Υγιεινή διατροφή για παιδιά – 10 τρόποι για να την αγαπήσει

Υγιεινή διατροφή για παιδιά – 10 τρόποι για να την αγαπήσει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Παιδί & υγιεινή διατροφή! Δύσκολη αποστολή ή και όχι… Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σου τρόπους για να πειραματιστείτε μαζί και να επιλέξετε τον τρόπο που ταιριάζει στο παιδί για να αποκτήσει μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή.  

Επικοινωνώντας καθημερινά με άλλους γονείς θα συνειδητοποιήσεις ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ανατροφή των παιδιών είναι να τα πείσεις να τρέφονται υγιεινά. Πόσοι γονείς, άλλωστε, έχουν παιδιά που θέλουν διαρκώς να τρώνε γλυκά και «έτοιμα» φαγητά, αποφεύγοντας επίμονα την επιλογή των φρούτων και των λαχανικών;! Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, δε χρειάζεται να το «βάζεις κάτω».

Άλλωστε δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Μοιραζόμαστε μαζί σου ιδέες και τρόπους για να πειραματιστείτε μαζί και να επιλέξετε τον τρόπο που ταιριάζει στο παιδί για να αποκτήσει μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

1. Ενθάρρυνε το παιδί να «εμπλακεί» στο ζήτημα της διατροφής

Πάρε το παιδί μαζί στο σούπερμακετ, στη λαϊκή αγορά ή το παντοπωλείο και παρακίνησέ το να σε βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία της επιλογής και της μαγειρικής. Η ανακάλυψη των πρώτων υλών και του τρόπου μαγειρικής θα εμπνεύσει το παιδί να φάει πιο υγιεινά.

2. Περιόρισε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη από την κουζίνα

Προσπάθησε να μειώσεις την «παρουσία» τροφίμων που έχουν ζάχαρη από την κουζίνα. Έτσι, το παιδί δε θα έχει άμεση πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα και άρα δε θα μάθει από μικρό σε τέτοιες γεύσεις.

3. Βάλε φαντασία

Αν το παιδί δείχνει μια απέχθεια σε κάποια ομάδα τροφών, προσπάθησε να την εντάξεις στα φαγητά χωρίς να το καταλαβαίνει. Για παράδειγμα, αν δεν αγαπά τα λαχανικά μπορείς να τα «κρύβεις» με ευφάνταστους τρόπους σε σάλτσες ή χυμούς που ξέρεις ότι του αρέσουν γευστικά. Έτσι, σιγά σιγά η γεύση του θα εκπαιδευτεί και σε λίγο καιρό θα τα ζητάει από μόνο του.

4. «Παίξε» με τα χρώματα

Ένα χρωματιστό πιάτο με φαντασία δύσκολα θα απογοητεύσει ένα παιδί. Αντί, λοιπόν, για ένα μονόχρωμο πιάτο, εμπλούτισε το γεύμα του παιδιού σου με πολλά και χρωματιστά λαχανικά κάνοντας έτσι τη διαδικασία του φαγητού «παιχνίδι».

5. Γίνε το παράδειγμά του

Αν το παιδί σε βλέπει να τρως ανθυγιεινά, θα κάνει το ίδιο. Οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα και ειδικά σε αυτήν την ηλικία που το παιδί αντιγράφει ό,τι βλέπει, είναι καλό να βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά να τρέφονται σωστά και υγιεινά. Έτσι, έχει περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει και το παιδί το ίδιο παράδειγμα.

6. Δώσε του επιλογές

Μην επιμένεις σε ένα συγκεκριμένο υγιεινό γεύμα. Δώσε στο παιδί επιλογές φαγητού για να καταλάβει ότι δεν το καταπιέζεις, αλλά προσπαθείς να του εξηγήσεις τι είναι καλύτερο για την υγεία του.

7. Συνδύασε υγιεινά και «ανθυγιεινά» φαγητά

Τα παιδιά είναι συνήθως καχύποπτα με νέες γεύσεις και θέλουν το χρόνο τους για να δοκιμάσουν. Είναι πολύ εύκολο, λοιπόν, μέσα στο πιάτο του να υπάρχει μια γεύση που ήδη αγαπά με μία νέα, υγιεινή διατροφική επιλογή.

8. Πες «ναι» και στο «γρήγορο» φαγητό

Δε χρειάζεται να βγάλεις τελείως από τη διατροφή του το «γρήγορο» φαγητό. Πού και πού μπορεί το πιάτο του να περιέχει το αγαπημένο του, πιο «ανθυγιεινό» φαγητό. Έτσι το παιδί δε θα νιώθει καταπιεσμένο και θα δέχεται ευκολότερα στη διατροφή του τα υγιεινά φαγητά.

9. Φάτε την ώρα που παίζετε

Την ώρα που το παιδί ζωγραφίζει ή βλέπει μια ταινία με το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο προσπάθησε να του δώσεις κάτι που δεν έχει δοκιμάσει και είναι υγιεινό. Η προσοχή του θα αποσπάται και δύσκολα θα φέρει αντίρρηση, ενώ παράλληλα ο ουρανίσκος του θα εκπαιδευτεί στα υγιεινά τρόφιμα.

10. Θέλει υπομονή

Μην απογοητεύεσαι και μην το «βάζεις κάτω». Θέλει προσπάθεια και υπομονή για να «χτίσεις» ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στα παιδιά. Δώσε χρόνο και στον εαυτό σου και στο παιδί.