Ταξίδι οδικώς με παιδιά – Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Ταξίδι οδικώς με παιδιά – Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Είτε ξεκινάτε οδικώς για το γύρο της χώρας, είτε απλώς πηγαίνετε στο εξοχικό σας σπίτι, το πιθανότερο είναι πως το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο με το παιδί μοιάζει με εφιάλτη.

 

Το πρώτο μέλημα είναι σίγουρα η ασφάλεια.

Προτού βγείτε στο δρόμο σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά είναι σωστά δεμένα στα καθίσματα αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει η κατασκευάστρια εταιρεία. Μελέτες αναφέρουν ότι το 70% των παιδικών καθισμάτων δεν τοποθετούνται σωστά από τους γονείς στα αυτοκίνητα.

 

Σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα: νερό, κουτί πρώτων βοηθειών, μικρά σνακ, φορτισμένο κινητό τηλέφωνο, μπιμπερό και γάλα εάν το παιδί τρέφεται με γάλα σε σκόνη. 

Το μυστικό για να κυλήσουν όλα ομαλά είναι η οργάνωση. Όταν πακετάρετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης σε εύκολα προσβάσιμα σημεία. Ζακέτες ή καπέλα και γυαλιά ηλίου (ανάλογα με την εποχή) πρέπει να είναι κοντά σας για να μην αναγκαστείτε να σταματήσετε και να ψάχνετε μέσα σε βαλίτσες. Εάν το ταξίδι είναι πολύ μεγάλο, ίσως ακόμη να σκεφτείτε και μία μικρή στάση για φαγητό ή και για μία σύντομη βουτιά σε μια παραλία που βρίσκεται στη διαδρομή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να έχετε όλα τα απαραίτητα (μαγιό, πετσέτες, αντηλιακό και μία αλλαξιά ρούχα) σε μία ξεχωριστή τσάντα.

 

Πολλοί γονείς προτιμούν να ταξιδεύουν την ώρα ύπνου των παιδιών. Εάν πρόκειται για το μεσημεριανό ύπνο, τότε ίσως μάλιστα να ξεκινήσετε το ταξίδι σας πριν το γεύμα. Εάν τα παιδιά φάνε στο αυτοκίνητο, τότε θα τα διευκολύνετε να κοιμηθούν στη συνέχεια. Εάν πρόκειται για το βραδινό ύπνο, τότε θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι εσείς είστε αρκετά ξεκούραστοι για να οδηγήσετε νύχτα. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτή η τακτική (το ταξίδι εν ώρα ύπνου) έχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Εάν το παιδί δεν καταφέρει τελικά να κοιμηθεί, τότε κινδυνεύετε να βρεθείτε με ένα νυσταγμένο και κουρασμένο νήπιο νυχτιάτικα.

Προσπαθήστε επίσης να μη σταματήσετε το ταξίδι σας, ενώ τα παιδιά κοιμούνται. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξυπνήσουν και τότε θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και την γκρίνια της νύστας.

 

Εάν ταξιδεύετε ώρα που τα παιδιά είναι ξύπνια, τότε μην έχετε ανέφικτες προσδοκίες. Είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να μείνουν καθηλωμένα στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου για περισσότερο από δύο με τρεις ώρες. Σχεδιάστε πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθ’ οδόν για να περάσει η ώρα και να διασκεδάσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ψυχαγωγήσετε ένα παιδί στο αυτοκίνητο, ανάλογα με την ηλικία του.

 

Εάν ταξιδεύτε με μωρό, τότε φροντίστε να έχει κοντά του το αγαπημένο του παιχνίδι. Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά δεν μπορούν να δουν πολλά από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Και σίγουρα, ακόμη και το βρέφος έχει δικαίωμα να βαρεθεί και να εκφράσει την ενόχλησή του. Ένας άθραυστος καθρέφτης ειδικός για μωρά κάνει θαύματα.

 

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μία εύκολη λύση είναι τα τραγούδια και τα παραμύθια. Ακόμη και ένα CD με παραμύθια μπορεί να τα απασχολήσει για αρκετή ώρα. Μπορείτε επίσης να παίξετε το παιχνίδι των 20 ερωτήσεων ή να μετράτε τα φορτηγά που βλέπετε στο δρόμο. Για τα παιδιά που δε ζαλίζονται στο αυτοκίνητο, μία καλή λύση είναι οι φορητοί πίνακες που γράφεις και σβήνεις, ή οι μεταλλικοί πίνακες που σχηματίζεις σχέδια με μαγνητάκια. Επίσης τα βιβλία με αυτοκόλλητα και πάσης φύσεως απλά παιχνίδια που δεν έχουν πολλά μικρά κομμάτια είναι χρήσιμα. Σε ορισμένα καταστήματα υπάρχουν ειδικές επιφάνειες ζωγραφικής για αυτοκίνητα που στερεώνονται στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος.

 

Εάν έχετε ένα παιδί, καλό είναι ένας ενήλικας να καθίσει μαζί του στο πίσω κάθισμα. Σκεφτείτε ό,τι κι εσείς θα νιώθατε μοναξιά αν ήσασταν στη θέση του. Εάν πάλι έχετε περισσότερα παιδιά, τότε το βασικό σας μέλημα είναι να εκμηδενιστούν οι καβγάδες στο πίσω κάθισμα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι χορτάτα και ξεκούραστα και να έχουν αρκετά παιχνίδια για να μην υπάρχουν εστίες τριβής.

Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου όμως, είναι πως εάν τα πράγματα δυσκολέψουν αρκετά, η καλύτερη λύση είναι να σταματήσετε το αυτοκίνητο στην άκρη και να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Δεν έγινε τίποτα εάν αργήσετε λίγο να φτάσετε στον προορισμό σας.