Πότε πρέπει να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης για έγκυρο αποτέλεσμα;

Πότε πρέπει να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης για έγκυρο αποτέλεσμα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 3 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 2

Η αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα, χωρίς σταθερά και αξιόπιστα κλινικά σημάδια τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δείκτες. Έτσι, το τεστ εγκυμοσύνης είναι το επόμενο και απαραίτητο βήμα για την επιβεβαίωση της κύησης. Παρόλο που είναι ένα συχνό και απλό τεστ, πολλές γυναίκες έχουν συχνά απορίες για τη χρήση του, όπως: πότε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης, πότε δείχνει σωστά, πώς να το κάνω για να είναι έγκυρο; Σε αυτό το σύντομο άρθρο, θα απαντήσουμε σε όλες αυτές τις απορίες και θα εξηγήσουμε το σωστό τρόπο που πρέπει να γίνεται το τεστ κύησης για να δείξει έγκυρο αποτέλεσμα.

Σημάδια Εγκυμοσύνης


Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τεστ γίνεται για να επιβεβαιωθούν υποψίες που υπάρχουν από πριν. Το σημάδι που συχνότερα δημιουργεί αυτές τις υποψίες είναι η καθυστέρηση και τελικά η απουσία περιόδου. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

  • Πρήξιμο και ευαισθησία στους μαστούς
  • Ναυτία (ανακάτεμα) και ίσως και εμετό
  • Κούραση, κόπωση
  • Αίσθηση φουσκώματος ή πρηξίματος στην κοιλιά
  • Συχνότερη ούρηση
  • Απότομες και περίεργες αλλαγές στη διάθεση

Η παρουσία ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της περιόδου και ιστορικό σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη την προηγούμενη περίοδο είναι ισχυρά σημεία υπέρ της εγκυμοσύνης αλλά πάντα συστήνεται επιβεβαίωση με το τεστ.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές τεστ εγκυμοσύνης


Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι τεστ εγκυμοσύνης, ανάλογα με το δείγμα που χρησιμοποιούμε. Υπάρχει το γνωστό σε όλους τεστ που γίνεται στα ούρα και είναι διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία και αυτό που γίνεται σε δείγμα περιφερικού αίματος και γίνεται σε εργαστήρια και νοσοκομεία. Το δεύτερο έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη πιο νωρίς από το πρώτο, καθώς μπορεί και εντοπίζει ακόμη και πολύ μικρές συγκεντρώσεις της ορμόνης της εγκυμοσύνης, της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG). Ωστόσο δε χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν πρώτη δοκιμασία, καθώς το τεστ στα ούρα είναι πιο οικονομικό ευκολότερο, γίνεται στο σπίτι, είναι αξιόπιστο  για τις περισσότερες περιπτώσεις και χρησιμοποιείται κυρίως για επιβεβαίωση.

Μετά από πόσες μέρες καθυστέρησης μπορεί να γίνει το τεστ εγκυμοσύνης


Αυτή είναι η συχνότερη ερώτηση που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες και εξαρτάται τόσο από παράγοντες της ίδιας της γυναίκας, όσο και από τα χαρακτηριστικά του τεστ που χρησιμοποιεί. Πλέον, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα τεστ στο εμπόριο που μπορούν να ανιχνεύσουν την ορμόνη ακόμη και πέντε μέρες πριν την καθυστέρηση της περιόδου. Έτσι, εάν έχετε έναν σχετικά σταθερό κύκλο γενικά, είχατε κάνει επαφές χωρίς προφυλάξεις το διάστημα πριν την περίοδο και έχετε υποψίες ότι είστε έγκυος, ανάλογα με το τεστ που αγοράσετε, μπορείτε να έχετε αποτέλεσμα ακόμα και πριν την αναμενόμενη καθυστέρηση της περιόδου.

Ωστόσο έχει σημασία να θυμάστε πως ανάλογα και με το πότε ακριβώς έγινε η σύλληψη, μπορεί τα επίπεδα της ορμόνης να μην έχουν προλάβει να ανέβουν αρκετά ώστε να ανιχνευτούν από το τεστ. Έτσι, επί αμφιβολίας, ή εάν χρησιμοποιείτε ένα πιο συμβατικό τεστ ούρων ή εάν έχετε αρνητικό νωρίτερο τεστ αλλά έχετε καθυστέρηση στην περίοδο, τότε μπορείτε να κάνετε ένα τεστ την πρώτη μέρα της καθυστέρησης για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πάλι, έχει σημασία να θυμάστε πως ιδιαίτερα τα πιο συμβατικά τεστ, έχουν βέλτιστη ακρίβεια μία εβδομάδα μετά την χαμένη περίοδο, επομένως εάν η περίοδος δεν έχει έρθει ακόμη, ένα επαναληπτικό τεστ εκείνη την περίοδο έχει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια για να διαγνώσει την εγκυμοσύνη. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες ή σε περιπτώσεις που πρέπει να γνωρίζετε όσο πιο άμεσα γίνεται, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γυναικολόγο σας για να πραγματοποιήσετε ένα τεστ σε δείγμα περιφερικού αίματος, το οποίο είναι και το πιο αξιόπιστο ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα ορμόνης της κύησης.

Τι πρέπει να προσέξεις στο τεστ εγκυμοσύνης


Για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αποτελεσμάτων, είναι σημαντικό το τεστ να γίνει σωστά. Τα τεστ ούρων γίνονται είτε κατά τη διάρκεια της ούρησης, οπότε και περνάτε το στικ μέσα από τη ροή των ούρων για λίγο ή το βυθίζετε σε γεμάτο ουροσυλλέκτη. Για μέγιστη ακρίβεια, καλό είναι να κάνετε το τεστ στα πρώτα πρωινά ούρα, καθώς αυτά συνήθως έχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της ορμόνης. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να μην πίνετε υπερβολικά πολλά υγρά το προηγούμενο βράδυ, καθώς θα αραιώσουν τα ούρα και θα μειώσουν τη συγκέντρωση της ορμόνης, ίσως ακόμη και σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα από το τεστ ούρων σε ακραίες περιπτώσεις.

Το κάθε τεστ, παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης και είναι καλό να τις έχετε ελέγξει πριν προχωρήσετε σε οποιονδήποτε έλεγχο. Εάν το τεστ αναφέρει συγκεκριμένους χρόνους αναμονής, συστήνεται να βάζετε χρονόμετρο για μέγιστη ακρίβεια. Επίσης, βεβαιωθείτε πως έχετε κατανοήσει τις ενδείξεις για θετικό και αρνητικό αποτέλεσμα πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Τα περισσότερα τεστ έχουν πλέον απλοποιημένη διάταξη και σαφείς εικόνες με παραδείγματα, οπότε η παρερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι πλέον πολύ σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά, επί οποιασδήποτε αμφιβολίας, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.