Τι μπορείς να κάνεις όταν το παιδί δε θέλει να κάτσει στο καρεκλάκι φαγητού;

Τι μπορείς να κάνεις όταν το παιδί δε θέλει να κάτσει στο καρεκλάκι φαγητού;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 1.3 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 3

Φαγητά πεταμένα στο πάτωμα, σάλτσες πασαλειμμένες γύρω από τα χείλη του, πιρούνια και κουτάλια να πετάγονται δεξιά και αριστερά, πόδια και χέρια να προσπαθούν να δραπετεύσουν από το καρεκλάκι. Μήπως όλα αυτά σού θυμίζουν την κατάσταση που βιώνεις τον τελευταίο καιρό με το παιδί σου, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού;

Ψυχραιμία! Όπως κι εσύ, έτσι και πολλές ακόμη μαμάδες λίγο-πολύ έχουν έρθει αντιμέτωπες με την ανησυχία των παιδιών την ώρα που κάθονται στο καρεκλάκι του φαγητού. Ίσως κάτι να τους φταίει, ίσως να μη βολεύονται…

Οι λόγοι που υπάρχει η ανησυχία αυτή είναι πολλοί. Μπορείς όμως ν’ αντιμετωπίσεις την κατάσταση! Πώς; Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά. Διάβασέ τα και βρες το δικό σου μυστικό, που θα κρατήσει ήσυχο το παιδάκι σου όση ώρα βρίσκεται στο καρεκλάκι φαγητού.

  • Περιόρισε τις προσδοκίες σου

Μην περιμένεις ότι ένα νήπιο μπορεί να καθίσει ήσυχο σε ένα καρεκλάκι, όπως κάθεσαι εσύ στην καρέκλα σου για να γευματίσεις. Δεν είναι μόνο το δικό σου παιδί ανήσυχο και γεμάτο ενέργεια! Σε αυτήν την ηλικία, όλα τα παιδιά κάπως έτσι φέρονται. Περιόρισε, λοιπόν τις προσδοκίες σου και να είσαι ικανοποιημένη με τα δέκα ή δεκαπέντε λεπτά που θα καθίσει ήσυχο για να φάει το φαγητό του.

  • Δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα πριν το φαγητό

Τα παιδιά είναι πιο ήρεμα και υπάκουα όταν μαθαίνουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα σε καθημερινή βάση. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Να εφαρμόζεις καθημερινά πριν το φαγητό, μια ρουτίνα. Για παράδειγμα, βάλε το σε μια διαδικασία να μάθει ότι πριν το φαγητό πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του, να πλύνει καλά τα χέρια του, να τοποθετήσει το πιάτο στο τραπεζάκι του και να καθίσει στο καρεκλάκι. Σιγά- σιγά, θα δεις ότι θα «εκπαιδευτεί» και θα είναι πιο ήσυχο.

  • Βάλε του να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι

Δημιούργησε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού, βάλε στο κινητό να παίζει το αγαπημένο του τραγούδι και κάντε έτσι το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα μια διασκεδαστική στιγμή της ημέρας.

  • Βεβαιώσου ότι το καρεκλάκι του παιδιού είναι άνετο

Σκέφτηκες ποτέ ότι το παιδί μπορεί να γκρινιάζει, να κλαίει ή να θέλει να σηκώνεται από το καρεκλάκι, γιατί αυτό δεν είναι άνετο; Κι όμως, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβαίνει! Δοκίμασε να τοποθετήσεις ένα υποπόδιο αν τα πόδια του παιδιού κρέμονται, ή ένα μαξιλάρι στο καρεκλάκι και δες τις αντιδράσεις του.

  • Προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή

Δοκίμασες την ώρα που ταΐζεις το παιδί να του διαβάζεις και το αγαπημένο του βιβλίο ή παραμύθι; Ή να του έχεις βάλει στην τηλεόραση την αγαπημένη του παιδική σειρά; Δε χάνεις κάτι να το προσπαθήσεις…