delta-logo

10 λόγοι που η θάλασσα κάνει καλό στην ψυχολογία του παιδιού

10 λόγοι που η θάλασσα κάνει καλό στην ψυχολογία του παιδιού

Η παραλία είναι ένας τόπος γεμάτος νέες εμπειρίες για τα παιδιά, τα βοηθάει να εκφράζονται δημιουργικά και φυσικά αποτελεί το πιο καλό «τονωτικό» για την ψυχολογία τους.

 

1. Η θάλασσα αναπτύσσει τη φαντασία

 

Τα παιδιά έχουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο και μια ιδιαίτερη ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες. Ένα βότσαλο ή ένα κοχυλάκι μέσα στην άμμο, μπορεί να μοιάζει με πραγματικό θησαυρό για το παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Οι νέες παραστάσεις και γενικά η εξερεύνηση καινούργιων πραγμάτων κυριολεκτικά συναρπάζουν, ειδικά τα παιδιά των πόλεων, που έχουν δεν έχουν μάθει πώς να λειτουργούν στο φυσικό περιβάλλον.

 

2. Τα παιχνίδια στην άμμο βοηθούν την πνευματική ανάπτυξη

 

Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει με τον πιο χαλαρό τρόπο την ιδανική απασχόληση για το παιδί. Στα παιδιά αρέσει να αφήνουν «το στίγμα τους στον κόσμο», τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών τους πάνω στην άμμο. Όταν έπειτα από αυτό το στάδιο τα παιδιά αρχίζουν να φτιάχνουν πύργους στην άμμο, έχουν κάνει ένα άλμα στην πνευματική τους εξέλιξη, μια που έχουν μάθει ότι μπορούν να καταφέρουν πράγματα με τα χέρια τους.

 

3. Μαθαίνουν νέα πράγματα

 

Η παραλία είναι ένας νέος κόσμος για τα βρέφη και τα νήπια. Σκεφτείτε πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί που στέκεται μπροστά από την απεραντοσύνη της θάλασσας, κοιτάζοντας τον ορίζοντα. Αυτή η αίσθηση της κατάπληξης και του δέους, καταγράφεται ως μία σημαντική αναπτυξιακή εμπειρία που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για τη δια βίου μάθηση.

 

4. Το κολύμπι χαρίζει στα παιδιά αυτοπεποίθηση

 

Το κολύμπι αποτελεί ένα πολύ καλό τονωτικό της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Το ότι μπορεί να επιπλέει, να παίζει στο νερό, να κάνει βουτιές, κολοτούμπες, να ισορροπεί σε μια πλαστική βαρκούλα ή ένα στρώμα είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να νιώσει το παιδί υπερήφανο για τα κατορθώματά του. 

 

5. Η θάλασσα εξασφαλίζει ψυχική ισορροπία

 

Η επαφή με «το μεγάλο και ευρύτερο» προκαλεί ένα ψυχικό «άνοιγμα» στο παιδί που το φέρνει σε ψυχική ισορροπία. Και βέβαια, η επαφή του με τα στοιχεία της φύσης, το νερό, την άμμο ή τα βότσαλα και το φως του ήλιου ενισχύει αυτό το αίσθημα.

 

6. Η θάλασσα χαρίζει αίσθηση ελευθερίας

 

Το παιχνίδι στη θάλασσα ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση. Εκτός, όμως, από την ψυχαγωγία, έχει και γενικότερα βιολογικό όφελος, γιατί ικανοποιεί την ανάγκη του για κίνηση, περιπέτεια, πειραματισμό, εκτόνωση και εξερεύνηση.

7. Η θάλασσα ηρεμεί τα παιδιά

 

Η θάλασσα δίνει στους ανθρώπους μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του. Αυτή η επαφή με τον εαυτό μας, μας βοηθά να εναρμονιστούμε πολύ πιο εύκολα με το φυσικό περιβάλλον. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και στα παιδιά. Η θέα του ανοιχτού ορίζοντα, η αισθητική που προσφέρει η φύση, τα μεγάλα τοπία, οι εναλλαγές της φύσης, είναι όλα καθοριστικά για να νιώσουν τα παιδιά ήρεμα και χαλαρά.

 

8. Η θάλασσα βοηθάει τα παιδιά να μοιράζονται

 

Στην παραλία τα παιδιά κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα. Δανείζονται κουβαδάκια, δίνουν φτυαράκια, φτιάχνουν παρέα κάστρα στην άμμο, παίζουν μπάλα, ανεβαίνουν όλα μαζί σε μια βάρκα, ή σε ένα κανό. Μοιράζονται, ανταλλάσσουν, τσακώνονται και κάνουν φίλους με μεγάλη ταχύτητα.

 

9. Η θάλασσα ανοίγει την όρεξη

 

Δεν είναι ακριβώς η θάλασσα αυτή που ανοίγει την όρεξη, αλλά η αυξημένη δραστηριότητα των παιδιών στην παραλία με το ελεύθερο παιχνίδι και το κολύμπι. Αποτελεί οπότε το ιδανικό μέρος για ένα παιδί δύσκολο στο φαγητό ή ανόρεχτο!

 

10. Η θάλασσα μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν το περιβάλλον

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγάπη για το περιβάλλον διαμορφώνεται από πολύ μικρή ηλικία και ότι η έκθεση σε υπαίθρια περιβάλλοντα όπως η παραλία, βοηθά τα μωρά και τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν μια δια βίου εκτίμηση για τη φύση.

 

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγος

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ