Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
12 Σεπτεμβρίου 2017
Η ασφάλεια του παιδιού είναι η πρώτη μέριμνα κάθε γονιού. Κι όμως, πολύ συχνά, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε κάνουμε λάθη που μπορεί να θέσουν τα παιδιά μας σε κίνδυνο, όπως αυτά:
Χρησιμοποιούμε στράτες
Αν και κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένες, οι στράτες είναι κάτι που πλέον οι ειδικοί δεν συνιστούν στους γονείς να χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών της δεκαετίας, στην Αμερική πάνω από 6.000 παιδιά το χρόνο κατέληγαν στο νοσοκομείο από άσχημα χτυπήματα που οφείλονταν στη χρήση στράτας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ένα παιδί που ακόμα δεν μπορεί να ελέγξει καλά το σώμα και το βηματισμό του, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται αυτόνομα και να κουτουλάει πάνω σε έπιπλα, να πλησιάζει ηλεκτρικές συσκευές ή ακόμα και σκάλες, πολλά μπορούν να συμβούν! Είναι προτιμότερο να επιλέξετε για το παιδί σας ένα άλλου είδους παιχνίδι για να μάθει να στέκεται και να περπατάει, όπως οι σταθμοί δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μια οριζόντια επιφάνεια (σαν τραπεζάκι) με διάφορα παιχνιδάκια, πάνω σε μια βάση που παραμένει ακίνητη.
Δεν τοποθετούμε σωστά το παιδί στο αυτοκίνητο
Ακόμα κι αν νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν μπορούμε από τη θέση του οδηγού να βλέπουμε το πρόσωπο του παιδιού μας από τον καθρέφτη, για εκείνο είναι πολύ πιο ασφαλές να παραμένει σε ειδικό καθισματάκι που κοιτάζει προς τα πίσω μέχρι να γίνει τουλάχιστον δέκα κιλά (αν και οι πιο σύγχρονες οδηγίες συστήνουν αυτού του είδους τα καθίσματα για πολύ περισσότερο). Ο λόγος είναι ότι στα μικρά παιδιά, το κεφάλι είναι πολύ πιο μεγάλο και βαρύ από το υπόλοιπο σώμα και γι' αυτό σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιθανό να προκληθεί σημαντική βλάβη στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη του καθώς θα μετακινηθεί μπροστά. Αντίθετα, όταν το παιδί κάθεται σε καθισματάκι που κοιτάζει προς τα πίσω, η ένταση της σύγκρουσης θα κατανεμηθεί εκτός από το κεφάλι στους ώμους και την πλάτη του, θα μοιραστεί δηλαδή σε μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
Κατεβαίνουμε μαζί του την τσουλήθρα
Σας φαίνεται ότι θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να πάρετε το παιδί αγκαλιά και να γλιστρήσετε μαζί στην τσουλήθρα; Ξανασκεφτείτε το! Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που το παιδί για κάποιο λόγο «κολλάει» σε κάποιο σημείο (επειδή, για παράδειγμα, το παπούτσι του κοντράρει στα πλαϊνά της τσουλήθρας) και το βάρος του γονιού που ακολουθεί προκαλεί τραυματισμούς ή και κατάγματα στη μέση ή τα πόδια του! Εάν το παιδί φοβάται να κατέβει μόνο του, μπορείτε να το κρατάτε από το έδαφος, ακόμα κι αν έτσι μπορεί να κάνει μόνο τη μισή διαδρομή, ή να περιμένετε μέχρι να ξεπεράσει το φόβο του και να τολμήσει να κατέβει μόνο του!
Δεν χρησιμοποιούμε τα φρένα στο καροτσάκι
Τα φρένα δεν είναι μόνο για την περίπτωση που έχουμε σταματήσει το καροτσάκι σε έναν κατηφορικό δρόμο, αλλά για κάθε φορά που το παιδί είναι μέσα στο καροτσάκι κι εμείς για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να το κρατάμε. Απλά σκεφτείτε ότι την ώρα που εκείνο κοιμάται καθισμένο κι εσείς πίνετε τον καφέ σας λίγο πιο δίπλα στην πλατεία, κάποιος περαστικός μπορεί κατά λάθος να το σπρώξει προς το δρόμο ή την κατηφόρα! Εάν μάλιστα το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και όχι μωρό, μπορεί από μόνο του να βάλει σε κίνηση το καρότσι, κουνώντας απλά τα πόδια του ή το σώμα του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βάζετε το φρένο για να ακινητοποιήσετε πλήρως το καρότσι, κάθε φορά που θέλετε να βάλετε και να βγάλετε το παιδί από αυτό.
Δίνουμε στο παιδί να φάει κάτι καθ' οδόν
Μερικές φορές, ένα μπισκοτάκι ή ένας χυμός είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποσπάσουμε την προσοχή του παιδιού και να το κάνουμε να ησυχάσει για λίγη ώρα όταν είμαστε στο αυτοκίνητο. Το πρόβλημα είναι ότι εάν το παιδί για κάποιο λόγο στραβοκαταπιεί και κινδυνεύει να πνιγεί, πολύ δύσκολα θα έχουμε το χρόνο που απαιτείται για να παρκάρουμε με ασφάλεια το αυτοκίνητο και να βγούμε έξω για να το βοηθήσουμε. Επιπλέον, τα ποτηράκια με ενσωματωμένο καλαμάκι ή τα κουταλάκια που μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να το τραυματίσουν στο πρόσωπο εάν χρειαστεί να πατήσουμε απότομα φρένο τη στιγμή που τρώει ή πίνει. Γι' αυτό, καλύτερα να μην του δίνουμε τίποτα να καταναλώνει στο αυτοκίνητο κι αν πρόκειται να κάνουμε ένα πολύωρο ταξίδι να προγραμματίσουμε στάσεις για να μπορέσει να φάει κάτι με ασφάλεια.