Θερινή ραστώνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Οι χαλαροί ρυθμοί του καλοκαιριού φέρνουν πιο κοντά γονείς και παιδιά και γίνονται η  καλύτερη συνθήκη για την ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων

 

 

 

Μετά την επίπονη για μικρούς και μεγάλους χειμερινή ρουτίνα, όπου ο χρόνος εξαντλείται σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και γονείς και παιδιά μιλούν, αλλά δύσκολα επικοινωνούν, η πρόκληση των θερινών διακοπών είναι σαφής: «ανακαλύψτε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας και τη μεταξύ σας σχέση».

 

Στο οικείο εξοχικό σπίτι ή σε έναν νέο προορισμό, γονείς και παιδιά μοιράζονται τον ήλιο, τη θάλασσα, το παιγνίδι και την ξεγνοιασιά.

 

 

 

 

Παίξτε

 

Με μπάλες, με κανόνες παραδοσιακών κινητικών παιγνιδιών, με πούλια και ζάρια, με τράπουλες… Αφεθείτε στη ζάλη κάθε παιγνιδιού, γελάστε, «τσακωθείτε», χάστε και νικήστε. Και μην έχετε ταμπού: Ακόμη και το ηλεκτρονικό παιγνίδι μας φέρνει πιο κοντά. Αν έχετε δαιμονοποιήσει τη χρήση της οθόνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δώστε τους τον χρόνο να παίξουν ηλεκτρονικά παιγνίδια… μαζί σας. Αρκεί αυτά να μη μονοπωλούν το παιγνίδι. Κι αν περάσατε τον χειμώνα με τουρνουά σκάκι επειδή «προάγει τη μαθηματική σκέψη»,  το καλοκαίρι μυήστε τα παιδιά στο τάβλι, το αρχαιότερο ίσως παιχνίδι που πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 2900 με 1800 π.Χ. στη Μεσοποταμία και διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

 

 

Χαρείτε τη θάλασσα

 

Ξεχάστε το κολυμβητικό σας στιλ και τσαλαβουτήστε στο θαλασσινό νερό όπως κάνουν και τα παιδιά σας, τηρώντας φυσικά τους κανόνες ασφαλείας για αποφυγή πνιγμού. Φουσκώστε βάρκες και στρώματα θαλάσσης, κάντε πατητές και τούμπες στο νερό και γίνετε η «εξέδρα» απ’ όπου τα παιδιά σας θα κάνουν τις εντυπωσιακές τους βουτιές. Ακόμη ανακαλύψτε το σνόρκελινγκ (snorkeling). Φορέστε όλοι μάσκες θαλάσσης και θαυμάστε τον μαγικό βυθό. Αν έχετε ανάσα καταδυθείτε με τόλμη προκειμένου να ψαρέψετε το κοχύλι που θα θυμίζει στο παιδί σας τις μοναδικές αυτές στιγμές ξεγνοιασιάς.

 

 

«Αλήθεια ή Θάρρος»;

 

Μπείτε στο παιχνίδι που ξετρυπώνει αλήθειες και προσδίδει θάρρος. Παίξτε το μεταξύ σας ένα βράδυ που δεν θα έχετε κέφια να βγείτε και ανακαλύψτε εαυτόν και αλλήλους. Ακόμη και ένα μικρό παιδί έχει τα μυστικά του που ίσως ενδόμυχα να θέλει να σας αποκαλύψει. Βοηθήστε το.

 

 

 

Βγείτε από το πρόγραμμα

 

Μόνον αν είστε γονείς βρέφους, έχετε τη δικαιολογία της πιστής τήρησης του προγράμματος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κρύψτε τα ρολόγια και ακούστε το σώμα και την καρδιά του παιδιού και τη δική σας. Φάτε όταν πεινάτε και κολυμπήστε όταν αναζητάτε τη δροσιά (Αρκεί να έχουν περάσει τρεις ώρες από την τελευταία μπουκιά). Και μη φοβάστε το ξενύχτι. Είναι κι αυτό ένα ατού των διακοπών ακόμη και για τα πολύ μικρά παιδιά που θα νιώσουν μεγάλα αν ξενυχτήσουν με τους μεγάλους κάτω από τον καλοκαιρινό έναστρο ουρανό.