ΔΕΛΤΑ MOMS LOGO

Συχνές ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Συχνές ερωτήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Μπορώ να ταξιδέψω;

Γενικά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν απαγορεύονται, εφόσον τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια.
Το 1ο τρίμηνο είναι συνήθως μια δύσκολη περίοδος, λόγω π.χ. της πρωινής αδιαθεσίας κ.λπ. Ομοίως, κατά το 3ο τρίμηνο τα ταξίδια γίνονται πιο κουραστικά γιατί μεγαλώνει η κοιλιά, πρήζονται τα πόδια κ.λπ. Αν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, η ζώνη ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζεται κάτω από την κοιλιά σας. Καλό θα ήταν να κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Αν ταξιδέψετε με πλοίο, να γνωρίζετε ότι τα χάπια δραμαμίνης ή οι τσίχλες για τη ναυτία επιτρέπονται. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, θυμηθείτε 2 σημαντικές συμβουλές: 1) Πιείτε άφθονα υγρά, γιατί η ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα είναι ξηρή και 2) είναι πολύ εύκολο να πρηστούν τα πόδια σας, ιδιαίτερα αν το ταξίδι διαρκέσει πολύ, καθώς, η στάση του σώματος στο κάθισμα επιβαρύνει την κυκλοφορία του αίματος. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο υποπόδιο της μπροστινής θέσης, βγάλτε τα παπούτσια και σηκωθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε για μια μικρή βόλτα στο διάδρομο.

 

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές;

Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση. Παλιά υπήρχε η λάθος αντίληψη ότι οι σεξουαλικές επαφές επηρεάζουν αρνητικά την κύηση. Αυτό δεν ισχύει. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να απαγορεύει τις σεξουαλικές επαφές, εφόσον υπάρχει η διάθεση από το ζευγάρι, εκτός και εάν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως η ανεπάρκεια τραχήλου ή κολπική αιμόρροια.

 

Μπορώ να κολυμπήσω;

Το κολύμπι στη θάλασσα όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνεται σε κυήσεις χωρίς προβλήματα. Η κίνηση μέσα στο νερό είναι ιδανική για μια έγκυο: το σώμα, απαλλαγμένο από το βάρος του, κινείται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις, χωρίς να πονάει η μέση και χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών. Βέβαια, η άσκηση μέσα στο νερό πρέπει να είναι ήπια και να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες της εγκύου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθαρή θάλασσα (π.χ., παραλίες με γαλάζια σημαία ή μακριά από περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές) και η θερμοκρασία της να είναι ευχάριστη. Αν το νερό είναι κρύο (κάτω από 25oC), τότε μπορεί να προκληθούν συσπάσεις στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, αν η έγκυος νιώσει πόνο, ζάλη, ναυτία, δύσπνοια ή συσπάσεις της μήτρας, θα πρέπει να βγει αμέσως από τη θάλασσα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το κολύμπι στην πισίνα. Το χλώριο της πισίνας δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκυο ή το μωράκι. Προσοχή στα βήματα της εγκύου καθώς μπαίνει ή βγαίνει από την πισίνα για να μη γλιστρήσει.

 

Μπορώ να ασκούμαι;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο είδος άσκησης και να το προσαρμόσετε στις δυνατότητές σας. Οι πιο κατάλληλες μορφές άσκησης είναι το κολύμπι, το περπάτημα ή η yoga και το pilates. Η έντονη αερόβια άσκηση δεν συνιστάται, ούτε και τα αθλήματα, γιατί υπάρχει περίπτωση πτώσης και τραυματισμού του εμβρύου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ