5+1 tips για τη σωστή υγιεινή του βρέφους.

5+1 tips για τη σωστή υγιεινή του βρέφους.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μία «έντρομη» μαμά και ένα μωρό που κλαίει, είναι συχνά η εικόνα του πρώτου, δεύτερου, τρίτου… εκατοστού του μπάνιου. Οι συμβουλές του παιδιάτρου κάνουν το μπάνιο αλλά και τις υπόλοιπες ρουτίνες της υγιεινής του μωρού ευκολότερες. Ο λιλιπούτειος άνθρωπος ήρθε στη ζωή και θέλει αγάπη και φροντίδα, η οποία δεν αφορά μόνο τη σίτισή του και τη διαμονή του σε ασφαλές περιβάλλον αλλά και τη σωστή του υγιεινή:

1. Μπάνιο, η ιεροτελεστία: Κατά προτίμηση γίνεται σε σταθερή ώρα αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και πάντα πριν από το γεύμα. Η διάρκειά του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά, γιατί η επαφή με το νερό προκαλεί ξηρότητα στη βρεφική επιδερμίδα, ειδικά όταν είναι σε υψηλή θερμοκρασία. Ιδανικά, η θερμοκρασία του μπάνιου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 32 και 37ο C γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού θερμομέτρου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο μπάνιο που θα πρέπει να είναι 27ο C, ενώ για το υπόλοιπο σπίτι προτείνουμε μία μέση θερμοκρασία 22 βαθμών.

Για το μπάνιο του βρέφους επιλέγουμε βρεφικά προϊόντα με ουδέτερο ph και δεν κάνουμε υπερβολές: όσο λιγότερα προϊόντα χρησιμοποιούμε τόσο το καλύτερο για το βρέφος εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις ατοπίας που χρήζουν ειδικής περιποίησης.

2. Καθαρίζοντας αυτιά και μάτια: Τα αυτιά καθαρίζονται μόνο εξωτερικά και ποτέ με μπατονέτες, οι οποίες αφαιρούν τη στοιβάδα της κυψελίδας που επαλείφει και προστατεύει τον ακουστικό πόρο. Μπορείτε να τα καθαρίσετε κατά τη διάρκεια του μπάνιου με ένα μαλακό σφουγγαράκι ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό. Σε κάθε περίπτωση στεγνώστε καλά με μία μαλακή πετσετούλα.

Τα μάτια τα καθαρίζουμε με αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό με φορά από τη μύτη προς την εξωτερική γωνία του ματιού. Χρησιμοποιούμε διαφορετική γάζα για το κάθε μάτι.

3. Προσοχή στα νυχάκια του! Τα νεογνικά νύχια είναι εξαιρετικά μαλακά και δεν τα κόβουμε, αλλά με τα δάκτυλά μας τα «τραβάμε» ελαφρά, αφαιρώντας έτσι την άκρη τους.

Στα βρέφη, αργότερα, χρησιμοποιούμε μία χάρτινη λίμα, που είναι πιο ασφαλής ή το ειδικό ψαλιδάκι νυχιών για βρέφη.

4.Αλλαγή πάνας: Αλλάζουμε συχνά την πάνα του μωρού, το οποίο πρέπει να είναι απαραιτήτως στεγνό πριν το γεύμα και πριν από τον ύπνο. Πλένουμε το βρέφος τοπικά και σχολαστικά σε κάθε αλλαγή, στεγνώνουμε καλά την περιοχή, ώστε να μην υπάρχει υγρασία και τέλος, χρησιμοποιούμε μία βρεφική προστατευτική κρέμα.

5.Η φροντίδα του ομφαλού: Το κολόβωμα του ομφαλού, που πέφτει αυτόματα τη 2η με 3η εβδομάδα ζωής, χρειάζεται περιποίηση, δηλαδή καθαρισμό με διάλυμα οινοπνεύματος 70% τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα ή ακόμη και σε κάθε αλλαγή πάνας για όλο το διάστημα μέχρι να πέσει και για 1-2 μέρες μετά.

6.Αγαπημένο μου πλυντήριο: Πλένουμε τα βρεφικά ρούχα χωριστά από τα ρούχα της οικογένειας σε υψηλές θερμοκρασίες (70ο -95ο C) πάντα με ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη απορρυπαντικά και αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μαλακτικό, καθώς δεν αφαιρείται στο ξέβγαλμα. Για παιδιά με ατοπικό δέρμα, ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει ειδικά προϊόντα που ελαχιστοποιούν τις δερματικές αντιδράσεις.

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, Παναγιώτας Παναγιωτοπούλου.