logo-deltamoms
Search
Close this search box.

5 τρόποι να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

5 τρόποι να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Φροντίστε σωστά τον εαυτό σας και την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματός σας ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά όποτε το θελήσετε χωρίς δυσκολίες και εμπόδια.

 

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Κι όμως, μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που εξασφαλίζουν τη δυνατότητά μας να αποκτήσουμε παιδί εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να είστε περισσότερο γόνιμη για περισσότερο χρόνο.

 

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

 

Τόσο η παχυσαρκία όσο και το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος συνδέονται με ορμονικά προβλήματα που προκαλούν δυσκολίες στην ικανότητα σύλληψης. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25-39, όσες δηλαδή θεωρούνται υπέρβαρες ή παχύσαρκες, χρειάζονται το διπλάσιο χρόνο προσπαθειών μέχρι να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις γυναικών με πολύ χαμηλό βάρος (ΔΜΣ μικρότερο από 19) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού ο χρόνος που απαιτείται για τη σύλληψη είναι τετραπλάσιος -σε σχέση πάντα με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ.

 

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, όσες πίνουν περισσότερα από 5 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν τις μισές πιθανότητες να συλλάβουν μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών -σε σχέση με όσες πίνουν λιγότερο ή καθόλου.

 

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψευδάργυρο

 

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση για καλή υγεία και σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, ο ψευδάργυρος έχει αποδειχτεί πολύτιμος. Μάλιστα θεωρείται πως δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες «αφροδισιακές» τροφές, όπως τα οστρακοειδή, είναι πολύ πλούσιες στο συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο. Άλλες τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα ψάρια, το μάνγκο και ο κολοκυθόσπορος.

 

Κόψτε το κάπνισμα

 

Οι καπνίστριες έχουν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα συγκριτικά με όσες δεν καπνίζουν. Επιπλέον, το τσιγάρο μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη σωστή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, μην επιτρέποντας στην εγκυμοσύνη να συνεχιστεί ακόμα κι αν έχει επιτευχθεί η σύλληψη.

 

Πιείτε περισσότερο νερό

 

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, ο οργανισμός σας φροντίζει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενυδάτωση στα πιο βασικά για την επιβίωσή του όργανα, στερώντας τη από άλλα, όπως αυτά του αναπαραγωγικού συστήματος. Όμως, το νερό είναι απαραίτητο για τη γονιμότητα γιατί εξασφαλίζει όγκο στα ωοθυλάκια και αυξημένη ροή αίματος στο ενδομήτριο -δύο συνθήκες απαραίτητες για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τέλος, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος μειώνονται τα κολπικά υγρά τα οποία βοηθούν το σπερματοζωάριο να βρει το δρόμο του προς το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Καλογήρου, μαιευτήρα-γυναικολόγο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ