Χαλαρά πρωινά… όλο γλύκα!

Χαλαρά πρωινά… όλο γλύκα!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Φωτεινής Παλιεράκη Κι όλοι ξέρουμε ότι ξεκούραση σημαίνει σπίτι, ύπνος, χουζούρεμα και ξύπνημα αργά. Όταν σε περιμένει δε κι ένα νόστιμο και λαχταριστό πρωινό, τότε η μέρα αποκτάει άλλο νόημα. Παραδεχτείτε το, αγόρια και κορίτσια, δεν έχετε καλύτερο από το να ξυπνάτε από ευωδιαστές μυρωδιές μαρμελάδας, ψημένων pancakes, λεπτών κρεπών, τραγανών φρυγανιών, μελιού από το χωριό, βούτυρου, γιαουρτιού για υγεία, χυμού για ενέργεια κι ενός ποτηριού με λαχταριστό γάλα για να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια. Ε, δεν έχουμε μεγαλώσει και τόσο πολύ πια για να το στερηθούμε πια, έτσι δεν είναι; Αντίθετα, λοιπόν, με όλα τα παραπάνω εμένα μου αρέσει να ετοιμάζω το πρωινό και να περιμένω τους αγαπημένους μου να το απολαύσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι της κουζίνας, γελώντας, συζητώντας κι ετοιμάζοντας το πλάνο της ημέρας ή βάζοντας… κανένα πλάνο, ήτοι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει! Το καλύτερό μου από όλα είναι τα pancakes! Ναι, καλά ακούσατε, οι γνωστές και μη εξαιρετέες κατά κόσμο τηγανίτες σε πιο εξευρωπαϊσμένο στυλ, που πάνε με όλα τα γούστα και έχουν απ’ όλα! Και αλευράκι έχουν, και λαδάκι έχουν, και φρούτο έχουν, και γάλα έχουν και ζάχαρη ΔΕΝ έχουν. Κι όσoν αφορά τη διακόσμησή τους; Καλύπτει όλα τα γούστα! Τι θέλετε; Θέλετε βούτυρο και μαρμελάδα; Θέλετε γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς; Τι άλλο θέλετε; Πείτε το και… φάτε το! Αυτές οι τηγανίτες είναι μικρές, δηλαδή μπορείς  να φας 3-4 για πλάκα, είναι εύκολες στην παρασκευή τους, με λίγα υλικά, τηγανίζονται σε ελάχιστο ελαιόλαδο και διατηρούνται για φάγωμα απογευματινό, βραδινό, ακόμα και το επόμενο πρωινό… αν καταφέρετε να τους αντισταθείτε. Και αν μου δοθεί η ευκαιρία και πετύχω κάποιο από τα παιδάκια μου ξύπνιο τότε το στρώνω στη δουλειά και με βοηθάει και το πρωινό γίνεται παιχνίδι. Εκείνη, λοιπόν, την ώρα συζητάμε για το όνειρο που είδαμε στον ύπνο μας, γαργαλιόμαστε, επιλέγουμε τα υλικά της διακόσμησης των pancakes, στολίζουμε το τραπέζι του πρωινού, κάνουμε αστεία. Αλλά ακόμα κι αν αυτό σας φαίνεται βαρύ δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε τις τηγανίτες σας αποβραδίς. - Μαμά, άσε για λίγο τον υπολογιστή. Ώρα για τηγανίτες! Πόση ώρα ακόμα θα χτυπάω τα αβγά; Βγάλανε φουσκάλες. Το καθήκον με καλεί! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε! Λίστα για ψώνια  170γρ. αλεύρι μπλε 1,5κ.γ. baking powder 270γρ. γάλα 1 αβγό λίγο αλάτι 1 μήλο ή 1 αχλάδι καθαρισμένο, τριμμένο λάδι για τηγάνισμα Η διαδικασία τόσο απλή που πιο απλή δεν γίνεται! Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας τελευταίο το τριμμένο φρούτο. Επειδή το φρούτο μαυρίζει σχετικά γρήγορα θα πρέπει να το προσθέσετε στο ζυμάρι δίχως να το καθυστερήσετε και πολύ. Χρησιμοποιήστε ένα πολύ μικρό τηγανάκι διαμέτρου 15εκ. περίπου και θα ετοιμάσετε περίπου 10 αφράτες και παχουλές τηγανίτες. Προσοχή! Οι τηγανίτες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, ίσα να ροδίσουν, αλλά προκειμένου να ψηθεί καλά το ζυμάρι μέχρι μέσα θα πρέπει να τις τηγανίσετε σε μέτρια φωτιά για να μην καούν απέξω και μέσα μείνουν άψητες. Επίσης, πρέπει να λαδώνετε το τηγανάκι με σταγόνες ελαιόλαδο για κάθε τηγανίτα που τηγανίζετε προκειμένου να μην κολλήσουν. Όταν τις ετοιμάζετε τοποθετήστε τις σε ένα βαθύ πιάτο φτιάχνοντας ένα μικρό πυργάκι όπου ο καθένας θα παίρνει από πάνω την τηγανίτα και ούτω καθεξής.