.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να επιχειρήσετε πρώτα να σταθεροποιήσετε το βάρος σας μετά τον τοκετό, όσο αυτό είναι δυνατόν και όταν μπορέσετε να ασχοληθείτε με ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να γίνει υπό συνθήκες λιγότερου άγχους και όταν πραγματικά μπορείτε να προγραμματίζετε σωστά τα γεύματά σας.