10 υπαίθριοι Χώροι για Βόλτα την Κυριακή στην Αθήνα με Παιδιά

10 υπαίθριοι Χώροι για Βόλτα την Κυριακή στην Αθήνα με Παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 4.6 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 7


Ο φυσικός κόσμος είναι ένα γιγάντιο, ανοιχτό εργαστήριο μάθησης. Τα παιδιά είναι έμφυτοι επιστήμονες και λατρεύουν να βλέπουν αξιοθέατα, να έρχονται σε επαφή με τις μυρωδιές, τους ήχους και τις υφές του εξωτερικού χώρου. Η φύση παρέχει αμέτρητες ευκαιρίες για ανακάλυψη, δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων και εκπαίδευση. Η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν και να πειραματίζονται με ιδέες. Επιστημονικά έχει διαπιστωθεί ότι το υπαίθριο παιχνίδι και η επαφή με τη φύση προάγει τη διανοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Η επαφή με τη φύση και το εξωτερικό περιβάλλον ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον αυτοεξέλιξης για ένα παιδί.

Πνευματικά οφέλη


Στη φύση, τα παιδιά σκέφτονται, αμφισβητούν και κάνουν υποθέσεις, διευρύνοντας έτσι τον νου τους. Είτε κρίνουν την απόσταση μεταξύ δύο βράχων πριν πηδήξουν είτε εξετάζουν πού πηγαίνουν τα έντομα το χειμώνα, τα παιδιά σκέφτονται συνεχώς όταν βρίσκονται στη φύση. Αυτές οι εμπειρίες προσφέρουν πραγματική, αυθεντική μάθηση όπως τίποτε άλλο. Καθώς τα παιδιά ρισκάρουν, προσπαθούν και αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά, αποκτούν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.
Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί είναι άφθονες. Από το να χτίσει ή να σκάψει στο χώμα, να παρακολουθήσει τα έντομα που στριφογυρίζουν, να παρατηρήσει τα πουλιά, να συλλέξει σπόρους ή να κατασκευάσει πράγματα με κλαδιά και λάσπη.

Συναισθηματικά οφέλη


Τα παιδιά αισθάνονται ελεύθερα στη φύση. Εξερευνούν, κυκλοφορούν και μπορούν να κάνουν θόρυβο, ερχόμενα σε επαφή με πολλές και διαφορετικές μορφές αυτοέκφρασης που συχνά περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Στη φύση, τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν, να σκαρφαλώσουν, να κυλήσουν και να φωνάξουν, κάτι που χαλαρώνει και μειώνει την ένταση, το άγχος και την ανησυχία.
Επιπλέον, η φύση ενισχύει την αίσθηση της γαλήνης και της ηρεμίας. Κάτι που παρέχει θεραπευτικές ιδιότητες στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Πολλά παιδιά με έντονη ενέργεια, επιβραδύνουν την παρόρμησή τους για να σκάψουν μια τρύπα στο χώμα, να δουν μια πασχαλίτσα να ετοιμάζεται να πετάξει ή αφιερώνουν απλά περισσότερο χρόνο σε μια λακκούβα λάσπης. Μέσα από αρκετές μελέτες έχουν διαπιστωθεί επίσης ότι η έκθεση στη φύση μειώνει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και του άγχους στα παιδιά.

Κοινωνικά οφέλη


Όταν τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους τους δίνεται η δυνατότητα για αλληλεπίδραση με νέους και διαφορετικούς ανθρώπους. Στη φύση, τα παιδιά μπορούν να παίξουν μόνα τους ή να συνδεθούν μεταξύ τους, να μάθουν να μοιράζονται και να λύνουν προβλήματα. Στον φυσικό κόσμο, τα παιδιά συχνά συνεργάζονται για να φτιάξουν παιχνίδια και κανόνες, επειδή δεν υπάρχουν προκαθορισμένα σύνολα οδηγιών. Βλέπουμε συχνά να καταπιάνονται σε ένα παιχνίδι παιδιά που δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη συνάντηση. Όταν εξερευνούν, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να μην βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από ενήλικες, γεγονός που τους δίνει χρόνο να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες και να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς αναστολές. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να απευθυνθούν για να παρηγορήσουν ένα άλλο παιδί ή φίλο που φαίνεται πληγωμένος ή λυπημένος.

Σωματικά οφέλη


Ο καθαρός αέρας του φυσικού κόσμου είναι αναζωογονητικός και προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της χτίζει ένα υγιές σώμα. Ακόμα και αν η ατμόσφαιρά της Αθήνας δεν αποτελείται από τον πλέον καθαρό αέρα, λόγω της ρύπανσης, στα πάρκα πάντοτε υπερισχύει το οξυγόνο και ο καθαρός αέρας. Ακόμα και η έκθεση στο ηλιακό φως σημαίνει ότι τα παιδιά απορροφούν βιταμίνη D, η οποία έχει πολλά θετικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπει επίσης στο παιδί να είναι πιο ενεργό σωματικά από το παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους. Καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια γίνονται περισσότερες καύσεις στο σώμα και ο μεταβολισμός του παιδιού παραμένει σε καλή λειτουργία.

Περιβαλλοντικά Οφέλη


Εκτός από τα ατομικά οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί από μία βόλτα στο πάρκο και τη σύνδεση με τη φύση, υπάρχει ένα συλλογικό όφελος που μοιραζόμαστε όλοι μας. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο παίζουν έξω, δημιουργώντας μια ενότητα κοινών εμπειριών. Τα παιδιά μας είναι οι μελλοντικοί διαχειριστές της γης. Για να μεγαλώσουν ενήλικες που είναι ενσυνείδητοι με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του πλανήτη μας, πρέπει πρώτα να αναπτύξουν μια βαθιά αγάπη για αυτό. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε στα παιδιά να μεγαλώσουν με σεβασμό απέναντι στη φύση είναι να ανοίξετε την πόρτα και να τα αφήσετε να εξερευνήσουν το θαύμα του φυσικού κόσμου.

O Δήμος Αθηναίων δημιούργησε το πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο & τα Πάρκα αλλιώς» για να αναδείξει τους κήπους και τα πάρκα της Αθήνας. Σχεδόν κάθε περιοχή και γωνιά της πόλης να αποτελεί εστία δημιουργικής απασχόλησης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και είναι ιδανική για μια κυριακάτικη Βόλτα με τα παιδιά.

Experience Park στον ΆλιμοΣτο πάρκο έχουν φυτευτεί 500 δέντρα και 55.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες. Ο κήπος Zen είναι μια όαση που προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τη φύση. Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν πλήθος φυτών αλλά και να χαλαρώσουν σε ένα μέρος, όπου το στοιχείο του νερού και η μεσογειακή φύση κυριαρχούν.
Στο πάρκο θα συναντήσετε λίμνη για τη συλλογή βρόχινου νερού για τις ανάγκες ύδρευσης. Τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν από το σιντριβάνι με εκατοντάδες πίδακες νερού που δημιουργούν υπέροχες χορογραφίες. Για τα παιδιά, υπάρχει παιδική χαρά, με πληθώρα παιχνιδιών, κατασκευασμένα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, προσφέροντας διασκέδαση, περιπέτεια και εκπαίδευση.

Παιδικό πάρκο Πικιώνη στην ΦιλοθέηΑυτό το μέρος δεν αποτελεί απλώς πάρκο για βόλτα με τα παιδιά. Πρόκειται για ένα διατηρητέο μνημείο που εκεί συναντάς παιδική χαρά, μονοπάτια, γεφυράκια. Πρόκειται για μία παιδική χαρά στον λόφο Φιλοπάππου σε ένα πολύ μεγάλο περιφραγμένο μέρος, που δημιούργησε πριν χρόνια ο ίδιος ο Δημήτρης Πικιώνης. Στο πάρκο αυτό υπάρχει εξοπλισμός (παγκάκια, παιδική χαρά από ξύλινη βάρκα, καλύβα) που προσφέρει πολλές εναλλακτικές συλλογικού ή ατομικού αυθόρμητου παιχνιδιού. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος του δημιουργού. Να φτιάξει έναν χώρο που θα εξάπτεται η φαντασία των παιδιών. Η παιδική χαρά έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο Παιδικής Χαράς από Έλληνες και ξένους και ως διατηρητέο μνημείο της Νεότερης Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εθνικός ΚήποςΜέρη σαν τον εθνικό κήπο στο κέντρο της Αθήνας μαγνητίζουν τα παιδιά και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Τα παιδιά συναντούν εκεί πολλά και διαφορετικά είδη δέντρων, διαβάζουν τα ονόματά τους από τις ταμπέλες που υπάρχουν και έρχονται σε επαφή με διαφορετικά είδη φυτών. Στον Εθνικό Κήπο υπάρχουν πολλά μονοπάτια που το καθένα οδηγεί σε ένα διαφορετικό τοπίο. Μπορούν επίσης να παίξουν στο πάρκο, να ταΐσουν τις πάπιες ή να παρακολουθήσουν τις χελώνες, τις κατσίκες, τα παγόνια. Στο χώρο στεγάζεται καφετέρια προσφέροντας ευχάριστα διαλείμματα. Υπάρχουν επίσης ανακαινισμένες παιδικές χαρές. Δίπλα ακριβώς από το εθνικό πάρκο δεσπόζει η Βουλή των Ελλήνων. Μπορεί η βόλτα αυτή να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο στον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης


Το πάρκο εκτείνεται σε μία έκταση 12 στρεμμάτων και διαθέτει νέα παιδική χαρά πιστοποιημένη για την ασφάλεια των οργάνων της, εκπαιδευτικό βοτανικό κήπο, πάρκο σκύλων, χώρο για πικ-νικ, γήπεδο 5Χ5, ελεύθερο χώρο παιχνιδιού και θερινό κινηματογράφο.

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος


Στον χώρο του όμορφου πάρκου εκτείνεται το άλσος. Εκεί συναντά κανείς δέντρα, μερικά φυτά, χώρους πράσινου αλλά και χώρους άθλησης και παιχνιδιού. Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει ένα μικρό θέατρο. Ιδανικός χώρος για κυριακάτικη βόλτα με τα παιδιά και πικ νικ στο γρασίδι.

Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση


Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση βρίσκεται στο Ίλιον και είναι ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αττικής. Εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 1.200 στρεμμάτων. Μέσα εκεί δεσπόζει ο Πύργος της Βασίλισσας Αμαλίας, από την οποία δημιουργήθηκε πριν χρόνια και το πάρκο. Υπάρχουν πολλές διαδρομές ιδανικές για χαλαρό περπάτημα ή ποδήλατο. Εκτός από την πλούσια φύση ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το υγρό στοιχείο. Περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, που συνδέονται μεταξύ τους. Στις όχθες τους βρίσκουν και καταφύγιο πλήθος πουλιών ακόμα και πολύχρωμοι παπαγάλοι. Πολλά παιδία φτιάχνουν τα Σαββατοκύριακα ταϊστρες για τα πουλιά. Υπάρχουν οργανωμένα τραπεζάκια και πολλά παιδιά επιλέγουν να γιορτάσουν ακόμα και τα γενέθλιά τους στο μέρος αυτό.

Άλσος Βεϊκου


Λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου. Έχει έκταση 256 στρέμματα. Το Άλσος αποτελεί μια τεράστια έκταση πράσινου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Τα παιδιά μπορούν να αθληθούν καθώς διαθέτει γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου, υπαίθρια όργανα γυμναστικής αλλά και να παίξουν ελεύθερα. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν επίσης πίστες skateboard και θερινός κινηματογράφος.

Πάρκο Γουδή


Αυτό το πάρκο προσφέρεται για αναψυχή και χαλάρωση. Στον στο χώρο του πάρκου υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, γηπέδου ποδοσφαίρου, κλειστού γυμναστηρίου και ανοικτού γηπέδου μπάσκετ.

Πάρκο Ελευθερίας


Σε έναν καταπράσινο λόφο στην καρδιά της Αθήνας το Πάρκο Ελευθερίας αποτελεί ιδανικό προορισμό για βόλτα με τα παιδιά. Το πάρκο αυτό είναι ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης, πικ νικ , συνάντησης με φίλους, εξερεύνησης.

Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου Νέα Ερυθραία


Ένα πάρκο με μοντέρνα αισθητική δίπλα στο δάσος Μορτερό. Χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες από μονοπάτια περιπάτου και κανάλια με νερό που απλώνονται σε όλη την έκταση. Υπάρχει παιδική χαρά για παιδιά από 3 ετών. Οι δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι επίσης άφθονες, όπως εναέριες διαδρομές με σκοινιά, ιστός αράχνης, ράμπα skate και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Επίσης υπάρχει αρκετή έκταση και πράσινο για τα παιδιά για να τρέξουν, να παίξουν μπάλα αλλά και να κάνουν ποδήλατο στους ποδηλατοδρόμους.