Ο θηλασμός είναι μία διαδικασία με πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό όταν πραγματοποιείται σωστά . Ωστόσο, κατά το θηλασμό μπορεί να διαγνωστείτε με μία σχετικά συχνή πάθηση του μαστού που ονομάζεται μαστίτιδα. Σε αυτό το άρθρο θα ...
16 Δεκεμβρίου 2019
Τα ινομυώματα περνούν απαρατήρητα ή αναστατώνουν τις ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Τα ινομυώματα είναι συχνές καλοήθεις παθήσεις της μήτρας και εμφανίζονται σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Προέρχονται από τις λείες μυικές ίνες της μήτρας – εξ ου και η ονομασία λειομυώματα – και ανάλογα με την εντόπισή τους προκαλούν ή όχι συμπτώματα. Η πλειοψηφία μάλιστα των ινομυωμάτων είναι ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται τυχαία.
Όταν πάντως προκαλούν συμπτώματα αυτά μπορεί να αφορούν σε αιμορραγία τόσο διάρκεια της περιόδου όσον και κατά το μέσον του κύκλου σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αναιμίας. Ακόμη,
τα ευμεγέθη ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα από το έντερο όπως δυσκοιλιότητα, απώλεια ούρων, άλγος υπογαστρίου και άλγος κατά την επαφή κ.α. Ανάλογα με τη θέση και το μέγεθός τους αποτελούν παράγοντα υπογονιμότητας, αλλά και επιπλοκών στην κύηση. Εξαιρετικά σπάνια είναι η εξαλλαγή γρήγορα αυξανόμενων ινομυωμάτων σε λειοσαρκώματα, όγκους ιδιαίτερα κακοήθεις.
Γιατί σ’ εμένα;
Αν και η ακριβής αιτιοπαθογένειά τους δεν είναι γνωστή, φαίνεται ότι ο κληρονομικός παράγοντας παίζει ρόλο στην εμφάνισή τους. Τα οιστρογόνα, επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στις αυξομειώσεις τους με την εμμηνόπαυση να βάζει τέλος στην ανάπτυξή τους.
Η βαρύτητά τους εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και την εντόπισή τους. Βρίσκονται είτε μέσα στο τοίχωμα της μήτρας (Ενδοτοιχωματικά), είτε στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας (Υπορογόνια), είτε προβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας (Υποβλεννογόνια). Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα ινομυώματα διαπερνούν τον τράχηλο και βγαίνουν στον κόλπο.
Διαγιγνώσκονται με την κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα, την υστεροσκόπηση και την μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση
Η διάγνωση των ινομυωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και την αφαίρεσή τους. Ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση, τον αριθμό των ινομυωμάτων, αλλά και την ηλικία της γυναίκας και την ύπαρξη συμπτωμαγολογίας ο γιατρός μπορεί να συστήσει παρακολούθηση και συντηρητική αντιμετώπιση ή την αφαίρεσή τους. Θεραπευτικά και ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα επιλέξει να τα αφαιρέσει με επεμβατική λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση ή με την κλασική χειρουργική λαπαροτομία.
- Επεμβατική λαπαροσκόπηση
- Υστεροσκόπηση
- Κλασική χειρουργική λαπαροτομία
- Η επέμβαση του γιατρού χειρουργικά στην διάρκεια της κύησης είναι εξαιρετικά σπάνια αλλά πιθανή όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το έμβρυο ή η γυναίκα εκτίθενται σε κινδύνους.
- Σε κάθε περίπτωση ο μαιευτήρας που αναλαμβάνει μία έγκυο γυναίκα με ινομυώματα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα.