Θηλασμός – 7 συναρπαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε

Θηλασμός – 7 συναρπαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Όλες οι νέες μαμάδες γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό μας και ότι ο θηλασμός ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έρθουμε πιο κοντά του. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε είναι όμως εξίσου σημαντικά τόσο για εσάς που θηλάζετε όσο και για το μωρό σας.

1. Ο θηλασμός μας δίνει μοναδική δύναμη

Έρχονται στιγμές που κάθε νέα μαμά αισθάνεται απίστευτα αβοήθητη με ένα νεογέννητο. Εκείνες όμως τις στιγμές που θηλάζει είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος του πλανήτη. Διότι, αυτή  η μεγαλειώδης σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μαμάς και μωρού είναι απλώς μαγική. Και ίσως η μοναδική αναντικατάστατη περίοδος της μητρότητας.

2. Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αντισυλληπτική μέθοδος 

Όταν γίνεται σωστά, ο θηλασμός αποτελεί μια αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων. Προσοχή, όμως: όταν γίνεται σωστά και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επανέλθει η περίοδος!
 

3. Ο θηλασμός χαρίζει υγεία και στη μητέρα

Ο θηλασμός βοηθάει τη μαμά ώστε το σώμα της να επανέλθει γρήγορα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εκκρίνονται ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη που συμβάλλει στην επαναφορά της μήτρας προκαλώντας τη σύσπασή της, και προλακτίνη που προστατεύει τη νέα μαμά από το ενδεχόμενο επιλόχειας κατάθλιψης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνες, ο θηλασμός βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος της γυναίκας ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση και μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

4. Με το θηλασμό χάνονται εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τις έρευνες μια γυναίκα που θηλάζει, καίει καθημερινά  500-800 θερμίδες την ημέρα. Ακόμα και μια ώρα έντονης προπόνησης στο γυμναστήριο δεν μας βοηθάει να χάσουμε τόσες. 

5. Το γάλα κάθε μαμάς έχει την δική του διακριτή μυρωδιά

Και βέβαια εξαιτίας αυτού, τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν το γάλα της μάνας τους από αυτό κάποιας άλλης γυναίκας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, η μυρωδιά και μόνο του γάλακτος αυτού κάνει τα μωρά να θέλουν να θηλάζουν ακόμα περισσότερο.

6. Ο θηλασμός μπορεί να μην προκύψει εύκολα

Παρόλο που τα μωρά έχουν από την φύση τους το αντανακλαστικό του θηλασμού και το στήθος της μαμάς παράγει γάλα αμέσως μετά τον τοκετό, η όλη διαδικασία δεν έρχεται φυσικά όπως πιστεύουμε όλοι. Αρκετές μαμάδες δυσκολεύονται και μάλιστα ταλαιπωρούνται τον πρώτο καιρό με πόνο στην περιοχή του μαστού και κακή ψυχολογία. Έως και το 75% των γυναικών ζητούν βοήθεια τις πρώτες εβδομάδες, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθετε μόνη αν δυσκολεύεστε. Μιλήστε με τη μαία ή με τον γιατρό σας για να σας δώσουν συμβουλές και υποστήριξη.

7. Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο αντισηπτικό

Δεν χρειάζεται να πλένετε διαρκώς τις θηλές σας με σαπούνι ή χαμομήλι πριν και μετά από κάθε θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι από μόνο του άριστο αντισηπτικό και επουλωτικό. Μετά το τέλος του κάθε θηλασμού απλώστε λίγο από το γάλα σας πάνω στις θηλές σας.