Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
18 Αυγούστου 2020
Χωρίς άγχος, με υπομονή και μικρά μυστικά, μοιραζόμαστε μαζί σου κάποιες ιδέες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα νυχτερινά κλάματα ή την πείνα του μωρού.
Η στέρηση ύπνου -ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες προκλήσεις, όπως το να πρέπει να πας στη δουλειά το πρωί ή να έχεις δυσκολία στο να θηλάσεις- είναι μία δοκιμασία για κάθε νέα μαμά, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Σχεδόν όλα τα μωράκια ξυπνούν και μία και δύο φορές μέσα στη νύχτα τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κάνοντας πολύ συχνά τη μαμά να νιώθει αρκετά εξαντλημένη, ταλαιπωρημένη και ορισμένες φορές αδύναμη να αντιμετωπίσει την έλλειψη ύπνου και την κούραση. Δεν είσαι η μόνη! Χιλιάδες μανούλες εκεί έξω αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με σένα και κάποιες από αυτές δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια, ούτε καν από το σύντροφό τους.
Αν κι εσύ είσαι νέα μανούλα και έχεις έρθει αντιμέτωπη με αρκετά ξενύχτια και νυχτερινά κλάματα του μωρού σου τελευταία, δε χρειάζεται να στενοχωριέσαι ή και να απογοητεύεσαι. Έχουμε συγκεντρώσει για εσένα 5 τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα ξενύχτια με το μωρό και να είσαι και εσύ όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη και ήρεμη γίνεται στην καθημερινότητά σου.
Μπορείς να κάνεις τη διαδικασία όσο πιο «διασκεδαστική» - για σένα- γίνεται
Από νωρίς το βράδυ μπορείς να προετοιμάσεις έναν άνετο χώρο μέσα στο σπίτι για το ξενύχτι που θα προκύψει. Καλό είναι να συγκεντρώσεις δίπλα σου τον φορτιστή, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, ένα σνακ, ένα βιβλίο, ένα μαξιλάρι ή ό,τι άλλο χρειάζεσαι μαζί σου την ώρα που θηλάζεις το μωρό. Όπως το μωράκι σου, έτσι κι εσύ πρέπει να το απολαμβάνετε!
Προσπάθησε να ελέγχεις τις σκέψεις σου
Θα υπάρξουν στιγμές κατά τη διάρκεια των ξενυχτιών που θα σκέφτεσαι ότι αυτό που σου συμβαίνει είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο και ότι ίσως δε θα καταφέρεις να κοιμηθείς ποτέ ξανά, όπως στο παρελθόν. Δε χρειάζεται, όμως, να πανικοβάλλεσαι, ούτε να κάνεις τέτοιου είδους σκέψεις. Μια περίοδος είναι κι αυτή που -πίστεψέ μας- θα περάσει σύντομα. Καλό είναι να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου και με τη λογική να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που βιώνεις είναι μια φυσιολογική κατάσταση μιας νέας μαμάς. Άλλωστε, δεν είσαι η μόνη μαμά που ξενυχτά για να ταΐσει το μωρό της. Όλες οι μαμάδες βιώνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα σε αυτή την πρώιμη ηλικία του μωρού τους.
Μπορείς να οργανώσεις τα ξενύχτια με τη βοήθεια του συντρόφου σου
Καλό είναι πριν κοιμηθείτε το βράδυ να έχετε φτιάξει ένα πλάνο με τον σύντροφο/σύζυγό σου για το ποιος θα σηκωθεί τη νύχτα να αντιμετωπίσει το κλάμα του μωρού. Έτσι, αντιμετωπίζοντας τα ξενύχτια του μωρού εναλλάξ δε θα είσαι κι εσύ εξαντλημένη όλη την υπόλοιπη μέρα. Σκέψου πως είναι κι αυτό μέρος στο μεγάλωμα του παιδιού σας και ναι, πρέπει και οι δύο να συμμετέχετε σε αυτό!
Καλό είναι να πηγαίνεις νωρίς για ύπνο
Μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς νωρίς, την ώρα που ήδη έχεις βάλει το μωρό για ύπνο, ή μπορεί να θες να απολαύσεις λίγο χρόνο μόνη σου μπροστά στην τηλεόραση ή να μιλήσεις με μία φίλη σου στο τηλέφωνο, ωστόσο, καλό είναι να προτιμήσεις αντ’ αυτών να κοιμηθείς κι εσύ νωρίς. Έτσι θα έχεις χορτάσει λίγο ύπνο, όταν το μωρό σου θα αρχίσει να κλαίει μέσα στη νύχτα και θα αναζητά… την μανούλα του! Ωστόσο όποτε νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό για να αποφορτιστείς, να το κάνεις για να νιώσεις εσύ καλύτερα. Άλλωστε αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, ακόμα και αν σου στοιχίσει κάποιες φορές λίγες ώρες ύπνου.
Αν το έχεις ανάγκη, δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια
Αν αισθάνεσαι ότι έχεις κουραστεί ή ότι δεν τα βγάζεις πέρα, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια της μαμάς σου ή της πεθεράς σου ή οποιουδήποτε αγαπημένου προσώπου εμπιστεύεσαι και μπορεί να σε στηρίξει, ώστε να έρχεται μερικά βράδια μέσα στην εβδομάδα και να σε βοηθάει. Δεν είναι κακό, άλλωστε, να έχεις κι εσύ λίγο χρόνο για να ξεκουράζεσαι σωματικά και ψυχικά, ούτε είναι κακό να ζητάς βοήθεια. Μια νέα μαμά δεν χρειάζεται να είναι super ηρωίδα για να είναι καλή μητέρα! Χρειάζεται κι εκείνη να βρει τις ισορροπίες της για να χτίσει μια όμορφη και ήρεμη σχέση με το μωράκι της.