Πώς θα πείσεις το παιδί σου να φοράει τη μάσκα προστασίας για πολλή ώρα

Πώς θα πείσεις το παιδί σου να φοράει τη μάσκα προστασίας για πολλή ώρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου! Είναι αλήθεια. Όμως με υπομονή και καλή διάθεση θα καταφέρεις να του εξηγήσεις και να το πείσεις να φορά παντού τη μάσκα του.

Η νέα πραγματικότητα και η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Αυτό βέβαια κάνει πιο δύσκολη και πιο αγχωτική την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Και η ευθύνη της μαμάς είναι πλέον διπλή. Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί τι σημαίνει «κορονοϊός» και τι σημαίνει «προστατεύομαι από αυτόν τον ιό»; Ακόμα πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση όταν πρέπει να μάθεις στο παιδάκι σου να φορά παντού τη μάσκα του, με σωστό τρόπο και να καταφέρνει να μη την βγάζει.

Δε χρειάζεται, όμως, να ανησυχείς. Ακόμη κι αν το παιδί σου δε φαίνεται να συνεργάζεται με την ιδέα της μάσκας και εμφανίζει άρνηση και αντίδραση, με τα παρακάτω μυστικά θα καταφέρεις να το πείσεις ώστε να την κάνει μέρος της καθημερινότητάς του. Να καταλάβει την κατάσταση που όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες και να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο το ίδιο αλλά και όσοι αγαπάει θα είναι ασφαλείς.

  • Σημαντικό είναι να ελέγξεις ότι η μάσκα που φοράει το παιδί σου είναι στο μέγεθός του και δεν το ενοχλεί

Φαντάζεσαι να είχες μια μάσκα που θα σε πίεζε ασφυκτικά; Ούτε κι εσύ θα άντεχες. Πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί. Έλεγξε, λοιπόν, μήπως είναι πολύ στενή στη μύτη ή στ΄ αυτάκια του, αν το ύφασμά του είναι χοντρό και δεν του επιτρέπει ν’ αναπνέει σωστά ή αν είναι πολύ μεγάλη για το προσωπάκι του. Βασικά πράγματα που κι εσύ ελέγχεις για τη δική σου μάσκα προστασίας, δε συμφωνείς;

  • Αγόρασε μια μάσκα με τον αγαπημένο του ήρωα ή με κάποιο σχέδιο που του αρέσει πολύ

Μια μάσκα με τον αγαπημένο του ήρωα, με ζωντανά χρώματα ή σχέδια που αρέσουν στο παιδί σου θα κάνουν την καθημερινότητά του (αλλά και τη δική σου) πολύ πιο εύκολη. Μπορείς, λοιπόν, να πάρεις το μικρό σου και να πάτε μαζί για ψώνια έτσι ώστε να το αφήσεις να εμπλακεί κι αυτό στη διαδικασία αναζήτησης της δική του μάσκα προστασίας που θα το προφυλάσσει από τον κορονοϊό. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθει χαρούμενο με την επιλογή του και γεμάτο αυτοπεποίθηση με το νέο αξεσουάρ που θα φορά καθημερινά στο σχολείο ή στους εσωτερικούς χώρους όπου η μάσκα επιβάλλεται.

  • Προσπάθησε να του εξηγήσεις τους λόγους που πρέπει να φοράει μάσκα

«Πόσο εύκολο είναι τώρα αυτό;», θα αναρωτιέσαι εύλογα. Προσπάθησε, ωστόσο, με απλά λόγια να του εξηγήσεις ότι καλό είναι να φοράει μάσκα για να μην αρρωστήσει και μεταφέρει μικρόβια, τόσο στον ίδιο του τον οργανισμό όσο και στους ανθρώπους που αγαπά. Εξήγησέ του πως η γιαγιά και ο παππούς συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες και πως πρέπει να τους προσέχουμε για να μην αρρωστήσουν βαριά. Θύμισέ του πως  πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του για να είναι καθαρά και να έχει το αντισηπτικό του πάντα μαζί του. Σιγά-σιγά και με υπομονή και απλές συζητήσεις, θα καταφέρεις να του το κάνεις συνήθεια!

  • Εξήγησέ του ότι δε φοράει μόνο αυτό μάσκα

Μπορείς να κάνεις το παιδί να νιώσει πιο άνετα εξηγώντας του ότι και οι φίλοι του φορούν μάσκα. Και εσύ και ο μπαμπάς του και ολόκληρη η οικογένεια. Δεν είναι μόνο αυτό που έχει μπει σε αυτή τη νέα και πρωτόγνωρη διαδικασία. Βλέποντας όλο τον κόσμο και επισημαίνοντάς του πως η μάσκα μας προστατεύει από τους ιούς, θα δεις ότι σιγά σιγά θα γίνει πιο δεκτικό στη νέα πραγματικότητα.

  • Προσπάθησε να μην ξεχνάς να το επιβραβεύεις

Θυμάσαι πώς ένιωθες εσύ όταν οι γονείς σου σου έλεγαν «μπράβο» για κάτι σωστό που έκανες; Αισθανόσουν μεγάλη ευχαρίστηση και είχες ένα ακόμα πιο μεγάλο χαμόγελο στα χείλη σου. Φρόντισε, λοιπόν, να επιβραβεύεις και το δικό σου παιδί όταν φοράει τη μάσκα του και συμπεριφέρεται σωστά στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα χαρεί κι εκείνο και θα κάνει πιο εύκολα συνήθεια τη χρήση της μάσκας.