Οι φυσικοί χυμοί είναι ένας εύκολος τρόπος για ένα θρεπτικό και γευστικό ενδιάμεσο γεύμα, που συμπληρώνει ιδανικά την διατροφή των παιδιών.
Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Συνήθως, τα νήπια αρνούνται ή π ...
7 Σεπτεμβρίου 2016
Τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν τα πάντα, από την τσάντα σας μέχρι τα ντουλάπια της κουζίνας. Είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν μέσα κάτι που θα τα βλάψει, όπως για παράδειγμα κάτι που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση;
Λένε ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν μέσα σε μια ώρα περισσότερα από όσα ένας ενήλικας όλη μέρα. Μερικά από αυτά που κάνουν όμως είναι επικίνδυνα -όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν κοντά σε τοξικές ουσίες που θα τα βλάψουν. Για να τα προστατέψουμε θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν επιλέγουμε τα σημεία όπου αποθηκεύουμε όχι μόνο τα προφανή, όπως χημικά καθαριστικά και φάρμακα αλλά και άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Εξάλλου, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν μόνο από τα χάπια ή τα σιρόπια που έχετε στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα. Κι άλλα, φαινομενικά λιγότερο επικίνδυνα σκευάσματα, όπως οι σταγόνες για τα μάτια, αλλά και η κρέμα για τα συγκάματα ή η αλοιφή καμφοράς για τις εντριβές μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εάν πέσουν στα χέρια του μωρού. Επιπλέον, θα πρέπει να το κρατήσετε μακριά από τα μπουκαλάκια που έχετε στο ράφι με τα καλλυντικά σας, όπως το άρωμα, το υγρό μέικαπ, τις κρέμες προσώπου και σώματος -μάλιστα συχνά τέτοιου είδους προϊόντα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα από τα καθαριστικά π.χ., επειδή βρίσκονται σε όμορφες συσκευασίες που είναι πολύ ελκυστικές για τα παιδιά.
Τι πρέπει να προσέξετε:
- Βάλτε όλα τα φάρμακα, τα καθαριστικά και άλλα χημικά σε μέρη όπου δεν μπορεί να φτάσει αλλά ούτε και να δει το παιδί. Αποθηκεύστε τα σε ντουλάπια που κλειδώνουν, ώστε να μην έχει πρόσβαση ακόμα κι αν καταφέρει να τα φτάσει.
- Ποτέ μη βάζετε επικίνδυνα προϊόντα μέσα σε συσκευασίες από άλλα που κάποτε είχαν «αθώο» περιεχόμενο. Για παράδειγμα, μη βάζετε υγρά καθαριστικά μέσα σε μπουκάλια από εμφιαλωμένο νερό.
- Όλα τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν την τσάντα της μαμάς. Είτε κλειδώστε τη σε ένα ντουλάπι που δεν μπορούν να ανοίξουν είτε φροντίστε να μην περιέχει τίποτα που μπορεί να τα βλάψει (χάπια, αποσμητικό κ.λπ.)
- Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και βιταμίνες, όσο βολικό κι αν είναι να έχετε τα χαπάκια στο κομοδίνο ή στον πάγκο της κουζίνας για να μην τα ξεχνάτε, μην το κάνετε εάν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά. Υπενθυμίστε σε όσους έρχονται να σας επισκεφτούν ή να μείνουν λίγες μέρες στο σπίτι σας (φίλοι, γιαγιάδες και άλλοι συγγενείς) να μην βάζουν φάρμακα σε κοινή θέα.
- Επειδή τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των μεγάλων, είναι προτιμότερο εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο να ζητάτε από κάποιον (π.χ. το σύζυγό σας) να σας το δίνει! Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν ότι βάζουμε φάρμακα στο στόμα μας μόνο αν μας τα δώσει ένας ενήλικας.
- Μια από τις πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης των παιδιών είναι να πάρουν το δικό τους φάρμακο σε μεγαλύτερη από τη σωστή δόση, εξαιτίας λάθους των γονιών. Ποτέ μη μετράτε τα σιρόπια με κουτάλια από την κουζίνα σας αλλά μόνο με σύριγγα ή δοσομετρικό καπάκι.
- Φροντίστε να έχετε σε κάποιο σταθερό σημείο (π.χ. στην εξωτερική επιφάνεια του ψυγείου ή μέσα στο ντουλάπι με τα φάρμακα) το τηλέφωνο του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων (210-7793777)
Κι αν παρόλα αυτά το παιδί βάλει κάποια χημική ουσία στο στόμα του;
Πάρτε από τα χέρια του τη συσκευασία ώστε να μην καταπιεί περισσότερο. Βοηθήστε το να απομακρύνει όση ποσότητα εξακολουθεί να υπάρχει στη στοματική κοιλότητα. Προσοχή: μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό! Εάν η χημική ουσία περάσει απότομα από τους πνεύμονες ή το λαιμό του παιδιού, θα είναι πιο επιβλαβής για εκείνο. Εάν πρόκειται για κάποια ουσία που δεν είναι οξύ, όπως για παράδειγμα συμπληρώματα βιταμίνης δώστε στο παιδί να πιει νερό ή γάλα για να την «ξεπλύνει». Εάν όμως πρόκειται για κάτι πιο ισχυρό (π.χ. καθαριστικό ή συνταγογραφημένο φάρμακο) επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Πάρτε μαζί σας τη συσκευασία ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί τι ακριβώς έχει καταπιεί και να το αντιμετωπίσουν με την κατάλληλη μέθοδο.