Τα μυστικά των επιτυχημένων παιδιών

Τα μυστικά των επιτυχημένων παιδιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η ανησυχία κάθε γονιού είναι αν θα αναθρέψει ένα παιδί σωστά έτσι ώστε να  είναι χαρούμενο, κοινωνικό, έξυπνο και άξιο μέλος της κοινωνίας. Σύμφωνα πάντως με μελέτες που αφορούν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τη μελλοντική τους επιτυχία. Δείτε ποιοι είναι αυτοί:

 

Συγκέντρωση


Τα παιδιά, γενικά, δεν έχουν την αίσθηση το χρόνου. Επιπλέον, καθημερινά βομβαρδίζονται με εικόνες από την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Γι’ αυτό (ιδιαίτερα σήμερα), είναι πολύ σημαντικό να τα μάθουμε να συγκεντρώνονται. Και η συγκέντρωση έχει άμεση σχέση με το να μάθει το παιδί να βάζει προτεραιότητες. Αυτό που διαχωρίζει τον αποτελεσματικό άνθρωπο από τον «πελαγωμένο» είναι πως ο πρώτος ξέρει να συγκεντρώνεται στο σωστό στόχο.

 

Συναισθηματική στήριξη

 

Τα παιδιά που έχουν πάρει υποστήριξη από τους γονείς τους, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν μια χαρούμενη και επιτυχημένη ενήλικη ζωή.

 

Εικόνες και εμπειρίες

 

Τα ερεθίσματα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Γι’ αυτό, όταν δείτε το παιδί σας να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα θέμα ή ένα χόμπι, δώστε του την ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητές του.

 

Στόχοι

 

Τα σχολεία έχουν την εμπειρία της επιδίωξης καλύτερων βαθμών στις εξετάσεις. Είναι όμως πολύ πιο δύσκολη η ανεύρεση τρόπων για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά να αναπτύξουν το σθένος τους και την παθιασμένη αφοσίωση σε κάποιο στόχο. Αυτό είναι κάτι όμως που μπορούν να το κάνουν οι γονείς, αν από τη νηπιακή ακόμη ηλικία θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους στα παιδιά τους. 

 

Εργατικότητα

 

Η εργατικότητα σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με την επιτυχία, αλλά και με την εσωτερική μας πληρότητα. Αν διδάξετε στο παιδί πως η «σκληρή δουλειά» μπορεί να φέρει ικανοποίηση, τότε θα μάθει να μην την αποφεύγει.

 

Σωστός έπαινος

 

Είναι καλό να επαινείτε τα παιδιά σας, αλλά σωστά.

 

Όταν στέλνουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι τα ταλέντα τους είναι έμφυτα, ή όταν τα επαινούμε υπερβολικά, εκείνα αποκτούν μια λανθασμένη πεποίθηση, αρχίζουν να αποφεύγουν την εκμάθηση νέων πραγμάτων, και θα αρχίζουν να επιλέγουν δραστηριότητες με βάση το αν ή όχι θα πετύχουν ή θα αποτύχουν, θα γίνουν αποδεκτά ή όχι. Όταν επαινούμε τα παιδιά μας, αποδίδοντας την επιτυχία τους στα έμφυτα δώρα τους, απλώς τα παροτρύνουμε να αποκτήσουν άγχος για ανούσια επιτεύγματα. Σαφώς και ο έπαινος είναι κάτι καλό, αλλά είναι προτιμότερο να γίνεται για πράγματα όπως η προσπάθεια, η δέσμευση, η επινοητικότητα, η σκληρή δουλειά και η πρακτική. Αυτά είναι τα πράγματα που πραγματικά μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν, να πετύχουν, και να είναι ευτυχισμένα.

 

Χρόνος για παιχνίδι

 

Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.

 

Περιέργεια

 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις και να αναλαμβάνουν πνευματικά ρίσκα.

 

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη, ψυχολόγος