Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα νεογέννητο

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα νεογέννητο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

 

 

Ένα καινούριο μέλος στην παρέα ή την οικογένεια είναι πάντα κάτι που μας γεμίζει όλους με ενθουσιασμό και ανυπομονούμε να το γνωρίσουμε και να δεθούμε μαζί του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Επειδή όμως η πρώτη περίοδος με το μωρό στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του, καλό είναι πριν χτυπήσουμε το κουδούνι για να προσφέρουμε τα υπέροχα δωράκια που έχουμε διαλέξει, να φροντίσουμε να ακολουθήσουμε τους εξής κανόνες:

 

 

 

 

Ποτέ δεν πηγαίνουμε ακάλεστοι!

Οι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις τις πρώτες μέρες με το μωρό, όπως το θηλασμό, την έλλειψη ύπνου και προγράμματος, την κούραση, το άγχος... Ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμοι να δεχτούν επισκέψεις -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τη διάθεση να μας δουν ή να μας γνωρίσουν το μωρό τους- και θα πρέπει να το σεβαστούμε! Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν εμφανιζόμαστε ακάλεστοι σε ένα σπίτι όπου υπάρχει ένα βρέφος αλλά και δεν αυτοπροσκαλούμαστε. Περιμένουμε υπομονετικά πότε θα ακούσουμε τη μαγική φράση «αν θέλεις, έλα μια βόλτα να το δεις από κοντά»!

 

Ποτέ δεν πηγαίνουμε εάν είμαστε λίγο αδιάθετοι

Τα βρέφη δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημά τους και είναι πολύ ευαίσθητα. Επιπλέον, καλό είναι να μην σηκώσουν πυρετό τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Γι' αυτό, ακόμα κι αν υπάρχει μια ελάχιστη υποψία ίωσης, όπως ένα γρατζούνισμα στο λαιμό ή ένας βήχας, θα πρέπει να ακυρώσουμε την επίσκεψη. Σκεφτείτε ότι ακόμα κι αν δεν κολλήσει το μωρό μόνο η έγνοια που θα έχουν οι γονείς εάν μας δουν να φτερνιζόμαστε πάνω του είναι αρκετή για να τους χαλάσει τη διάθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν παίρνουμε μαζί μας παιδιά που μπορεί να μεταφέρουν ιώσεις, ιδιαίτερα εάν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

 

Ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής

Ποτέ δεν παίρνουμε αγκαλιά το μωρό χωρίς να πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας (ακόμα κι αν οι γονείς ξεχάσουν ή ντραπούν να το ζητήσουν). Επίσης, αποφεύγουμε να το φιλάμε στο πρόσωπο αλλά και στα χέρια γιατί είναι πιθανό να τα βάλει κάποια στιγμή στο στόμα. Προτιμάμε να το φιλάμε στο ποδαράκι ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

 

Δεν παίρνουμε το μωρό αγκαλιά αν δεν μας το προτείνουν

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το ένστικτο της μητέρας για την ανάγκη της να προστατέψει το μωρό είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο και είναι πιθανό να μην θέλει να το αποχωριστεί για να το αφήσει στην αγκαλιά σας, αλλά να ντρέπεται να σας το πει από το φόβο μήπως την παρεξηγήσετε. Γι' αυτό περιμένετε να σας προτείνει να το κρατήσετε και σε κάθε περίπτωση, δώστε το ξανά στα δικά της χέρια εάν διαπιστώσετε ότι νιώθει αμήχανα που κάποιος άλλο κρατάει το μωρό.

 

Προσφέρουμε τη βοήθειά μας

Μιας και είμαστε εκεί καλό θα ήταν να διευκολύνουμε τους νέους γονείς αυτό το διάστημα που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένουμε να μας φερθούν σαν να είμαστε επισκέπτες (δηλαδή να μας φτιάξουν καφέ, να μας περιποιηθούν κ.λπ.) αλλά αντίθετα προτείνουμε να κάνουμε εμείς ό,τι μπορούμε για να τους εξυπηρετήσουμε. Ρωτήστε εάν θα ήθελαν να προσέχετε το μωρό για να κάνουν κάποια άλλη δουλειά ή προθυμοποιηθείτε να μαζέψετε τα ρούχα από την απλώστρα ή φέρτε μαζί σας φαγητό.

 

Δεν ασκούμε κριτική και δεν δίνουμε συμβουλές αν δεν μας τις ζητήσουν

Είναι δύσκολο να είσαι νέος γονιός, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί και είναι κάτι που μπορεί να σε γεμίσει με άγχος και ανασφάλεια. Ακόμα, λοιπόν, κι αν γνωρίζουμε τι μπορούν να κάνουν καλύτερα, δεν σχολιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν το μωρό και αποφεύγουμε να δίνουμε συμβουλές, για να μην τους κάνουμε να νιώσουν ακόμα μεγαλύτερο στρες. Εάν βέβαια μας ρωτήσουν τη γνώμη μας για κάτι ασφαλώς και μπορούμε να την πούμε, πάντα με σεβασμό στη δική τους άποψη και χωρίς να ακυρώνουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιλέξει να κάνουν ό,τι αφορά το μωρό τους.