Πότε πρέπει να αρχίσει ένα μωρό να πίνει νερό;

Πότε πρέπει να αρχίσει ένα μωρό να πίνει νερό;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Είναι αρκετό το γάλα για να καλύψει τις ανάγκες ενός βρέφους σε υγρά ή μήπως θα πρέπει να πίνει και νερό -ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη; Πολλοί νέοι γονείς έχουν αυτή την απορία και είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται στους παιδίατρους.

 

Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα που ένα μωρό τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό ή πίνει γάλα σε σκόνη αλλά δεν έχει ακόμα προσθέσει στερεές τροφές στο διαιτολόγιό του, δεν συνιστάται η κατανάλωση νερού. Από τη μία, δεν υπάρχει η ανάγκη να πιει, αφού το γάλα αποτελείται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος από νερό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης ακόμα και το καλοκαίρι που κάνει ζέστη και από την άλλη, εάν του δώσουμε είναι πιθανό να του κόψουμε την όρεξη κι έτσι να αρχίσει να πίνει μικρότερες ποσότητες γάλακτος από αυτές που έχει ανάγκη, σ' αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ανάπτυξής του. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση από τον οργανισμό του μωρού των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι ασφαλές να πιει το μωρό νερό και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης, αφού δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί σ' αυτό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν ένα μωρό ηλικίας κάτω των έξι μηνών πιει νερό, είναι πιθανό να προκληθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο είδος δηλητηρίασης, γιατί καθώς τα νεφρά του είναι ακόμα ανώριμα, μαζί με το νερό θα αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νατρίου κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό του.

 

Αυτό, μπορεί με τη σειρά του να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου ή να επιφέρει άλλα συμπτώματα όπως οίδημα στο πρόσωπο, υποθερμία ή και σπασμούς. Για τους ίδιους λόγους είναι πολύ σημαντικό ν’ ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για την παρασκευή του παιδικού γάλακτος ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαλύσουμε τη σκόνη με περισσότερο νερό από όσο προβλέπεται.

 

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, μπορεί να αρχίσει να πίνει μερικές γουλιές νερό, μην το παρακάνετε όμως με την ποσότητα γιατί ίσως πονέσει η κοιλιά του ή προκληθεί διάρροια. Εάν πάντως θηλάζετε, μπορείτε να δίνετε και γάλα όταν νιώθετε ότι το μωρό σας διψάει, αφού το μητρικό γάλα, ιδιαίτερα οι πρώτες γουλιές είναι σε ποσοστό πάνω από 80% νερό, για να ξεδιψάει το βρέφος. Μετά τα πρώτα του γενέθλια, το παιδί μπορεί να πίνει όσο νερό θέλει και όποτε θέλει.