Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
17 Μαρτίου 2023
Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο θηλασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης των παιδιών. Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό φαγητό για βρέφη. Είναι ασφαλές, καθαρό και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία από πολλές κοινές παιδικές ασθένειες. Tο μητρικό γάλα παρέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος για τους πρώτους μήνες της ζωής του, και συνεχίζει να παρέχει έως και τις μισές ή περισσότερες από τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού κατά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους και έως και το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους ζωής. Ποιες όμως είναι σωστές στάσεις θηλασμού για το νεογέννητο μωρό;
Τα παιδιά που θηλάζουν αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης, είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και λιγότερο επιρρεπή σε εμφάνιση διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. (Breastfeeding,WHO)
Υπάρχουν διάφορες στάσεις θηλασμού τις οποίες μπορείτε να υιοθετήσετε για το νεογέννητο σας. Όταν αποκτήσετε το πρώτο σας μωράκι ο θηλασμός είναι μια πολύ καινούργια διαδικασία για εσάς και σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε τις στάσεις που έχετε δει ή έχετε ακούσει. Αφού εξοικειωθείτε με τη διαδικασία, θα νιώσετε την αυτοπεποίθηση να πειραματιστείτε με διάφορες στάσεις θηλασμού. Πριν το καταλάβετε θα βρείτε τις στάσεις στις οποίες νιώθετε πιο άνετα και ταιριάζουν περισσότερο σε εσάς και τα μωρό σας.
Αν και θα δείτε ή θα ακούσετε για πολλές στάσεις θηλασμού, συνιστούμε να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το μωρό σας. Η πιο βολική στάση κατά τις πρώτες μέρες περιγράφεται παρακάτω. Μπορείτε να καθίσετε με το μωρό στην αγκαλιά σας. Θα πρέπει το σώμα του μωρού να είναι ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα σας και η κοιλιά του να ακουμπά τη δική σας (κοιλίτσα με κοιλίτσα). Με το αντίθετο χέρι σας πιάνετε το στήθος (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Στη συνέχεια κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή. Όταν το μωρό σας ανοίξει το στόμα του, φέρτε το πιο κοντά για να πιάσει το στήθος. Στο στόμα του πρέπει να έχει όχι μόνο τη θηλή αλλά και την θηλαία άλω (το σκούρο καφέ γύρω από την θηλή).
Δεν απαιτείται να θηλάζετε σε συγκεκριμένη στάση. Μπορείτε να θηλάζετε σε ξαπλωτή, καθιστή ή όρθια θέση. Αν σας αρέσει μια στάση που δεν έχετε ξαναδεί ή ξανακούσει νιώσετε αυτοπεποίθηση να την εφαρμόζετε. Εφόσον, εσείς και το μωρό σας νιώθετε άνετα και το μωρό σας φαίνεται να γαντζώνεται και να θηλάζει σωστά τότε μπορείτε να θηλάσετε σε οποιαδήποτε στάση θέλετε.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο θηλασμός δεν πόνα. Αν πονάτε να είστε σίγουρη ότι κάτι κάνετε λάθος! Πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσετε σωστά. Πως; Γλιστράτε το μικρό σας δάχτυλο στο στόμα του μωρού ώστε να πιάσει το δάχτυλο σας και να αφήσει την θηλή. Έπειτα κάνετε ξανά την προσπάθεια να το τοποθετήσετε σωστά στο στήθος όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή και την θηλαία άλω (σκούρο καφέ τμήμα γύρω από τη θηλή). Εάν όλα γίνονται σωστά δεν θα πονάτε, το μωρό θα φαίνεται ικανοποιημένο και θα το ακούτε να καταπίνει.
Παρακάτω θα βρείτε τις 5 συχνότερες στάσεις θηλασμού:
Η ξαπλωτή στάση σε ύπτια θέση
Αυτή η στάση μπορεί να εφαρμοστεί κατά τον πρώτο θηλασμό. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όλες τις μαμάδες αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική αν θηλάζετε ένα πρόωρο μωρό, δίδυμα ή μωρό που δυσκολεύεται να γαντζωθεί.
Η στάση αγκαλιά
Η στάση αγκαλιά είναι η πιο γνωστή στάση θηλασμού. Μπορεί να σας είναι δύσκολο να θηλάσετε σε αυτή τη στάση από την αρχή, αλλά αν το μωρό σας γαντζωθεί καλά θα γίνει μια άνετη στάση θηλασμού.
Η στάση αντίστροφη/χιαστί αγκαλιά
Η αντίστροφη ή χιαστί αγκαλιά είναι πολύ καλή για το θηλασμό πρόωρων, νεογνών ή μωρών που δυσκολεύονται να γαντζωθούν. Σε αυτή η στάση μπορείτε να βλέπετε τόσο τη θηλή όσο και το στόμα του μωρού σας. Επιπλέον, αφού κρατάτε το κεφάλι του μωρού σας έχετε περισσότερο έλεγχο και μπορείτε να οδηγήσετε το μωρό σας σε ένα καλό γάντζωμα.
Η στάση “ράγκμπι” (κράτημα κάτω από την μασχάλη)
Είναι η καλύτερη στάση για το θηλασμό διδύμων. Είναι επίσης μια προτεινόμενη στάση για το θηλασμό μετά από καισαρική τομή ώστε το μωρό να μην ξαπλώνει κατά μήκος της κοιλιάς σας. Συχνά οι μαμάδες με μεγάλα στήθη και οι μαμάδες με επίπεδες ή ανάστροφες θηλές προτιμούν αυτή τη στάση. Πρόκειται για μια από τις στάσεις που σας επιτρέπουν να βλέπετε ταυτόχρονα το στόμα του μωρού σας και τις θηλές σας.
Η στάση “ξαπλωμένοι στο κρεβάτι”
Αυτή η στάση είναι τέλεια για τη μαμά που νιώθει κουρασμένη και θέλει να ξαπλώσει. Είναι πολύ καλή στάση και θα σας βολέψει για τα βραδινά γεύματα. Είναι ακόμη κατάλληλη στάση για όσες έχουν κάνει καισαρική τομή.
Ακόμη κι αν επιλέξετε μια από αυτές τις στάσεις ή βρείτε μια άλλη στάση που σας βολεύει, το καλύτερο είναι να εναλλάσσετε τις στάσεις που χρησιμοποιείτε. Εναλλάσσοντας τις στάσεις θηλασμού, δίνετε τη δυνατότητα στο μωρό σας να απομυζήσει όλες τις περιοχές του μαστικού αδένα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν κατά το θηλασμό.