Μητρικός θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μητρικός θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Κάθε νέα μανούλα μπορεί να αισθανθεί άγχος με τον θηλασμό τις πρώτες στιγμές στο μαιευτήριο και τις πρώτες μέρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι ο μητρικός θηλασμός δεν είναι για όλες μας μια εύκολη διαδικασία! Είναι, όμως, κάτι… το μαγικό. Αρκεί να σκεφτείς πως το μητρικό γάλα έχει τεράστια οφέλη στην υγεία του μικρού σου, αλλά και στη δική σου, καθώς επίσης και τη σύνδεση που δημιουργείται με τη skin-to-skin επαφή με το μωράκι σου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Θέλεις κι άλλα για να καταλάβεις πόσο υπέροχη και μοναδική είναι η κάθε στιγμή που θηλάζεις το μωράκι σου; Αν ναι, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις 13 αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό και το μητρικό γάλα, που ίσως μέχρι σήμερα να αγνοούσες.

Αλήθειες για το μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα έχει μοναδική γεύση

Ναι! Κανένα μητρικό γάλα δεν έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Μάλιστα, τα μωρά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο γάλα της μαμάς τους και στο γάλα μιας άλλης γυναίκας.

Η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει

«Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος για δεύτερη φορά, λόγω των ορμονών, αλλάζει η γεύση του μητρικού γάλακτός της. Και, συνήθως, για αυτόν ακριβώς τον λόγο το πρώτο μωρό απογαλακτίζεται σχεδόν αμέσως», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.

Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που θεραπεύουν

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν, για παράδειγμα, οι θηλές σου πονούν από τη διαδικασία του θηλασμού, μπορείς να τις τρίψεις με λίγο μητρικό γάλα για ανακούφιση.

Το μητρικό γάλα «μαρτυρά» στο μωρό σου τι τρως

Μέσα από το μητρικό γάλα το μωρό σου παίρνει μια μικρή γεύση από τα φαγητά που τρως, πράγμα που μπορεί να κάνει την εισαγωγή στέρεων τροφών πιο εύκολη.

Μητρικός θηλασμός και προστασία από ασθένειες

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Τι είναι αυτό το σύνδρομο; Είναι ο αιφνίδιος θάνατος βρέφους ηλικίας κάτω του έτους, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος μετά από διεξοδική διερεύνηση των αιτιών με νεκροψία, πλήρη έλεγχο των συνθηκών και του χώρου όπου συνέβη ο θάνατος και ανασκόπηση του κλινικού ιστορικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του συνδρόμου.

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει και τη μητέρα

Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, καρδιακής προσβολής και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών μπορεί να μειωθεί χάρη στον θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός «ασπίδα» για το παιδί

Ακόμα κι αν είσαι άρρωστη, ακόμα κι αν έχεις μια ίωση, μπορείς να θηλάσεις το μωράκι σου. Άλλωστε, από τη στιγμή που εμφανιστούν συμπτώματα, ήδη το μωρό σου έχει εκτεθεί στον ιό και στα βακτήρια και κατ’ επέκταση έχει εκτεθεί στα αντισώματα που παράγει το σώμα της μαμάς. 

Μητρικός θηλασμός σημαίνει λιγότερες ιώσεις

Τα μωρά που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο. Αυτό μειώνει το ρίσκο για ωτίτιδες, άσθμα, διαβήτη και παιδική παχυσαρκία στο μέλλον.

Το μητρικό γάλα και ο θηλασμός δεν «θωρακίζουν» μόνο μαμά και μωρό από ασθένειες, αλλά… έχουν κι άλλες, μοναδικές ιδιότητες!

Η ποσότητα γάλακτος που παράγει μια γυναίκα δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του στήθους της πριν γίνει μητέρα.

Το σώμα μιας νέας μαμάς μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά του πιο γρήγορα αν θηλάζει.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού βοηθούν τη μήτρα να επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση.

Η επαφή skin-to-skin τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία του θηλασμού.

Σχεδόν το 75% των μαμάδων είναι «righties», δηλαδή το δεξί τους στήθος παράγει περισσότερο γάλα.