Θηλασμός τις πρώτες μέρες: Οδηγίες για να γίνει σωστά

Θηλασμός τις πρώτες μέρες: Οδηγίες για να γίνει σωστά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Κάθε μητέρα μπορεί να αισθάνεται άγχος σχετικά με τον θηλασμό τις πρώτες μέρες στο σπίτι μετά το μαιευτήριο.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να βρείτε την απάντηση στο αν τρέφεται σωστά το μωρό σας χωρίς κανένα άγχος και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση σχετικά με τον θηλασμό.

Έτσι, καθημερινά θα νιώθετε ήρεμη και με το παραπάνω όσον αφορά το στόχο για την υγιή ανάπτυξη και επαρκή θρέψη του μωρού σας!

• Θηλάστε το μωρό σας κατά βούληση πριν ακόμη κλάψει, δηλαδή πριν σας εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια πείνας.
• Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει όποτε και όσο θέλει άσχετα με το δικό σας ρολόι. Η απόσταση των γευμάτων του είναι συνηθέστερα 2-2,5 ώρες αλλά ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να αναζητά το στήθος σας σε λιγότερο από μια ώρα από το τέλος του γεύματος.
• Θηλάστε το μωρό σας όση ώρα θέλει το ίδιο χωρίς να το αποσπάται από το στήθος σας. Περιμένετε υπομονετικά πότε το ίδιο θα αποσπαστεί, σημάδι ότι ολοκλήρωσε το γεύμα του. Για να είναι επαρκής ο θηλασμός στο σπίτι, η «πιπίλα» πάνω στο στήθος είναι απαραίτητη. Συχνά το κάνουν προς το τέλος των γευμάτων. Αυτό δίνει επίσης την δυνατότητα στο μωρό σας να προγραμματίσει το σώμα σας να παράγει επαρκή περισσότερη ποσότητα γάλακτος πάντα σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες αυτού.
• Θηλάζετε το μωρό σας πάνω από 8 φορές την ημέρα, διότι το στομαχάκι του μωρού σας έχει το μέγεθος της μπουνίτσας του αλλά και το δικό σας γάλα πέπτεται γρηγορότερα. Για να είναι επαρκής ο θηλασμός στο σπίτι, το μωρό σας χρειάζεται συχνά και μικρά γεύματα.

θηλασμός-στο-σπίτι

Επιπρόσθετες ενδείξεις πως ο μητρικός θηλασμός στο σπίτι είναι επαρκής

-Αλλάζετε στήθος μόνο όταν το μωρό σας δείχνει πως έχει τελειώσει με το πρώτο. Συνήθως αυτό θα πάρει τουλάχιστον 15 λεπτά ενεργού θηλασμού.

Για να επιλέξετε το στήθος που θηλάσατε σκεφθείτε ποιο αισθάνεστε πιο βαρύ. Χρησιμοποιείστε αυτό ή όποιο στήθος θηλάσατε την προηγούμενη φορά και χρησιμοποιείστε αντίστοιχα το αντίθετο. Το μωρό σας δεν πρέπει να διακόπτεται για συχνή εναλλαγή στήθους ενώ δεν είναι απαραίτητο να θηλάζει μόνο από το ένα ή και από τα δύο σε κάθε γεύμα. Δώστε έμφαση στην προτίμηση που το ίδιο σας δείχνει.

-Μην έχετε οδηγό σας το ρολόι για το πότε και για πόση ώρα θα ταΐσετε το μωρό σας. Η διαρκεία και η συχνότητα στο θηλασμό στο σπίτι είναι διαφορετική για κάθε μωρό. Να είστε προσεκτική στο να παρατηρείται σημάδια πείνας στο μωρό σας που προκύπτουν από το δική του όρεξη για φαγητό. Μην σταματάτε το μωρό σας εάν δεν έχει τελειώσει το θηλασμό από μόνο του.

Και να θυμάστε: Οι μαραθώνιοι θηλασμοί συμπεριλαμβάνονται στην φυσιολογική ροή,εξέλιξη και φυσικά στην εμπέδωση του θηλασμού!

Προβλήματα στον θηλασμό στο σπίτι από εξοπλισμό και κακή τεχνική

Αποφύγετε τη χρήση τεχνητών θηλών, της πιπίλας, των μπουκαλιών και του ξένου γάλακτος για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός. Οι πιπίλες, οι θηλές και τα μπουκάλια αλλοιώνουν την αίσθηση της θηλαστικής κίνησης. Το μωρό σας μπορεί να αρνηθεί αργότερα το στήθος σας ή να μειώσει την ένταση των παραγομένων θηλαστικών κινήσεων με αποτελέσμα και τη μικρότερη παραγωγή μητρικού γάλακτος. Τέλος, μπορεί να κουράζεται ιδιαίτερα ώστε να μην παίρνει αρκετή ποσότητα γάλακτος άρα ουτε και το επαρκές βάρος για την ηλίκία του.

Ο θηλασμός στο σπίτι πηγαίνει καλά όταν…

-Το μωρό σας καταπίνει συχνά κατά την διάρκεια του γεύματος κάτι που ακούτε και εσείς.

-Υπάρχει διαφορά στην αίσθηση του στήθους πριν και μετά το γεύμα. Το στήθος σας μπορεί να είναι ελαφρύτερο και πιο μαλακό όταν το αποθηκευμένο γάλα έχει καταναλωθεί από το μωρό σας.

-Το μωρό σας κοιμάται στον θηλασμό στο σπίτι με διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων που μπορεί να φτάνουν τις 2 ώρες! Είναι φυσιολογικό, ειδικά τον πρώτο καιρό, η απόσταση μεταξύ των γευμάτων να είναι μικρότερη της μίας ώρας. Επίσης, μία φορά την ημέρα το μωρό μπορεί να κοιμάται και έως 5-6 ώρες συνεχόμενα. Δεν υπάρχει ανάγκη να του εισάγεται κάποιο πρόγραμμα ούτε και αυτό θα σας βοηθήσει κάπου. Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος όταν το μωρό σας κάνει τα απαιτούμενα (όπως αναγράφεται παρακάτω) γεύματα , να το ξυπνάτε. Ή ακόμη να το κοιμίζετε συγκεκριμένη ώρα σε μια προσπάθεια να φάει πιο σωστά. Αν έχει τις απαιτούμενες πάνες , κάνει συχνά γεύματα, παίρνει το απαιτούμενο βάρος και είναι δραστήριο, δε χρειάζεται να το ξυπνάτε καθόλου.

-Το μωρό σας κάνει 8-14 γεύματα την ημέρα μέσο όρο. Είναι φυσιολογικό κάποιες μέρες να κάνει λίγο λιγότερα (έως και 6) ή και λίγο περισσότερα (έως και 18) στον θηλασμό στο σπίτι.

-Το μωρό σας προσλαμβάνει φυσιολογικό βάρος.

Φυσιολογική  πρόσληψη βάρους είναι το νεογέννητο να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης έως 14-20 ημέρες, μετά την φυσιολογική απώλεια (10%). Έκτοτε, η πρόσληψη πρέπει να είναι πάνω από 150 γραμμάρια την εβδομάδα έως και 2 μηνών.

θηλασμός-πρώτες-μέρες

Από πότε ισχύουν τα παραπάνω;

Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν τις μητέρες από την 3η ημέρα έως και το τέλος του 2ου μήνα στον θηλασμό στο σπίτι.

Η συχνότητα του θηλασμού την 1η και 2η ημέρα είναι διαφορετική, το ίδιο και μετά τον 2ο μήνα ζωής του βρέφους.

Γεωργία Λεζέ

all4baby Founder - Μαία-Σύμβουλος Θηλασμού