ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ: Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ: Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Αντί να τα μαλώνετε για την ενασχόλησή τους με τα ψηφιακά παιγνίδια, μοιραστείτε τον ενθουσιασμό τους παίζοντας μαζί τους. Και ποιος ξέρει; Μπορεί και να κερδίσετε.

 

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή το παιγνίδι δεν θα μπορούσε να μείνει ίδιο. Έτσι, παράλληλα με τα παραδοσιακά παιγνίδια, όπως εκείνα που παίζονται στην ύπαιθρο (π.χ. μήλα) ή εκείνα που εκτυλίσσονται στα τραπέζια των σαλονιών -τα γνωστά μας επιτραπέζια, τα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά μυούνται στον κόσμο του ψηφιακού παιγνιδιού, το οποίο παρά τις ομοιότητές του με πιο παραδοσιακά παιγνίδια, δημιουργεί μια εμπειρία παιγνιδιού ποιοτικά διαφορετική.

 

Τα σημερινά παιδιά είναι «ψηφιακοί ιθαγενείς», όπως τους περιγράφει στα βιβλία και τις ομιλίες του ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή, Μαρκ Πρένσκι.

 

Και έχουν κάθε καλό λόγο να είναι «ψηφιακοί ιθαγενείς» και να χειρίζονται με άνεση και φυσικότητα τα ψηφιακά μέσα και κυρίως τα ψηφιακά παιγνίδια καθώς τα τελευταία:

 

 • Παίζονται σε κονσόλες που συνδέονται με την τηλεόραση (PlayStation, Xbox κ.ά.), σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε φορητές συσκευές που υποστηρίζουν ψηφιακά παιχνίδια (κινητό, ταμπλέτα, GameBoy κ.ά.)

 

 • Τους δίνουν διαρκώς νέα ερεθίσματα και αυτό από τη μία ενισχύει τη συγκέντρωση και την επιμονή αλλά από την άλλη μεριά εθίζει τους παίκτες στην ανάγκη συνεχών ερεθισμάτων.

 

 • Στα ψηφιακά παιγνίδια, ο παίκτης εμπλέκεται συναισθηματικά με μεγάλη ένταση καθώς σαν μέρος ενός φανταστικού κόσμου, παίρνει μια ταυτότητα και προχωράει την ιστορία με προσωπικές επιτυχίες ή αποτυχίες, ενώ συγχρόνως εξελίσσεται

 

 • Η φύση των ψηφιακών παιγνιδιών είναι τέτοια, που αντίθετα με τα παραδοσιακά παιγνίδια τα κάνει…

ατελείωτα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παίκτες να χάνουν εύκολα την αίσθηση του χρόνου και να αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια και ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν και τα παιδιά τους να τα τηρήσουν είναι να παίξουν μαζί τους.

 

 

Θέστε τα όρια

Αν και σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν κατηγορίες παιγνιδιών που έχουν οφέλη στη γνωστική, συναισθηματική ή την κοινωνική ανάπτυξη, ισχύει και εδώ το «μέτρον άριστον». Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι η ενασχόληση του παιδιού σας με το ψηφιακό παιγνίδι δεν το οδηγεί σε έλλειψη ύπνου ή σωματικής δραστηριότητας και ότι το παιδί σας δεν χάνει την κοινωνικότητά του και συμμετέχει στην οικογενειακή και σχολική ζωή. Αν το παιδί σας είναι μικρό μπορείτε να ορίσετε -και με κάποια αυστηρότητα μάλιστα- τις μέρες και τις ώρες που δεν θα παίζει όπως τις ώρες που τα μέλη της οικογένειας περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο, κατά τη μελέτη του και πριν από τον ύπνο.

 

Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στο παιδί ένα πλαίσιο φυσικών δραστηριοτήτων και παραδοσιακού παιγνιδιού, χωρίς όμως να του στερούν τη θέση του στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Ακόμη, τα ψηφιακά παιγνίδια δεν πρέπει να εκτοπίζουν το αυθόρμητο παιγνίδι, το οποίο συμβάλει στη σωματική άσκηση και τις κοινωνικές συναναστροφές.

 

Από την άλλη μεριά τα ψηφιακά παιγνίδια μπορεί να είναι ένα μέσο για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ένα αγόρι, που για παράδειγμα δεν τα πάει καλά με τη μπάλα, αλλά βιώνει το αίσθημα της νίκης στην κονσόλα. Ακόμη, πολλά ψηφιακά παιγνίδια ενισχύουν τη δημιουργικότητα, μέσω προβλημάτων που αναζητούν λύση και αν και μοιάζουν να αποξενώνουν τα παιδιά στην πράξη ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των παικτών, αφού συχνά παίζονται «ομαδικά».

 

 

Παρέα στην οθόνη

Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό των παιδιών σας για τα ψηφιακά παιγνίδια και ζητήστε τους να σας μυήσουν σε αυτά. Έτσι όχι μόνο θα αποκτήσετε μια διακριτική εποπτεία για τα παιγνίδια που παίζουν, αλλά θα περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας διασκεδάζοντας και θα μοιραστείτε μαζί τους νέες -ψηφιακές- εμπειρίες.

 

 

Επιλέξτε ανάμεσα σε παιγνίδια:

 

 • Στρατηγικής: Τα Strategy Games βασίζονται στις ικανότητες του παίκτη να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική, ώστε να επιτύχει το σκοπό που θέτει το σενάριο του παιχνιδιού.

 

 • Δράσης: Στα Action Games ο παίκτης ενσαρκώνει ένα avatar, μια ψηφιακή προσωπικότητα δηλαδή, που καλείται να ολοκληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή αντιμετωπίζοντας διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις. 

 

 • Ανοιχτής αρχιτεκτονικής: Στα Open world/Sandbox όπως το εξαιρετικά δημοφιλές «Minecraft», οι παίκτες μπορούν είτε να περιηγηθούν στον «έτοιμο» κόσμο του παιγνιδιού, είτε να δημιουργήσουν οι ίδιοι τον ψηφιακό τους κόσμο.

 

 • Προσομοίωσης: Στα Simulation Games ο παίκτης «βιώνει» εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο, μέσα από την εικονική τους αναπαράσταση.
 • Ρόλων: Ο παίκτης δημιουργεί τον ήρωά του αλλά και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του μέσα από διάφορες ενέργειες. : συλλέγοντας αντικείμενα, υπερνικώντας εμπόδια και συναναστρεφόμενος με άλλους ήρωες και χαρακτήρες του παιχνιδιού. Στόχος στα Role Playing Games-RPG είναι ο ήρωας να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορεί να εκπληρώσει την κύρια αποστολή του παιχνιδιού, αλλά και τις επιμέρους αποστολές που αναλαμβάνει κατά τη διάρκειά του.

 

 •  Περιπέτειας: Στα παιγνίδια αυτά υπάρχει μία υπόθεση όπως ακριβώς και στις ταινίες. Ο παίκτης οφείλει να την κατανοήσει και να οδηγήσει τον ήρωά του προς την ολοκλήρωση του σεναρίου. Κι αυτό το πετυχαίνει με διάφορες ενέργειες: από την επίλυση γρίφων μέχρι και -σπανιότερα- την εμπλοκή του σε μάχες. Ο ρυθμός  των Adventure Games είναι πιο χαλαρός από τα παιχνίδια δράσης και το σενάριό τους πιο δημιουργικό.

 

 •  Σοβαρά/Εκπαιδευτικά: Τα λεγόμενα Serious/Educational Games έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στόχος τους είναι η μετάδοση ή αξιολόγηση γνώσεων με ευχάριστο τρόπο. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν θέματα γλώσσας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών κ.ά. Κάτι σαν «Φωτεινός Παντογνώστης» δηλαδή σε ψηφιακή μορφή και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

 

 • Άλλου τύπου: Στα ψηφιακά παιχνίδια άλλου τύπου  (Other Games) περιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά επιτραπέζια παιχνίδια, που αποτελούν μεταφορά επιτραπέζιων παιχνιδιών στον υπολογιστή, οι γρίφοι που βασίζονται στα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα, τις γνώσεις κλπ, τα παιδικά παιχνίδια για μικρές ηλικίες με θέματα από παιδικά βιβλία και κόμιξ, τα χιουμοριστικά παιχνίδια και άλλα.

 

Καλή, οικογενειακή διασκέδαση!