5 «εκπαιδευτικά» παιχνίδια να παίξετε με το μωρό σας

5 «εκπαιδευτικά» παιχνίδια να παίξετε με το μωρό σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ο πρώτος χρόνος του μωρού μας, είναι μια περίοδος γεμάτη ευτυχία, χαρά,  παιχνίδι, αλλά  και πολλούς υπέροχους «σταθμούς» ανάπτυξης. Δείτε ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια που θα βοηθήσουν το μωρό σας να ανακαλύψει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του.

 

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τις κινητικές δεξιότητες

 

Tα καλύτερα παιχνίδια για να ενθαρρύνετε τις κινητικές του δεξιότητες είναι το κρυφτό, το κυνηγητό, η μπάλα και οι κύβοι.

 

Το κρυφτό, βοηθά τα μωρά να αναγνωρίζουν σχήματα (π.χ. το να βρίσκουν το αντικείμενο που κρύψατε) αλλά και καταστάσεις (π.χ. ότι η μαμά κρύφτηκε αλλά θα εμφανιστεί ξανά).

 

Το κυνηγητό, βοηθάει το μωρό επιτρέπει να εξασκεί το σώμα του και να μαθαίνει τον πιο γρήγορο τρόπο για να μπουσουλήσει ή να περπατήσει. Όσο περισσότερο εξασκείται το παιδί έτσι, τόσο πιο σπάνια θα πέφτει, ενώ θα μάθει να έχει καλύτερο συντονισμό κινήσεων.

 

Η μπάλα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια, μια που παίζοντας μαζί τους, το μωρό μαθαίνει να πιάνει, να πετά, να κυλά και να κλωτσά. Ταυτόχρονα, βελτιώνει το συγχρονισμό χεριού-ματιού και, εφόσον το παιδί μπορεί να περπατά, το παιχνίδι με τη μπάλα το βοηθά να διατηρεί την ισορροπία του. Σε πάμπολλα χρώματα και με ατελείωτα σχέδια, μικρές χνουδωτές ή υφασμάτινες μπάλες μπορούν να του χαρίσουν πολλές ώρες παιχνιδιού.

 

Οι κύβοι, είναι ένα ακόμη  αγαπημένο παιχνίδι για παιδιά της ηλικίας αυτής. Στην ουσία τίποτα δεν παρακινεί ένα μωρό να μπουσουλήσει περισσότερο από έναν πύργο από κύβους που έχει στηθεί εκεί για να γκρεμιστεί. Η επιθυμία του μωρού μας να χτίσει τους δικούς του πύργους τοποθετώντας τον έναν κύβο πάνω στον άλλον το βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη της κινητικότητάς του.

 

Μουσικά παιχνίδια

 

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κατάλληλο είδος μουσικής μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό ή να το κινητοποιήσει. Επιπλέον, όταν τραγουδάτε στο μωρό σας, του δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο. Οπότε η μουσική μπορεί να διεγείρει την νοητική ανάπτυξη του μωρού, αλλά βοηθάει και το συναισθηματικό δέσιμο με το γονιό. Η ποικιλία μάλιστα, στα μουσικά ερεθίσματα είναι το κλειδί για την τόνωση των διεργασιών στον εγκέφαλό του.

 

Κούκλες και λούτρινα ζωάκια

 

Απαλά χνουδωτά αρκουδάκια, σκυλάκια, τρυφερά κουκλάκια. Αυτά τα μικρά «φετίχ» έχουν τη δική τους θέση στις παιδικές ζωές. Η αγκαλιά τους τα ηρεμεί, είναι οι πιστοί τους φίλοι, που δίπλα τους νιώθουν ασφάλεια και που όταν το κρατά, παίρνει δύναμη, μπορεί να αντέξει την απουσία της μαμάς και του μπαμπά!

 

Παιχνίδια με έντονα χρώματα και σχήματα

 

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα, μπορούν όμως να δουν τα πιο έντονα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το έντονο μπλε. Γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες για τους πρώτους μήνες της ζωής τους πρέπει να περιλαμβάνουν χρώματα και σχήματα. Στο εμπόριο θα βρείτε αμέτρητα παιχνίδια με χρώματα και σχήματα, κατάλληλα για την ηλικία αυτή, αλλά μπορείτε κι εσείς να το παρακινείτε να μαθαίνει πράγματα. Στο τραπέζι του φαγητού, για παράδειγμα, μπορείτε να δείχνετε στο παιδί τα χρώματα και τα σχήματα των τροφών, π.χ. τα καρότα στο πιάτο του. Αλλά και οτιδήποτε βλέπετε, εντός και εκτός σπιτιού, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα χρώματος και σχήματος.

 

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη μάθηση

 

Και τα πιο κατάλληλα για να ενθαρρύνουν τη μάθηση δεν είναι παρά τα βιβλία. Διαβάστε στο μωρό σας του βιβλία με εικόνες, δείξτε του τις χρωματιστές ζωγραφιές και διαβάστε του την ιστορία. Προτιμήστε βιβλία από υλικά που δεν καταστρέφονται, όπως ύφασμα ή χοντρό χαρτόνι, για να μπορεί να τα επεξεργαστεί μόνο του. Τα βιβλία βοηθούν στη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη τους καθώς και στην ανάπτυξη της κινητικότητας των χεριών και των δαχτύλων αφού το παιδί σας μαθαίνει να γυρίζει τις σελίδες τους. Το συνεχές διάβασμα στα μωρά εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και θέτει τα θεμέλια για την μελλοντική σχολική τους επιτυχία. Τα υφασμάτινα βιβλιαράκια με έντονα χρώματα και χαρούμενα σχέδια θα το κάνουν όχι μόνο να χαμογελάσει αλλά και να εκτιμήσει το διάβασμα από πολύ νωρίς. Και θυμηθείτε: Ακόμα κι όταν τα μωρά απλώς προσποιούνται ότι διαβάζουν, εξασκούν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες που προηγούνται της ανάγνωσης.